Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

WADA sa bojí protestov v Paríži. Verdikt nad Rusmi vynesie 9. decembra

Zasadnutie výkonného výboru Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) sa uskutoční vo švajčiarskom Lausanne a nie vo francúzskom hlavnom meste Paríž. Dôvodom presunu je séria protestov, ktoré sa chystajú v najbližších dňoch v Paríži.

03.12.2019 14:14
Rusko, doping Foto:
Ilustračné foto
debata

V pondelok 9. decembra by mal padnúť verdikt, čo ďalej s ruským športom. Ten sa už viac ako päť rokov zmieta v masívnom štátom riadenom dopingovom škandále. Informácie priniesol portál insidethegames.biz.

Výbor pre kontrolu dodržiavania predpisov WADA navrhol potrestať Rusko tým, že reprezentanti najrozľahlejšej krajiny sveta síce budú môcť súťažiť na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu, no iba pod neutrálnou vlajkou. Rusko by tiež dostalo štvorročný zákaz organizovať významné športové podujatia.

Odporúčania vyplynuli zo zdĺhavého vyšetrovania laboratórnych vzoriek, ktoré Rusko odovzdalo ešte v januári tohto roku. Práve poskytnutie údajov z moskovského laboratória v prospech WADA bolo súčasťou dohody, podľa ktorej malo následne dôjsť k zrušeniu pozastavenej činnosti Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA).

Uvedené dáta mali poslúžiť na odhalenie roky utajovaného užívania nepovolených podporných prostriedkov u stoviek ruských športovcov. WADA neskôr uviedla, že informácie, ktoré Rusi v januári poskytli, boli zmanipulované.

Ak by WADA akceptovala odporúčania výboru pre kontrolu dodržiavania vlastných predpisov, v prípade Ruska by sa postupovalo podobným spôsobom, ako tomu bolo na vlaňajších ZOH v juhokórejskom Pjongčangu, na ktorých sa zúčastnilo aj 168 športovcov pod označením „Olympijský športovec z Ruska“. Tento systém by platil od budúcoročných OH v Tokiu, na ZOH 2022 v čínskom Pekingu aj na svetových šampionátoch v mnohých športoch.

Odporúčania príslušného výboru WADA by v prípade schválenia výkonným výborom tejto organizácie mali vážny dopad aj na aktivity Európskej futbalovej únie (UEFA). Návrh totiž zahŕňa aj odobratie vrcholných podujatí, ktoré boli Rusku pridelené, a to aj v prípade, ak by to bolo právne prakticky možné.

V ruskom Petrohrade sa na budúci rok majú uskutočniť štyri zápasy futbalových ME. Do „Benátok severu“ naplánovali na rok 2021 aj finále futbalovej Ligy majstrov.

Medzi ďalšie podujatia, ktoré spadajú do navrhovaného štvorročného dištancu, patria aj MS 2023 v ľadovom hokeji taktiež v Petrohrade či preteky Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v stredisku Roza Chutor neďaleko Soči.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #WADA