Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ide o ďalší útok západu na Rusko, tvrdí Lavrov. MOV podporí najprísnejšie tresty

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov označil odporúčanie výboru pre kontrolu dodržiavania predpisov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) na prísny dištanc počas štyroch rokov za "ďalšiu snahu západu o odstavenie Ruska".

26.11.2019 16:26
Ruský olympijský výbor Foto: ,
Budova Ruského olympijského výboru v Moskve.
debata (8)

Výkonný výbor WADA v súvislosti s rozsiahlym dopingovým škandálom vynesie svoj verdikt 9. decembra počas zasadnutia v Paríži.

„Sú to ľudia, ktorí chcú Rusko dostať do obranného postavenia tým, že nás obviňujú takmer zo všetkého v každej oblasti medzinárodného života – konflikty, ekonomika, energetika, plynovody či predaj zbraní,“ myslí si Lavrov.

Odporúčania vyplývajú zo zdĺhavého vyšetrovania laboratórnych vzoriek, ktoré Rusko odovzdalo ešte v januári tohto roka. Práve poskytnutie údajov z moskovského laboratória v prospech WADA bolo súčasťou dohody, podľa ktorej malo následne dôjsť k zrušeniu pozastavenej činnosti Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA).

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: SITA/AP, Hadi Mizban
sergej lavrov Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Uvedené dáta mali poslúžiť na odhalenie roky utajovaného užívania nepovolených podporných prostriedkov u stoviek ruských športovcov. WADA neskôr uviedla, že informácie, ktoré Rusi v januári poskytli, boli zmanipulované.

Ak by WADA akceptovala odporúčania výboru pre kontrolu dodržiavania vlastných predpisov, v prípade Ruska by sa postupovalo podobným spôsobom, ako tomu bolo na vlaňajších ZOH v juhokórejskom Pjongčangu, na ktorých sa zúčastnilo aj 168 športovcov pod označením „Olympijský športovec z Ruska“. Tento systém by platil od budúcoročných OH v Tokiu, na ZOH 2022 v čínskom Pekingu aj na svetových šampionátoch v mnohých športoch.

Šéf RUSADA Jurij Ganus je kritikom pomerov v ruskom športe. „Naši športovci sa stali rukojemníkmi celej situácie. Existuje teraz otázka možného odvolania voči pripravovaným reštrikciám, no ako právnik nevidím cestu, ako to docieliť,“ povedal Ganus.

Šéf Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA)... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Juri Ganus Šéf Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Juri Ganus.

„Máme za sebou už päť rokov tejto krízy. Bohužiaľ, za ten čas v našom športe stále pracujú ľudia, ktorí nás do nej dostali. A nenašli cestu, ako sa z toho dostať von a klesáme ešte hlbšie,“ dodal.

Odporúčania príslušného výboru WADA by v prípade schválenia výkonným výborom tejto organizácie mali vážny dopad aj na aktivity Európskej futbalovej únie (UEFA). Návrh totiž zahŕňa aj odobratie podujatí, ktoré boli Rusku pridelené, a to v prípade, ak by to bolo právne aj prakticky možné. V ruskom Petrohrade sa na budúci rok majú uskutočniť štyri zápasy futbalových ME.

Do „Benátok severu“ naplánovali na rok 2021 aj finále futbalovej Ligy majstrov. Medzi ďalšie podujatia, ktoré spadajú do navrhované štvorročného dištancu, patria aj MS 2023 v ľadovom hokeji taktiež v Petrohrade či preteky Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v stredisku Roza Chutor neďaleko Soči.

MOV podporí najprísnejšie tresty

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) podporí najprísnejšie možné tresty pre ľudí zodpovedné za manipuláciu s dátami.

„Táto zjavná manipulácia je útokom na dôveryhodnosť športu a urážkou celosvetového športového hnutia. MOV podporí najprísnejšie tresty pre všetkých tých, ktorí sú za toto falšovanie zodpovední,“ uviedli v utorňajšom vyhlásení predstavitelia olympijského hnutia.

Podľa MOV je kľúčové, aby ruská strana odovzdala z laboratória nespracované dáta. „Len tak to môže byť spravodlivé, vinníci budú môcť byť potrestaní a nevinní ochránení. Iba tak môže byť nová generácia čistých ruských športovcov zbavená tieňa podozrenia,“ uviedol MOV.

Predstavitelia olympijského hnutia zároveň vzali zo správy komisie na vedomie, že za manipuláciu s dátami boli zodpovedné iba ruské úrady, nie však ruskí športoví funkcionári či Ruský olympijský výbor. „V tejto súvislosti vítame možnosť ponúknutú WADA ruským športovcom štartovať na podujatiach, ak preukážu, že nemajú nič spoločného s porušovaním pravidiel.“

8 debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #Sergej Lavrov #RUSADA #ruský doping