Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlato ako súčasť terapie po ohavnom násilí

V 22 rokoch jej leží svet, nielen ten gymnastický, pri nohách. Simone Bilesová si z nedávnych MS v Stuttgarte urobila vlastnú súťaž. Ziskom piatich zlatých medailí navýšila počet cenných kovov zo svetových šampionátov už na 25. Až 19 z nich je zo zlata.

20.10.2019 16:14
Simone Bilesová Foto: ,
Simone Bilesová má zo svetových šampionátov dokopy 19 zlatých medailí.
debata

Drobná Američanka prekonala Bielorusa Vitalija Ščerba. Ten bol s 23 medailami z MS lídrom historického poradia tabuliek dlhých 23 rokov. „Bol to môj najlepší šampionát v kariére. Len málo vecí som mohla urobiť lepšie,“ tešila sa len 142 centimetrov vysoká Texasanka.

Vyrovnala Děkanovú

Odkaz súperkám vyslala už v lete, keď ako prvá žena v histórii skočila na prostných dvojité salto s trojitým vrutom. Rovnakým prvkom zakončila fantastickú zostavu v Stuttgarte. „Neskutočné, čo predviedla. Ten skok robí lepšie ako väčšina mužov,“ žasol tréner USA Tom Forster.

Piatimi prvými miestami vyrovnala dvojicu legiend – Larisu Latyninovú a Vlastu Děkanovú. Ruska predviedla podobný kúsok na MS 1958 v Moskve. Vôbec prvou bola Děkanová, rodáčke z Prahy sa to podarilo v roku 1938. Po vojne sa stala úspešnou trénerkou, na olympiáde v Londýne 1948 výber Československa bral pod jej vedením zlato.

Bilesová už má pred sebou Tokio. „V Riu to bolo úžasné, už sa neviem dočkať ďalšej olympiády. Verím, že s trénermi zaradíme do zostavy nové prvky,“ usmievala sa. V ostatnom čase to nerobila často. Dôvod? Nočné mory z minulosti.

Simone Bilesová. Foto: Reuters, WOLFGANG RATTAY
Bilesová Simone Bilesová.

Nassarova obeť

Dva mesiace pred šampionátom v Stuttgarte priniesli americké médiá informáciu, že Bilesovej biologický brat Tevin je obvinený z vraždy. Po prestrelke počas silvestrovskej oslavy, do ktorej bol zapletený, zahynuli traja ľudia.

Bilesová s bratom nevyrastala. Keď mala tri roky, spolu s troma súrodencami putovali do detského domova. Matka sa pre alkoholovú a drogovú závislosť nevedela o nich postarať. O tri roky si ju a sestru Adriu adoptoval starý otec s manželkou.

„Som im neskonale vďačná. Bez nich by som nič nedokázala,“ často pripomína.

Malej Simone učarovala gymnastika. Šport jej nechal zabudnúť na rodičov, ktorí ju podrazili. Potom však stretla ďalšieho dospelého, ktorý zneužil svoje postavenie na ohavné činy.

Lekár americkej reprezentácie Larry Nassar podľa súdu sexuálne zneužil viac ako 250 mladých športovkýň a dvoch chlapcov. Najlepšia americká gymnastka bola medzi nimi.

„Nechcela som, aby sa na mňa pozerali ako na obeť. Som športovkyňa, všetko si vybojujem. Nepotrebujem ľútosť. Ale napokon som musela vystúpiť a povedať, ako to bolo,“ povedala Bilesová. Hnev smerovala na vedenie gymnastickej federácie. Nassara totiž viacerí vrcholní funkcionári kryli.

„Mala som depresie, pomohli mi až lieky. Pre federáciu sme urobili všetko, čo chceli. Aj vtedy, keď nám to nevyhovovalo. Mali jednu, jedinú úlohu – ochrániť nás! A zlyhali. Keď súťažím, tak sa liečim, je to súčasť terapie. Bojím sa, aby sa to nestalo iným,“ vravela Bilesová mesiac pre MS.

Nassara sa už báť nemusí. Do konca života pobudne za mrežami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Simone Bilesová