Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

WADA má nižší rozpočet ako priemerné futbalové kluby. Dostane milióny

Svetová antidopingová agentúra (WADA) by mala na budúci mesiac rozhodnúť v kauze údajného manipulovania s dátami odovzdanými z moskovského laboratória.

05.11.2019 17:34
Katovice, konferencia, doping Foto: ,
Antidopingová konferencia prebieha v Katoviciach.
debata

Na mimoriadnom zasadnutí exekutívy WADA 9. decembra môže padnúť definitíva o statuse Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) a prípadných následkoch pre ruských športovcov.

V septembri predstavitelia WADA informovali, že budú skúmať pravosť dát z moskovského antidopingového laboratória pre podozrenie z manipulácie. V prípade dokázania porušenia kódexu hrozí RUSADA opätovné vylúčenie z medzinárodných štruktúr pre nedodržanie štandardov.

Opäť by to ohrozilo štart ruských športovcov na medzinárodných súťažiach vrátane olympijských hier. V priebehu novembra by sa mali obe strany ešte stretnúť a diskutovať o výsledkoch vyšetrovania. Informovala o tom agentúra TASS.

Dáta, ktoré získala WADA z moskovského laboratória, mohli obsahovať až tisíce zmien. Minulý mesiac to priznal šéf RUSADA Jurij Ganus v rozhovore pre nemecké periodikum Der Spiegel. Podľa jeho slov sa s dátami manipulovalo na prelome rokov 2018 a 2019, keď WADA čakala na ich sprístupnenie.

Zásahy sa mohli týkať aj mien športovcov. Sprístupnenie dát z moskovského laboratória bolo jednou z podmienok WADA pre opätovné začlenenie RUSADA do celosvetovej organizácie.

WADA sľúbili 10 miliónov dolárov navyše

WADA dostane na svoju činnosť viac peňazí. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach sľúbil na konferencii v Katoviciach nadchádzajúcemu riaditeľovi WADA Witoldovi Baňkovi 10 miliónov dolárov navyše. Informovala o tom agentúra AP.

„Je smiešne, že organizácia so štatútom globálneho regulátora má rozpočet menej ako 40 miliónov dolárov. Vyšší rozpočet majú priemerné futbalové kluby,“ povedal Baňka, ktorý na čele organizácie nahradí Craiga Reedieho. Nového šéfa WADA oficiálne zvolia tento týždeň.

Polovica nových prostriedkov pôjde na uchovávanie vzoriek, druhá na výskum a vyšetrovanie.

Dôkazy k 47 dopingovým prípadom

Dáta z moskovského laboratória zatiaľ poskytli dôkazový materiál k 47 dopingovým prípadom. Dokumenty, ktoré nevykazujú známky manipulácie, posunuli jednotlivým nemenovaným športovým federáciám. Tie otvoria konania voči konkrétnym podozrivým.

WADA zároveň pokračuje vo vyšetrovaní nezrovnalostí v časti dát z Moskvy. Rusi ich uvoľnili v januári, no neskôr sa ukázalo, že ešte predtým zrejme došlo k ich pozmeneniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #WADA #RUSADA #ruský doping