Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyže a operu vymenili za koňa. Dcéra sníva o olympijskom zlate

Vyniknúť v tomto športe až na svetovú úroveň bolo doteraz v slovenských podmienkach nepredstaviteľné. Akoby sa maďarskí hokejisti chceli uchádzať o zlato na majstrovstvách sveta.

27.10.2019 05:00
debata (4)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

1st place in CDI Brno⭐️ #winners #thankyou #snoopy #teamslovakia

Príspevok, ktorý zdieľa Dorota Jurštáková (@dorota_jurstak),

Lákajú ju aj do modelingu

Jurštákovci vždy milovali lyžovanie. Ku koňom nemal u nich nik vzťah. A v Púchove, kde žijú, ani nie sú na jazdectvo podmienky.

Osud rozhodol inak. Na lyže či divadlo a operu, na ktorú sa vždy tešili, môžu už roky zabudnúť. Od rána do večera a sedem dní v týždni im všetok voľný čas zaberá parádna disciplína jazdectva – drezúra.

Za všetko môže ich mladšia dcéra Dorotka. Život im poriadne zamotala séria náhod. Dnes už je z dievčatka slečna, ktorá bude mať čoskoro pätnásť. Lákajú ju do modelingu, ale ona o tom nechce ani počuť. V drezúre, ktorá nemá na Slovensku tradíciu, zázemie ani výsledky, patrí už k špičke aj na medzinárodnej scé­ne.

Stala sa veľkou nádejou športu, ktorý by mohol mať prvý raz v slovenskej histórii zastúpenie na olympijských hrách.

„Jazdiť pod olympijskými kruhmi je môj obrovský sen. A mať zlatú medailu na krku, počuť slovenskú hymnu, cválať pred plnými tribúnami kolo víťazov, by bolo čosi neskutočné,“ sníva nahlas Dorota Jurštáková.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dorota Jurštáková (@dorota_jurstak),

Na prvom mieste je kôň

Keď sa u Jurštákovcov zíde pri štedrovečernom stole celá rodina, čaká sa vždy na jej najmladšiu členku. Dorotka si sadá za stôl úplne posledná a na trochu vyčítavé pohľady prehodí. „Na prvom mieste je kôň.“

Jej Grigoris bol ustajnený v Trenčíne, lebo v Púchove a v bližšom okolí nie sú na to podmienky. Pre mladú športovkyňu to znamenalo absolvovať denne pol stovky kilometrov do Trenčína, kde sa postarala o koňa, nakŕmila ho, okúpala, vykydala hnoj.

Keď jej išla práca od ruky, zdržala sa v stajni tri hodiny. Potom cesta späť. Večer trávi nad knihami, je výborná žiačka a premiantka triedy.

„Manžel, lekár, dooperuje a pomaly ešte s rúškom na ústach letí odviesť dcéru do Trenčína. Ja si často urobím vysunuté pracovisko na mieste, kde sa chystá krmivo koňom, tam sa dá sedieť,“ vraví s úsmevom Miriam Jurštáková, úspešná psychologička a koučka.

Staršia sestra Klára, ktorá úspešne vyštudovala prestížnu škótsku University of St. Andrews, starí rodičia, ďalší členovia rodiny, všetci pomáhajú, aby talent zvládal všetky svoje povinnosti.

Najskôr jej kúpili poníka

Ako sa stalo, že jablko padlo tak ďaleko od stromu? Mama o tom niečo vie. Chodila pracovne do rekreačného strediska v Podkylave, prednášala tam často rôznym firmám. Brávala vždy deti so sebou. Dorotka od štyroch rokoch čakávala na ňu v miestnych stajniach pri koňoch. Rodičia ani netušili, ako si týždeň čo týždeň budovala výnimočný vzťah.

„Cválať začala v šiestich, bola šikovná, prihlásili sme ju do jazdeckej školy v Trenčianskej Závadke, hoci sme k týmto aktivitám nemali nijaký vzťah a chýbali nám aj skúsenosti,“ približuje Miriam Jurštáková.

