Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šampión z klietky ťahal vrecia so zemiakmi

Po júnovej prehre bol z neho zronený muž. Skonči, rozlúč sa s kariérou, vypočul si. Keď však prišla výzva od českého rivala na zápas storočia, Attila Végh neváhal.

10.11.2019 15:13
Attila Végh II Foto:
Attila Végh oslavuje triumf nad Karlosom Vémolom.
debata (8)

Na štyri mesiace sa zavrel do telocvične trnavského Spartakus Fight Gym a pod vedením guru slovenského MMA Ilju Škondriča sa dostal do parádnej formy.

V sobotu večer v pražskej O2 Aréne pred takmer 20-tisíc divákmi knokautoval Karlosa Vémolu už v prvom kole a vrátil sa na vrchol poloťažkej váhy.

„Prešiel som si peklom, po každom tréningu som mal slzy v očiach. Mal som jediný cieľ – zdolať Karlosa. A podarilo sa,“ usmieval sa po zápase, za ktorý obaja borci zinkasovali po 80-tisíc eur.

Šampión z dediny

Zápasenie má na slovensko-maďarských hraniciach bohatú históriu. Végh sa narodil v Dunajskej Strede, ale vyrastal v Gabčíkove, kde sa už ako malý chlapec dostal ku grécko-rímskemu štýlu.

V puberte prešiel na kempo karate, ktoré vychádza zo starého gréckeho bojového štýlu pankrátion.

„V grécko-rímskom zápase som nebol šikovný, ale veľmi ma to bavilo. Kempo karate bolo super. Chodil som po turnajoch, nosil domov trofeje,“ spomína Végh pre český Sport.

Attila Végh oslavuje triumf nad Karlosom Vémolom. Foto: Oktagon MMA
Végh Attila Végh oslavuje triumf nad Karlosom Vémolom.

Po titule európskeho i svetového šampióna v kempo karate presedlal na MMA. Na začiatku kariéry v klietke mu na živobytie nestačili len prémie zo zápasov. Privyrábal si aj na farmách v Rakúsku, kde ťahal ťažké vrecia so zemiakmi.

V poľskej KSW si ho všimli zámorskí manažéri z organizácie Bellator, ktorá je v hierarchii zmiešaných bojových umení druhá hneď za UFC.

„Počul som, že ma chcú do Ameriky. Nechcel som tomu uveriť až do momentu, keď manažér prišiel so sto stránkovým štosom papierov, na ktorých bola hlavička Bellatoru. Ani som kontrakt nevedel prečítať, nevedel som po anglicky. Zobral som si vak a ako chlapec z dediny sa vydal do USA,“ pokračuje Végh.

O pár rokov dosiahol niečo, čo mnohí považujú za jeden z najväčších úspechov bojovníkov zo strednej Európy – získal opasok šampióna Bellatoru v poloťažkej váhe.

„Je veľmi ťažké sa tam dostať a nie to ešte vyhrať. Preto stále tvrdím, že nemusím nikomu nič dokazovať. Nikdy som ani netvrdil, že som najlepší,“ vravel pred víkendovým súbojom.

Nevýrazný Vémola

Keď Végh vstúpil v sobotu večer do klietky, jeho súper prestal byť v momente sebavedomý. Proti nemu stál výborne pripravený a nabudený zápasník, ktorý bojoval o svoju reputáciu.

Galavečer MMA Oktagon 15 - Végh vs. Vémola Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Attila Végh a Karlos Vémola pred zápasom.

Hlavný zápas večera napokon trval len 127 sekúnd. Végh mal skvelý pohyb, rivalovi nedovolil preniesť bitku na zem. Využil výškovú prevahu, dlhšie ruky a českú hviezdu zbil v postoji.

Vémola nezvládol pozíciu favorita. Pred zápasom mal tradične sebavedomé vyhlásenia, ale priamo v klietke neukázal nič. Po knokaute si záver duelu nepamätal.

„Gratulácia veľkému československému šampiónovi. K zápasu vám toho veľa nepoviem, nepamätám si ho. Musím sa pozrieť, kde som urobil chybu,“ krútil hlavou Vémola. V klietke prehral prvýkrát po štyroch rokoch, naposledy nestačil v auguste 2015 na veterána UFC Jacka Hermanssona.

Vémola túžil po návrate do UFC, kde ako prvý Čech zápasil v šiestich dueloch. Po sobotňajšej prehre priznal, že jeho zámorský sen sa zrejme rozplynul.

Zostrih zo zápasu storočia.

„Musím sa s tým vyrovnať, neviem, čo so mnou teraz bude. Mohol som stratiť všetko a to sa stalo. Dnes vyhral lepší a to bol Attila,“ uviedol Vémola. Už na budúci týždeň ho čaká operácia ramena a potom minimálne polročná pauza.

A Végh? Po triumfe nad favoritom ním lomcovali emócie a keď ďakoval za podporu manželke, vypadli z neho slová – Natálka, láska, táto prehra je pre teba.

Priamo v klietke dostal očakávanú otázku, či sa v budúcnosti uskutoční aj odveta súboja s Vémolom. „To ešte neriešim, môžeme sa o tom rozprávať na budúci rok. Teraz poviem jediné – Attilka je späť!,“ vyznal sa.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #MMA #Karlos Vémola #Attila Végh #zápas storočia