Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Eusébia po Rapinoeovú. Alebo boj proti neznášanlivosti

Keď Medzinárodná organizácia športovej tlače (AIPS) prišla s myšlienkou, že treba niečo robiť s rozširujúcim sa šovinizmom, násilím v športe, aj s diskrimináciou z etnických, politických, náboženských či iných dôvodov, iniciovala v roku 1963 vznik Medzinárodného výboru fair play (CIFP) pri organizácii UNESCO.

16.11.2019 11:23
Italy Soccer FIFA Awards Foto: ,
Útočníčka americkej ženskej futbalovej reprezentácie Megan Rapinoeová zvíťazila v ankete Hráčka roka FIFA 2019.
debata

Z jej sídla v Paríži vzišla myšlienka Medzinárodného dňa tolerancie. V roku 1996 tento deň vyhlásilo valné zhromaždenie Organizácie spojených národov. Oslavuje sa 16. novembra.

V roku 2003 prevzal najvyššie medzinárodné ocenenie fair play za celoživotné pôsobenie – Cenu Jeana Borotru (nesie meno vynikajúceho francúzskeho tenistu), portugalský držiteľ futbalovej Zlatej lopty Eusébio.

Ako ambasádor Portugalskej futbalovej asociácie prišiel 30. marca 2005 do Bratislavy na kvalifikačný zápas majstrovstiev sveta Slovensko – Portugalsko.

Eusébio. Foto: SITA/AP, LUCA BRUNO
Eusébio, ME 2008 Eusébio.

Počas tréningu žiakov Venglošovej futbalovej akadémie na Základnej škole na Pankúchovej ulici v Bratislave zdôraznil:

„Na záver svojej aktívnej činnosti som trénoval mladých futbalistov a za najkrajší výsledok našej spolupráce považujem výchovu k fair play a tolerancii.“

Odsúdeniahodné javy v športe, predovšetkým vo vrcholovom športe, sú nanešťastie v súčasnosti rovnaké ako pred polstoročím. Najčastejšie sa vyskytujú v najpopulárnejšej hre na svete.

Akt terorizmu

V zápase juniorskej Ligy majstrov vo futbale Olympiakos Pireus – Bayern Mníchov asi osemdesiat chuligánov v motocyklových helmách vyzbrojených bejzbalovými palicami vtrhlo za stavu 4:0 pre hostí na hraciu plochu a napadli hráčov Bayernu.

Ilustračná fotografia. Foto: Reuters, DJORDJE KOJADINOVIC
Belehrad chuligáni Ilustračná fotografia.

Výtržníci vtrhli aj do sektora hostí, kde sa nachádzali aj ženy a deti, odpálili pyrotechniku, snažili sa ukoristiť vlajky a transparenty. Rozhodca musel zápas v 81. minúte prerušiť. Incident si vyžiadal štyroch zranených.

„Je to najhorší deň, odkedy som vo futbale,“ reagoval tréner gréckeho klubu Dimitris Mavrogenidis.

Áno, som čierny

Terčom opičích zvukov na štadiónoch talianskej Serie A sa stali Koulibaly z SSC Neapol, Lukaku z Interu Miláno, Kessié z AC Miláno, Henrique z AC Fiorentina, či Vieira zo Sampdorie Janov.

„Prečo to robia? Lebo som čierny? Nie je na tomto svete normálne byť čiernym mužom? Som Senegalčan. Som Francúz. Som Neapolčan. A som aj otec,“ podotkol Kalidou Koulibaly, bývalý spoluhráč Mareka Hamšíka v SSC Neapol, ktorý prvý raz pocítil rasizmus na vlastnej koži po prestupe z belgického Gentu v roku 2014 v zápase s Laziom Rím, ktorý má dlhodobo kontroverznú základňu ultras fanúšikov.

Kalidou Koulibaly z Neapola. Foto: Reuters, PIROSCHKA VAN DE WOUW
Kalidou Koulibaly Kalidou Koulibaly z Neapola.

Po viacerých incidentoch z talianskej ligy už nemohol ďalej mlčať.

„Iba hráte hru, ktorú milujete, ako ste už hrali tisíckrát predtým. Cítite sa zranení. Cítite sa urazení. Úprimne – dostanete sa až k bodu, keď sa prakticky hanbíte sami za seba. Už som viackrát rozmýšľal, že odídem z ihriska, aby som nejako protestoval, ale potom som si povedal, že to je presne to, čo chcú…“ tvrdil Koulibaly.

