Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Netradičný bufet. V pelotóne je v kurze kola, na striedačke horčica

Sladké gély, tyčinky - jednoducho čokoľvek, čo dodá unavenému telu potrebnú energiu. Ale horčica na striedačke uprostred záverečnej tretiny?

15.10.2019 05:00
debata (1)

A prečo nie…

Kanadský center Winnipegu Mark Letestu takto nedávno bojoval s kŕčmi, ktoré ho trápili tesne pred koncom duelu. Pár lyžičiek a problémy vraj môžu byť preč.

„Horčica? O tom som ešte nepočul. Neviem, či je to vďaka veku alebo stravovaniu, no zatiaľ som počas zápasu kŕče nikdy nemal. Iba v posilňovni – vyriešil som to tabletkou na to určenou,“ vraví slovenský reprezentant Adam Liška.

Viera vs. veda

Aj keď väčšina športovcov by nad Letestuho počínaním krútila hlavou – veď banány a elektrolyty sú zvyčajne dostatočným riešením – kanadský veterán si túto pomôcku zrejme nevymyslel sám. Podľa Harvard Medical School má čajová lyžička horčice ako preventívne opatrenie aj nadšených obhajcov.

„Vedci sa domnievajú, že horčičná šťava môže stimulovať iónové kanály v ústach, pažeráku a žalúdku, aby vysielali signály do centrálneho nervového systému a utlmili aktivitu motorických nervov, ktoré inervujú postihnuté kostrové svaly,“ píše sa v školskom bulletine Harvard Women Health Watch.

Napokon, Letestu nie je sám, televízne kamery zachytili hráča amerického futbalu Kerryona Johnsona z Detroitu Lions, keď si – v roku 2014 – počas stredoškolského zápasu lial do hrdla celú fľašu horčice.

„Počas mnohých rokov, ktoré som strávil v NHL, som videl na striedačke čokoľvek. Hráči vo veľkom jedli hot-dogy, zažil som brankára, ktorý si jeden skryl aj do rukavice. Trik s horčicou funguje. Po pár lyžičkách nemám žiadny problém,“ priznáva Letestu. „Spoluhráč Adam Lowry si ju kupuje na kilá,“ dodáva.

Pomoc? Placebo?

„Z môjho pohľadu je to tak trochu úlet, doteraz nebol preukázaný účinok horčičných semienok na prevenciu proti kŕčom. Existujú oveľa jednoduchšie spôsoby, ako im predchádzať,“ myslí si kondičný tréner Kristián Cupák.

Nejde však o nezvyčajný jav – hokejisti v NHL používajú aj iné podobné druhy povoleného dopingu. Hráč New Jersey Devils Blake Coleman sa snažil predchádzať kŕčom tým, že si počas pobytu na trestnej lavici doprial šťavu z kyslých uhoriek, ktorú mu doniesol spoluhráč. Verte či nie, Coleman na túto „pochúťku“ nedá dopustiť.

„Skúšal som takmer všetko, aby som sa zbavil kŕčov. Nakladané uhorky sú však jediná vec, ktorá mi pomáha,“ priznáva 27-ročný útočník. „Spočiatku sa mi spoluhráči smiali. Keď sme na cestách a pýtam si pohár s nálevom, hotelový personál sa neraz čuduje. Po krátkom vysvetlení mi ho napokon prinesú,“ vraví.

Na rozdiel od Letestuho však za Colemanom stojí aj veda. Odborníci potvrdzujú, že šťava z kyslých uhoriek hydratuje telo lepšie ako voda a má naozaj blahodarné účinky pri prevencii vzniku kŕčov.

„Podľa dotazníkov sú tréneri, ktorí naozaj majú tendenciu využívať uhorkový nálev – pri dodržiavaní istých zásad sa čiastočne potvrdil jeho účinok. No ja som aj tak presvedčený, že existujú aj sofistikovanejšie metódy,“ myslí si Cupák. Pozorovania športovcov už pred 15 rokmi potvrdili, že užívanie uhorkového nálevu dokáže zmierniť akútne svalové kŕče za 35 sekúnd po jeho vypití.

Kola i čierny čaj

Kŕče sa však netýkajú iba hokejistov. Vytrvalostní atléti s nimi bojujú oveľa častejšie. Napokon, počas pretekov v chôdzi na najdlhšej, 50-kilometrovej trati, sú viac pravidlom ako výnimkou. Olympijský víťaz z Ria de Janeiro Matej Tóth si v takýchto chvíľach pomáha skôr tradičným spôsobom.

Extrémna päťdesiatka Mateja Tótha v Dauhe Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Matej Tóth na trati chodeckej päťdesiatky na MS...

"Je to veľmi individuálne a každému osoží niečo iné. V našom športe je väčšina kríz spôsobená nedostatkom energie, takže na ich prekonanie je potrebné ju doplniť – najrýchlejšie cukrom. Ja nič zvláštne nepoužívam, len iontové nápoje a energetické gély. Ale sú chodci, ktorí pri problémoch pijú kolu.

Tento nezdravý nápoj má hneď niekoľko výhod – veľa rýchlych a jednoduchých cukrov, kofeín a navyše dokáže upokojiť žalúdok," vysvetľuje elitný chodec, ktorému nedávno na majstrovstvách sveta v neľudských horúčavách nepomohlo nič a z pretekov odstúpil.

„Kola? Nielen chodci, táto rýchla energia je mimoriadne populárna aj medzi cyklistami. A triatlonista Richard Varga sa dokonca nechal inšpirovať legendárnymi bratmi – Alistairom a Jonathanom Brownleeovcami. Tí ako správni Briti pijú počas pretekov čierny čaj,“ pridáva ďalšiu kuriozitu Cupák.

Hokejisti, futbalisti, cyklisti, šprintéri, chodci – nie je však kŕč ako kŕč. Z fyziologického hľadiska sú ich problémy totožné, ale následky môžu byť rozdielne.

„Ak trpí kŕčmi športovec s rýchlostno-silovým zameraním, má podstatne vyššie riziko, že dôjde aj k poškodeniu svalových snopcov. Chodec dokáže na danú situáciu zareagovať rýchlejšie a predísť tak vážnejšiemu zraneniu – zároveň je – vzhľadom na intenzitu daného športu – jeho návrat do tréningového procesu rýchlejší,“ vysvetľuje kondičný tréner.

„Pravda je však taká, že k dnešnému dňu nemáme relevantné dôkazy, ako zaručene predchádzať kŕčom,“ dodáva Cupák.

Ale späť k horčici – na striedačku Winnipegu.

Letestu je hráč na rozhraní prvého tímu a farmy. Čoskoro 35-ročný veterán, ktorý s Winnipegom podpísal dvojcestný kontrakt na 700-tisíc amerických dolárov, strávil väčšinu vlaňajšej sezóny v AHL v mužstve Cleveland Monsters. V tomto ročníku však začal priamo v NHL a dosiaľ odohral všetky zápasy.

Tak žeby predsa len horčica?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #kŕče #Adam Liška #Kristián Cupák #Mark Letestu