Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan vs. Monarchs. Žiadna rivalita, iba vzájomný rešpekt

Najlepšia ragbyová šou na planéte vrcholí. Na svetovom šampionáte v Japonsku, najväčšom športovom podujatí tohto roka, sa počas víkendu uskutočnia štvrťfinálové duely, ktoré rozhodnú o tom, kto postúpi do bojov o cenné kovy.

19.10.2019 09:43
Slovan ragby Foto:
Ragbisti Slovana pôsobia v slovenskej i rakúskej lige.
debata

Na tretí titul za sebou útočí favorit turnaja Nový Zéland, avšak v zástupe čakajú ambiciózni súperi. Medzi nimi aj najväčšie prekvapenie MS – domáca reprezentácia.

„Bude to skvelé play off, dvojice sľubujú zaujímavé súboje. Každý chce zosadiť z trónu Nový Zéland, ale len niektorí majú na to kvalitu,“ vraví slovenský reprezentant v ragby a hráč 1. RC Slovan Bratislava Michal Mihálik.

Zásah matky prírody

Na začiatku zápasu bojový tanec haka, na konci demolácia súpera. Novozélanďania od štartu turnaja nenechávajú nikoho na pochybách, že si do Japonska prišli po zlatý hetrik.

V boji o semifinále ich čakajú nebezpeční Íri. Tí sa budú spoliehať na to, že All Blacks vypadli z herného rytmu. Ich posledný duel v skupine proti Taliansku organizátori zrušili pre hurikán Hagibis.

Ragbisti Nového Zélandu a ich tradičný rituál... Foto: Reuters, PETER CZIBORRA
Nový Zéland ragby Ragbisti Nového Zélandu a ich tradičný rituál pred zápasmi - bojový tanec haka.

„Novozélanďania sú favoriti, ale budú potrebovať aj šťastie. A keďže ho už mali predtým – vyhrali predchádzajúce dva šampionáty – z hľadiska pravdepodobnosti ich čaká o to náročnejšia cesta. Vyhrať tri tituly za sebou si vyžaduje obrovskú kvalitu, ale zároveň je potrebné mať aj nastavené mimošportové veci spôsobom, aby si potykali so šťastenou,“ myslí si Mihálik.

Hlavnú pozornosť v doterajšom priebehu turnaja však na seba strhli Japonci. Zaujali už na MS 2015, ale tentoraz zobrali základnú skupinu útokom. Zdolali v nej aj stálice svetovej scény – Írov či Škótov. Vo štvrťfinále na nich čaká Juhoafrická republika.

„Nečakal som to, ale hrajú fantasticky. Úroveň ich reprezentácie išla opäť hore. A to aj napriek tomu, že na rozdiel od európskych družstiev, ktoré medzi sebou hrajú tradičný turnaj Six Nations, Japonci nemajú častú možnosť konfrontovať sa s ostatnými svetovými tímami. Navyše, ako domáci tím sú pod tlakom, ale zvládajú to výborne,“ reaguje Mihálik.

Česi sú inde

Slovenský fanúšik sleduje prenosy z Japonska najmä vďaka televízii ČT Sport. Vďaka početným reportážam mnohých prekvapí, akú popularitu a históriu má ragby v Česku.

„V Česku má ragby oveľa dlhšiu tradíciu, hrá sa tam viac ako 90 rokov. Tento šport majú už aj na školách. U nás sa hrá jedna liga, u nich tri úrovne súťaží. Snažíme sa zviditeľniť, na budúci rok usporiadame skupinu ME v sedmičkovom ragby,“ vraví prezident Slovenskej ragbyovej únie (SRÚ) Eduard Krützner.

Rozdiely medzi Slovenskom a Českom sú nielen v organizačnej a klubovej štruktúre, ale aj vo výkonnosti na ihrisku.

„Keď sa delila federácia, tak na Slovensku – čo sa týka ragby – nebolo čo ponechať. Opačný príklad je vodné pólo, ktoré zase v Česku nemalo žiadnu základňu. Na ilustráciu aktuálnej výkonnosti môže slúžiť nedávny priateľský zápas, ktorý mužská reprezentácia odohrala proti českému výberu do 20 rokov. Vyrovnaný duel sme napokon tesne prehrali…,“ pridáva Mihálik, ktorý pôsobí v rámci SRÚ aj ako generálny sekretár.

Ragby vs. americký futbal

Prvý a najväčší ragbyový klub na Slovensku 1. RC Slovan Bratislava vznikol v roku 2005. Belasí už prerástli domácu ligu a aktuálne nastupujú v najvyššej rakúskej súťaži.

„V slovenskej lige hráme s béčkom. Našimi súpermi sú Piešťany, Žilina, Košice, Trnava a druhý bratislavský klub RK. Model súťaže sa upravuje podľa toho, ako je nastavený medzinárodný kalendár. Na Slovensku sa hrá okrem klasického ragby s 15 hráčmi aj sedmičková verzia, ktorá je i olympijským športom. Ragby už dávno nie je iba výhradne mužská záležitosť, aj na Slovensku ho hrajú ženy,“ vysvetľuje Mihálik.

VIDEO: Prezentácia 1. RC Slovan Bratislava

Ragby je pre mnohých totožný šport s americkým futbalom. Ale pozor! Kým v americkom futbale sa šiška môže hádzať aj smerom dopredu, v ragby je to výhradne opačným smerom.

Rozdiel je aj v technickom vybavení. Hráči amerického futbalu majú prilby, chrániče či rukavice, ragbisti len holé ruky a silné nohy. V hlavnom meste pôsobí aj klub amerického futbalu Bratislava Monarchs. Vládne medzi dvoma klubmi rivalita?

„Americký futbal vznikol z ragby, takže logicky je tam veľa podobných pravidiel. S Monarchs sa viacerí poznáme, sledujeme sa navzájom. Majú podobný koncept ako my – prvý tím hrá v Rakúsku a béčko v domácej súťaži. Dokonca sme jeden čas zdieľali aj spoločné ihrisko. Žiadnu otvorenú rivalitu nepociťujeme, skôr prevláda vzájomný rešpekt,“ tvrdí Mihálik.

Keď sa spýtate Angličana, Francúza či Austrálčana na rozdiel medzi týmito športami, odpoveď bude jasná: len ragby je hra tvrdých chlapov. Mihálik s tým nesúhlasí.

„Tvrdosť oboch športov je veľmi podobná. V ragby nemáme chrániče, tým pádom sa náš šport javí fyzicky náročnejší. Na druhej strane, hráči v americkom futbale práve vďaka chráničom znásobujú a zosilňujú strety so súpermi. S Monarchs takéto debaty nevedieme. Každý z nás vie, že fyzičnosť a tvrdosť je v oboch športoch,“ dodáva Mihálik.

Program MS

Štvrťfinále, sobota: 9.15 Anglicko – Austrália , 12.15 Nový Zéland – Írsko, nedeľa: 9.15 Wales – Francúzsko, 12.15 Japonsko – JAR.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava Monarchs #MS v ragby 2019 #1. RC Slovan Bratislava