Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf RUSADA kritizoval Putina. O dopingový škandál sa vraj nezaujíma

Šéf Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Jurij Ganus v rozhovore pre nemecký rozhlas kritizoval prezidenta Vladimira Putina.

18.10.2019 11:43
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na športovej konferencii v Nižnom Novgorode.
debata

Hlava štátu sa podľa neho nedostatočne angažuje v riešení dopingového škandálu v Rusku.

Putin sa len minulý týždeň vyjadril k dôveryhodnosti RUSADA. „Veľmi aktívne spolupracujeme so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA). Požiadavky WADA sme v plnom rozsahu splnili,“ povedal prezident na športovej konferencii v Nižnom Novgorode.

Ganus si ale myslí, že vyriešeniu dopingového škandálu nevenuje dostatočnú pozornosť. „Je veľká škoda, že naši najvyšší predstavitelia nezameriavajú svoju koncentráciu na súčasnú situáciu s dopingom v Rusku,“ vyhlásil.

Znovu pripomenul rozsiahlu manipuláciu s dátami z moskovského laboratória, ktoré ruská strana poskytla komisárom WADA.

„Keď sa ku mne tie dokumenty dostali, bol som v šoku. Počet a rozsah tých úprav je neuveriteľný,“ poznamenal. Nevie však, kto konkrétne informácie upravoval. Putin podľa neho ale nevedel, že WADA dostala čiastočne sfalšovaná dáta.

Ruská strana musela vysvetľovať nesúlad medzi poskytnutými dátami a informáciami z tej istej databázy, ktorú WADA poskytol jeden zo svedkov v októbri 2017.

Komisia WADA situáciu vyhodnotí a odovzdá odporúčanie výkonnému výboru, ktorý bude záležitosť prerokovávať 4. novembra v Poľsku.

Šéf ruskej antidopingovej agentúry Jurij Ganus. Foto: Reuters, Maxim Shemetov
Jurij Ganus Šéf ruskej antidopingovej agentúry Jurij Ganus.

Už skôr Ganus povedal, že za manipuláciu s dátami očakáva tvrdý trest pre ruský šport. Mohol by sa dotknúť aj účasti Rusov na olympijských hrách 2020 v Tokiu. Už v Riu 2016 nemohli v ruských farbách pretekať atléti, na zimnej olympiáde 2018 v Pjongčangu mohli štartovať len schválení ruskí športovci pod neutrálnou vlajkou.

„Kríza potrvá ešte niekoľko rokov. Musíme radikálne zmeniť rozhodovania a metódy, ktoré náš šport priviedli do najhlbšej krízy v histórii,“ doplnil Ganus.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #ruský doping #Jurij Ganus