Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Súťaž je radosť. Učíme sa tu aj pochopiť samých seba

Športovec s intelektuálnym znevýhodnením je v tejto úlohe na Slovensku predstavený po prvýkrát. Úlohou športovca je vystupovať v mene športovcov Špeciálnych olympiád Slovensko.

16.10.2019 08:00
debata
Peter Išpold na tohtoročných Svetových hrách... Foto: Špeciálne olympiády Slovensko
SOG-493 Peter Išpold na tohtoročných Svetových hrách Špeciálnych olympiád v Abú Dhabí, odkiaľ si si priniesol striebornú a bronzovú medailu.

Prostredníctvom svojej osoby vie poukázať na potreby týkajúce sa ľudí s intelektuálnym znevýhodnením, prezentovať širokej verejnosti, čo všetko títo športovci dokážu a ukázať sa v úlohe, v ktorej by ste ich nikdy nečakali.

O Petrovi Išpoldovi budete ešte počuť. Myšlienka vytvoriť na Slovensku post Ambasádora športovcov bola podporená Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou, a.s. Táto spoločnosť pochopila potrebu zviditeľňovania osôb s intelektuálnym znevýhodnením a nám sa páči , že sa stotožnili aj s myšlienkou, že do tejto úlohy patrí práve športovec s intelektuálnym znevýhodnením, hovorí Eva Gažová Národná riaditeľka ŠOS.

Profil Peter IŠPOLD
Plavec a triatlonista,
Ambasádor športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, alebo ATHLETE LEADER

Prečo rád športuješ, čo ťa na tom baví?

Mám rád výzvy a preto mám šport veľmi rád. Šport ma posúva vpred, napĺňa ma. Šport je môj život. Vďaka športu som sa naučil, trpezlivosti, odvahy a chcenia niečo dosiahnuť ukázať sa a toto je vlastne cesta k samostatnosti. Rodičia hovoria, že šport ma pripravil do samostatného života.

Peter Išpold. Foto: Stanislav Guzak
Peter Išpold Peter Išpold.

Akým športom sa venuješ?

Mojím srdcovým športom je plávanie. Vodu milujem, lebo vďaka nej chodím. Od malička sa v nej cítim lepšie, ako na suchu. Na základe toho, že veľa času trávim aj na bicykli, som sa prednedávnom začal venovať aj triatlonu v klube TRIAX Bratislava, kde sa mi páči väčší záber športov, mnohotvárnosť pohybu a najmä vytrvalosť. Veľmi rád tancujem, intenzívne som sa viac ako 15 rokov spolu s mojou sestrou Zuzkou, venoval spoločenskému tancu, najmä štýlu latino. Veľmi rád si zahrám tenis.

Ako sa cítiš v organizácii Špeciálnych olympiád, našiel si si tam aj kamarátov?

Špeciálne olympiády sú samozrejme okrem hlavnej myšlienky, teda športovaniu, najmä o kamarátoch, o spoločných zážitkoch. Tu som si našiel druhú rodinu, ľudí ktorí cítia tak ako ja, kamarátov s ktorými si navzájom fandíme. Špeciálne olympiády vytvárajú aj čas na to aby sme pretekali aby sme trénovali aby sa naši tréneri vzdelávali. Kľúče od domu nosím na šnúrke Special Olympics Slovakia.

Peter Išpold na tohtoročných Svetových hrách... Foto: Špeciálne olympiády Slovensko
Peter Išpold Peter Išpold na tohtoročných Svetových hrách Špeciálnych olympiád v Abú Dhabí, odkiaľ si si priniesol striebornú a bronzovú medailu.

Chodíš rád aj na súťaže?

Súťaže? Nepoznám u nás športovca ktorý by ich nemal rád. Sú vždy výzvou, túžbou zvíťaziť. Je to ale aj o vzájomnej podpore a radosti z jednotlivých výkonov nás všetkých. Súťaž je radosť a učíme sa tu aj pochopiť samých seba, keď prehráme trénerka vysvetlí, pochopí. Na súťaži je to naša druhá mama. Súťaže sú dobré, lebo vieme všetkým ukázať čo v nás je. V živote som nemal všade otvorené dvere a súťaž je prostriedok ktorým ukazujem čo viem a rád sa prekonávam.

Tento rok si Slovensko úspešne reprezentoval na Svetových letných hrách v Abú Dhabí, odkiaľ si si priniesol striebornú a bronzovú medailu. Aký to bol zážitok? Mal si radosť?

Účasť na Svetových hrách Špeciálnych olympiád v Abú Dhabí je pre mňa celoživotným zážitkom. Tie tri týždne boli plné neuveriteľných zážitkov, nových kamarátstiev, spoznávania novej krajiny, nových ľudí. Okolo nás doslova pulzovala pozitívna energia a radosť zo života. No a vynikajúce výsledky, ktoré naša výprava dosiahla, boli len malým poďakovaním za hodiny a hodiny práce celého tímu Špeciálnych olympiád Slovensko.

Ako trénuješ a akú máš trénerku?