Rodičia kúpili dcére najskôr poníka. Od švajčiarskej drezúrnej jazdkyne Veroniky Martallovej. Reprezentantka svojej krajiny a olympionička žila v tom čase krátko na Slovensku. Stala sa jej prvou trénerkou.

Výkonnostný skok dopredu spravila s trénerkou Luciou Naštickou, ktorá pochádza zo známeho jazdeckého rodu. „Je veterinárka a dbá rovnako na úspech aj na zdravie koníka. Veľa nám pomohla, posunula Dorotku na úroveň, kde teraz je,“ pripomína mama.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

❤️two piggies at @unikornislovarda ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Dorota Jurštáková (@dorota_jurstak),

Grigoris stál stotisíc

Z detskej zábavy sa stala vážna záležitosť. More času. More tréningu. Ale aj more peňazí. Drezúra je drahý špás. Má už štvrtého koňa. Úplne najlepšieho. Doviezli ho z Holandska. Sama si ho bola vyberať s trénerkou.

Strávili v holandských stajniach štyri dni, trpezlivo hľadali. Na prvý raz to nevyšlo. Keď už mali vytypovaného koňa, neprešiel veterinárnou kontrolou. Opäť ich čakala cesta do Holandska a celý proces si zopakovali.

Grigoris má vynikajúci pôvod. Pochádza zo slávneho rodu, je potomok známeho koňa Apača a kobyly Romy Schneider. Doma ho volajú Snoopy. Stál stotisíc eur. Skladala sa naň celá rodina.

"Tiež sme patrili k rodičom, ktorí tvrdili, že až taký drahý kôň to byť nemusí. Nie je to pravda. Ako špičkový cyklista potrebuje kvalitný bicykel či lyžiar perfektné lyže, jazdec potrebuje špičkového koňa.

Všetci v rodine si pritiahli opasky, podriadili sme tomu všetko. Založili sme nadáciu na podporu Dorotky a veríme, že niečo budeme financovať v budúcnosti aj z iných zdrojov," nádejá sa mama.

Dujardin a Valegro sú národní hrdinovia

Kým z talentu vyrastie špičkový športovec, pretečie u nich v Púchove v koryte Váhu veľa vody. O drezúre, azda najťažšej jazdeckej disciplíne, to platí dvojnásobne. Svetovou jednotkou je päťdesiatnička, Nemka Isabel Werthová.

Drezúra je často považovaná za smotanu jazdeckého športu, je mimoriadne populárna najmä v západnej Európe. V týchto končinách predstavuje aj vysoký spoločenský rang.

Charlote Dujardin a jej legendárny kôň Valegro sú britskí národní hrdinovia, získali spolu tri olympijské zlaté a doma sa im dostalo najvyšších pôct. Stretáva sa s nimi aj kráľovná.

V drezúre ide o harmóniu koňa a jazdca. V drezúrnom obdĺžniku predvádzajú náročné prvky, traversy, prekroky, piruety…, nadchýnajú divákov i odborníkov. Na olympiádach a majstrovstvách sveta ich vystúpenia patria k vrcholom jazdeckých súťaží.

Majstrovstvo v tejto disciplíne ocení najmä fajnšmeker, ktorý jej rozumie. Dorota trochu nabúrava tradičné vnímanie tohto náročného športu, pretože už mladom veku ukazuje pozoruhodné výkony.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

❤️:@larajames_photography

Príspevok, ktorý zdieľa Dorota Jurštáková (@dorota_jurstak),

Blesk takmer spálil úspech

V juniorskej kategórii je majsterkou Slovenska, triumfovala na pretekoch Svetového pohára. Pravidelne štartuje na národných súťažiach v zahraničí, kde súperí s dospelými a často víťazí. Doma zdoláva aj starších skúsených jazdcov.

Doterajší vrchol dosiahla nedávno na európskom šampionáte v talianskom San Giovanni di Marignano. Prebojovala sa do finále a v ňom obsadila 16. miesto. To je v drezúre historicky najlepší výsledok jazdca a koňa z východnej Európy.

Už účasť na podobnom podujatí je mimoriadne náročná. Jazdkyňa a trénerka do dejiska leteli. Rodičia naložili Grigorisa do prívesného vozíka a vyrazili na strastiplnú dlhú cestu autom.

