Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Golonku obrali o Wimbledon. Sagan radí loziť po stromoch

Športová všestrannosť. Termín, ktorý pomaly mizne z trénerských príručiek či učebných osnov. Vrcholoví atléti sa špecializujú na jednu disciplínu a zo športových obojživelníkov sa stáva ohrozený druh.

16.10.2019 05:00
debata (1)
Jozef Golonka na hokejovej exhibícii. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Golonka Jozef Golonka na hokejovej exhibícii.

Avšak existujú aj výnimky. Univerzálni športovci, ktorí dominujú v podobných či dokonca úplne odlišných športoch. Americký plavec, vodný pólista a miláčik žien Johnny Weissmüller či hokejista a tenista Jaroslav Drobný. Tí patrili medzi prvých.

Príkladov, keď športovec vynikal vo viacerých disciplínach, je však viac.

Pár so sestrou

Jedným z nich je aj Jozef Golonka. Významná postava československého hokeja je členom štyroch siení slávy – slovenskej, českej, nemeckej a Medzinárodnej hokejovej federácie. Avšak predtým, ako z neho vyrástol postrach súperových brankárov, mal ako dieťa iné priority. Jeho mama pôvodne chcela, aby malý Jozef a jeho sestra Júlia vytvorili spolu krasokorčuliar­sky pár.

„Mama bola krasokorčuliarskou trénerkou, ktorá dozerala na prvé kroky Ondreja Nepelu či Jozefa Sabovčíka. Ale ja som kraso nikdy nemal v láske. Našťastie ma moja sestra o hlavu prerástla, takže zo zámeru urobiť z nás dvoch pár sa upustilo,“ spomína Golonka.

Následne mu učaroval tenis. Dotiahol to až na juniorského majstra Československa. Po veľkej krivde však so športom elegánov skončil.

Súrodencov bavil každý šport. Foto: Archív Jozefa Golonku
jozef golonka Súrodencov bavil každý šport.

„Mal som ísť na Wimbledon, ale hoci som bol prvý v domácom rebríčku, povedali mi, že do Londýna pocestuje niekto iný. Na šampionáte v Pardubiciach som potom zdolal aj súpera, ktorý neskôr išiel do Anglicka namiesto mňa. Po triumfe vo finále som od radosti vyhodil do vzduchu raketu, ktorá pristála na strome a nahlas som zakričal, že s tenisom končím. Odvtedy som sa venoval súťažne len hokeju,“ dodáva.

Ten mu šiel výborne. Vizitka dvoch olympijských medailí a šiestich cenných kovov z MS hovorí sama za seba.

Z mostíka do sedla

Špeciálnou kategóriou sú v tomto smere cyklisti. Viacerí pred súčasnou profesiou vyznávali iné športy. Zrejme najdivokejší prerod má za sebou Primož Roglič.

Talentovaný skokan na lyžiach mal pred sebou kariéru ako hrom. Po tom, ako sa stal juniorským majstrom sveta, mu predpovedali mnohé tituly. Prišiel však osudný moment a pre mladého Slovinca sa všetko zmenilo.

Po hrôzostrašnom páde na mamuťom mostíku v Planici sa už nikdy nedostal do bývalej formy. Snažil sa, drel, ale poznáte to – ak hlava hovorí nie, potom ani telo neposlúcha.

„Primož mal po páde problém, ktorému hovoríme zadný strach. A ten je neovládateľný. V určitej pozícii, keď sa dostávate nad lyže, vám telo nedovolí dôjsť dostatočne ďaleko,“ reaguje pre MF Dnes český kouč David Jiroutek, ktorý v Slovinsku päť rokov pôsobil.

Keď Roglič pochopil, že jeho návrat medzi absolútnu špičku je nemožný, vymenil lyže za bicykel. Postupne sa z neho stal výborný časovkár, ktorý sa za ostatné sezóny vypracoval na špičkového univerzála. Výsledok? V septembri ovládol španielsku Vueltu.

Lyža nie je doska

Jej príbeh patril na vlaňajších ZOH v Pjongčangu medzi najpútavejšie. Česká snoubordistka Ester Ledecká zaskočila lyžiarsku konkurenciu, keď pred zlatom na doske získala najcennejší kov aj v super G.

Hoci sa laikovi môže zdať, že snoubord a lyžovanie sú podobné športy, nie je to pravda. Technika, držanie tela i technické vybavenie sú odlišné. Mať obe nohy na jednej doske a každú nohu na samostatnej lyži je veľký rozdiel.

Večne usmievavá Češka si to však nemyslí. „Oboje sa ide dole kopcom, to je základ,“ znie jej obľúbená veta.

VIDEO: Ester Ledecká na lyžiach a snouborde

Ledeckú doviezli k senzačnému triumfu v Pjongčangu lyže po americkej superhviezde Mikaele Shiffrinovej. Je bežná prax, že česká snoubordistka dostáva od firmy Atomic vždy materiál po hviezdach zjazdového lyžovania. "Sú to lyže, ktoré sme od firmy dostali minulý rok. A fungovali,“ prezrádza jej servisman Petr Kouřil.

Hrajte sa vonku

Ak si želáte, aby z vášho dieťaťa vyrástol vrcholový športovec, ktorý navyše ovláda viacero športov, stačí urobiť jediné. Poradí vám ten najpovolanejší – trojnásobný majster sveta v cyklistike Peter Sagan.

„Keď má z dieťaťa vyrásť profesionálny športovec, v podstate v akomkoľvek športe, najviac zužitkuje to, že sa hrá vonku. V detstve som mal voľnosť a nik mi nebránil spoznávať prírodu. Šplhal som po stromoch, chodil po lesoch, plával v jazerách a riekach a v lete som si robil brlohy a staval tábory. V zime sme sa potom chodili lyžovať, sánkovať a organizovali sme parádne guľovačky,“ tvrdí Sagan vo svojej knihe Môj svet.

A dodáva: „Kým si myslíte, že sa iba zabávate a vyvádzate ako odtrhnutí z reťaze, v skutočnosti stále naberáte nové schopnosti a zručnosti. V prvom rade dobrú koordináciu, ale budujete si aj silu, zisťujete, čo vaše telo dokáže, objavujete svoje hranice a potom sa ich snažíte posúvať na vyššiu úroveň. V skutočnosti trénujete, či už chcete byť futbalistom, hokejistom, alebo cyklistom.“

Znie to jednoducho, však? Tak odložte mobilné telefóny a bežte šantiť von so svojimi ratolesťami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Jozef Golonka #Ester Ledecká #Primož Roglič