Taliansky minister športu Vincenzo Spadafora v tejto súvislosti povedal:

„Odstránenie rasizmu zo spoločnosti je zdĺhavý a nákladný proces. Nastal čas, aby všetci prevzali zodpovednosť – inštitúcie, politici, federácie, aj fanúšikovia. Plánujeme významné kroky na elimináciu rasizmu, ktoré si vyžiadajú aj nepopulárne rozhodnutia."

Charizmatický kanonier

Kvalifikačný zápas na futbalové EURO 2020 Bulharsko – Anglicko v Sofii rozhodca dva razy prerušil pre rasistické pokriky z tribún.

Prezident Bulharského futbalového zväzu sa vzdal svojej funkcie, Bulharsku uzatvorili štadión na jeden zápas s dvojročnou podmienkou na ďalší a musí zaplatiť pokutu 85-tisíc eur.

Zvuky napodobňujúce opicu si vypočuli anglickí reprezentanti aj v kvalifikačnom zápase v Čiernej Hore. Strelec troch gólov Sterling si priložil ruku k uchu smerom k domácim fanúšikom.

Raheem Sterling si zapcháva uši v zápase v... Foto: Reuters, CARL RECINE
Raheem Sterling Raheem Sterling si zapcháva uši v zápase v Čiernej Hore, kde čelil rasistickým útokom.

„Len som im chcel ukázať, že potrebujú viac, aby nás nahnevali a zastavili. Je to hanba, že sa dnes ešte dejú takéto veci. Zodpovední by mali konať, ale poriadne, veď čo vyrieši taká pokuta? Musíte im to urobiť poriadne ťažké, aby trest pocítili,“ zdôraznil 24-ročný krídelník Manchestru City, ktorý si v tomto roku prevzal v Londýne výročné ocenenie pre športovca za boj proti rasizmu.

„Každá generácia potrebuje niekoho, ku komu bude vzhliadať. Keď som prišiel do Liverpolu, bol to pre mňa Steven Gerrard. Rozmýšľal som, čo musím urobiť, aby som bol aspoň z polovice taký človek a hráč ako on. Nečakal som, že budem mať takú odozvu, na sociálnych sieťach som hovoril len o svojich skúsenostiach a snažil som sa povedať mojim fanúšikom, aby boli lepší ľudia,“ dodal Raheem Sterling.

Hrdinka roka

Na tohtoročných MS vo futbale žien vo Francúzsku získala Megan Rapinoeová s družstvom USA zlato, stala sa jeho srdcom, najlepšou strelkyňou i hráčkou šampionátu.

Počas americkej hymny pred zápasom si kľakla a nasledovala príklad hviezdy amerického futbalu Colina Kaepernicka, ktorý sa odmietol postaviť, aby ukázal hrdosť na krajinu, ktorá utláča ľudí tmavej a inej farby pleti.

Výraznú stopu zanechala protestom proti utláčaným ľuďom, rasizmu, homofóbii, sexuálnemu zneužívaniu, za rovnoprávnosť mužov a žien v športe. Odmietla pozvanie do Bieleho domu, stala sa oponentkou Donalda Trumpa. FIFA ju vyhlásila za najlepšiu futbalistku sveta v tomto roku.

Americká futbalistka Megan Rapinoeová a... Foto: Reuters
Megan Rapinoeová, Donald Trump Americká futbalistka Megan Rapinoeová a prezident Spojených štátov Donald Trump.

Po prevzatí ocenenia na Galavečere v milánskej La Scale 34-ročná charizmatická Megan Rapinoeová vyzvala v priamom televíznom prenose všetkých profesionálnych futbalistov, aby sa kriticky pozerali na veci, ktoré môžeme ovplyvniť a zmeniť vo svete, v ktorom žijeme.

„Ak chceme dosiahnuť zmenu, tak zmysluplné by bolo, aby okrem Sterlinga a Koulibalyho boli všetci takí pobúrení rasizmom, ako práve oni, aby každý bol pobúrený homofóbiou ako LGBTI hráči. Je úžasné vyhrať majstrovstvá sveta, ale keď sa obzrieme za seba, budeme najviac hrdí na to, ako sme boli súčasťou tohto úžasného hnutia, ktoré sa práve teraz deje – zmeniť svet k lepšiemu. Dúfam, že si to vezmete všetci k srdcu a niečo urobíte. Urobte hocičo!“

debata chyba
Viac na túto tému: #Eusébio #Megan Rapinoeová #deň tolerancie