V pretekoch zažili drámu. Hoci v Taliansku vládli v tom čase horúčavy, cez víkend hodinu predtým, ako sa mala slovenská nádej predstaviť s Grigorisom, prišla búrka, lialo vkuse, ešte aj na druhý deň.

"Jazdec je zvyknutý, že je celý mokrý. A hoci mu strieka voda do tváre, nemá problém sa pri tom usmievať. Ale odrazu udrel vedľa nás blesk a Grigoris dostal kŕč do nohy.

Zamierili sme do veterinárneho boxu a hrozilo, že nás vylúčia zo súťaže. Chvíľu trvalo, kým sa potvrdilo, že je fit a úspešne sme ju absolvovali," popisuje dramatické chvíle jazdkyňa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Today is the day! We are leaving for European Championship in San Giovanni #dressage #bestteam #teamslovakia #snoopytheking #fingerscrossed

Príspevok, ktorý zdieľa Dorota Jurštáková (@dorota_jurstak),

Sťahujú sa do viedenských stajní

S Grigorisom jazdia spolu rok a nepochybne ich čakajú aj ďalšie úspechy. "Je to úžasný kôň. Som šťastná, že každý deň môžem prísť za ním do boxu a trénovať s ním, chodiť na preteky, tráviť každú minútu voľného času.

Je skvelé, keď môžeme predviesť všetko, čo sme za mesiace spolu natrénovali. Musíme byť perfektní, v drezúre ide najmä o detaily. Všetko musí vyzerať tak, že nič špeciálne ani nerobíme, len jednoducho a elegantne prechádzame obdĺžnikom," približuje Dorota.

Nerozlučnú dvojicu budú tvoriť ešte dva možno tri roky. Už teraz vie, že keď sa posunie do seniorskej kategórie, bude si hľadať zasa aj nového koňa. Ten bude ešte kvalitnejší, ale aj neporovnateľne drahší ako Grigoris.

Už tento mesiac ich čaká veľká zmena. V škole bude pokračovať podľa individuálneho študijného plánu. Grigoris nájde nový domov vo viedenských stajniach. Ona bude časť týždňa tráviť v stredisku neďaleko Viedne. Čaká ju aj nový tréner.

To všetko sú nevyhnutné kroky, ak sa chce ešte viac priblížiť k svetovej špičke. Doma sa už nevie výkonnostne posunúť vyššie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#tb ❤️to amazing trip before european championship with my best mental coach and sister‍♀️ @klara.jur (we ate so much food)

Príspevok, ktorý zdieľa Dorota Jurštáková (@dorota_jurstak),

Rodičov drží dcérino nadšenie

Aj pre rodičov to znamená nové povinnosti a náročné organizačné a finančné zabezpečenie ďalšej prípravy. Nikdy dcéru do ničoho nenútili. Za desať rokov sa ani raz nestalo, aby zapochybovala, aby sa jej nechcelo ísť na tréning. Hoci by sa im možno aj uľavilo.

„S manželom sme si mysleli, že príde čas, keď dcéra dorastie, kone ju omrzia, nebude mať výdrž a ochotu venovať sa drezúre. A náš život sa vráti do normálnych koľají, bude zasa v mnohom jednoduchší,“ tvrdí Miriam Jurštáková.

Netají, že ak by to záviselo len od nich, už by to dávno zabalili. „Často sme si kládli otázku, či to má zmysel. Čo nás drží? Jej chuť, nadšenie, talent. Vidíme jej obrovské predpoklady a pokroky. Je to už desať rokov jej život,“ priznáva.

Ich dcéra je vekom stále dieťa, ale názormi často dospelejšia ako dospelí. Vie presne, čo chce, udivuje cieľavedomosťou a obetavosťou.

„Pre mňa je méta každý jeden tréning. Na každom chcem so svojím koňom dosiahnuť maximum. Viem, že bez každodennej driny, by moje ciele zostali len snom. A ja chcem viac ako len snívať,“ vraví talentovaná športovkyňa.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dorota Jurštáková