To je dobrá otázka, pretože nám nikto neverí, že naozaj trénujeme. Stále sme podceňovaní a zabúdaní. Ja trénujem každý deň v bazéne, dvakrát do týždňa fitko a koncom októbra po prázdninách štartujú aj tréningy triatlonu, tie by mali byť dvakrát do týždňa. Popri tom som víkend čo víkend na bicykli, cyklistický chodník začína asi 300 metrov od nášho domu, rád sa bicyklujem popri Morave. No a moja pani trénerka, je vlastne mojou druhou mamou – mamou, ktorá vie pohladiť a povzbudiť, ale aj mamou, ktorá je prísna a kritická k mojím chybám. Mám ju veľmi rád.

Peter Išpold s mamou Alenou. Foto: Špeciálne olympiády Slovensko
Peter Išpold, Alena Išpoldová Peter Išpold s mamou Alenou.

Podporuje ťa rodina?

Mám to šťastie, že som vyrastal v úplnej rodine, v harmonickom prostredí, kde ma plne podporovali a do dnes podporujú všetci – tatino, mamina a moja sestra Zuzka. Od malička mi vytvárali podmienky pre sebarealizáciu. Ľúbim ich a rád som keď sa spolu so mnou tešia mojim úspechom. Doma máme vždy oslavu.

Čo ešte rád robíš vo voľnom čase?

Vo voľnom čase okrem športovania, veľmi rád tancujem, hrám na bubny. Ovládam mobil a píšem si so svojimi kamarátmi.

Čo pre teba znamená, že si sa stal Ambasádorom športovcov s intelektuálnym znevýhodnením. V zahraničí je to Athlete Leader, teda taký vodca športovcov.

Na začiatku som ani netušil , čo sa od mňa chce, ale nebojím sa ničoho nového tak som súhlasil. Táto moja, pre mňa nová rola, mi prináša nové veci. Mal som tu česť otvárať príhovorom historicky prvé Majstrovstvá Európy špeciálnych olympiád v modernej gymnastike v Nitre, tiež som odovzdával medaile. Nedávno som mal príhovor pred generálnym riaditeľom Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s. Táto firma nás podporuje. Mohol som si s ním podať ruku a on mal príležitosť spoznať mňa. Čaká ma toho ešte veľa, viem, aj sa budem učiť rozprávať pred kamerou. Teším sa na to.

Trénerka Petra Išpolda Prof. Yvetta Macejková PhD.

Aká je spolupráca s Petrom a jeho rodinou?

Pri akejkoľvek práci s intelektuálne znevýhodnenými športovcami je dôležitou súčasťou úspechu, a o to viac v športe, vzájomné vychádzanie si v ústrety pri riešení všetkých akcií všetkých zúčastnených: rodiny, športovca, trénera ako aj celého servisu pracovníkov. Petrova rodina je veľmi ústretová a nápomocná pre vytváranie podmienok na športovanie Petra. Znamená to podpora pre aktívnu účasť na tréningoch a súťažiach.

Peter Išpold. Foto: Stanislav Guzak
Peter Išpold Peter Išpold.

Ako ste sa vlastne dostali k tejto príležitosti trénovať športovcov/špor­tovca s intelektuálnym znevýhodnením?

Okrem toho že vyučujem plávanie na FTVŠ UK vo všetkých“ farbách“ a poznám kvalitne teóriu a prax v plávaní, dlhodobo pracujem v športovom hnutí ako trénerka plávania. Za posledných 15 rokov sa snažím odovzdávať svoje skúsenosti populácii, ktorá si to zaslúži o to viac, že o mnohé bola doteraz ukrátená a priam zabudnutá. V plávaní nejde len o šport ale aj o záchranu vlastného života. Práca s intelektuálne znevýhodnenými športovcami ale aj jedincami vo všeobecnosti je iná. Je bohatšia, čistejšia, úprimnejšia, čo v súčasnom svete veľmi chýba. Vďačnosť týchto športovcov za akýkoľvek úspech je jedinečná. Tá spätná väzba sa nedá ničím nahradiť.

Ako pristupujete k tréningom, čo sa Vám povedzme v prípade Petra najlepšie osvedčilo, aby ste ho motivovali dosahovať dobré výkony?

Peter je skvelý športovec, nie len svojím nadaním pre šport ale aj povahou. Jeho prirodzená súťaživosť sa prejavuje už aj na tréningoch. Tak ako u každého človeka úprimné povzbudenie a pochvala najlepšie motivuje, to isté platí aj u Petra. Pritom sa nevyhýbam počas tréningu ani na súťažiach napomenutiam, prísnosti a dodržiavaniu disciplíny.

Kedy ste ako trénerka spokojná a šťastná?

Ja osobne ako trénerka som spokojná ak je Peter spokojný. A to sa týka každého tréningu a každej súťaži. Na nič sa medzi sebou nehráme. Treba sa neustále učiť vedieť zvládať aj prehry aj víťazstvá.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. podporuje Špeciálne olympiády Slovensko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Išpold #Špeciálne olympiády Slovensko