Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf RUSADA poodhalil detaily manipulácie: V dátach z Moskvy sú tisíce zmien

V dátach z moskovského laboratória sú tisíce zmien, možno aj v menách dotknutých športovcov, tvrdí šéf Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Jurij Ganus.

10.10.2019 12:58
RUSADA, sídlo Foto: ,
Tabuľa pri vchode do Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) v Moskve.
debata

Naposledy sa vraj s dátami manipulovalo na prelome roka, keď Svetová antidopingová agentúra (WADA) čakala na odovzdanie súborov ruskou stranou. Ganus poodhalil detaily manipulácie v rozhovore pre nemecký denník Der Spiegel.

Zmeny v dátach sú podľa neho natoľko rozsiahle, že je nemožné, aby vznikli len náhodou. „Nespočívajú v vymazávaní celých balíčkov informácií, ale v ich úpravách alebo presunoch na rôzne miesta. Niekto sa pokúsil do značnej miery informácie ututlať. Mohlo by sa to týkať aj mien dotknutých športovcov,“ uviedol Ganus.

K manipulácii podľa neho dochádzalo rádovo niekoľko mesiacov. „Posledné zmeny prebehli medzi decembrom 2018 a januárom 2019,“ uviedol šéf RUSADA. Ruská strana mala informácie z moskovského laboratória vydať expertom WADA do konca roka 2018, ale nakoniec ich poskytla až v polovici januára 2019.

Šéf Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA)... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Jurij Ganus Šéf Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Jurij Ganus.

WADA pri analýze zistila, že sa dáta nezhodujú s informáciami z tej istej databázy, ktoré jej poskytol jeden zo svedkov v októbri 2017. Na ruskú stranu sa obrátila so žiadosťou o vysvetlenie. Minister športu Pavel Kolobkov tvrdí, že Rusi všetkých 31 otázok zodpovedali. „Sme presvedčení, že sme splnili všetky požiadavky,“ vyhlásil.

Šéf RUSADA Ganus bol ale už skôr skeptický, za manipuláciu s dátami očakáva tvrdé tresty pre ruský šport. Komisia WADA po zhodnotení vysvetlení a dôkazov predloží svoje odporúčania výkonnému výboru, ktorý sa nimi bude zaoberať na zasadnutí 4. novembra v Poľsku.

Prípadný postih by mohol mať negatívny dopad aj na účasť Ruska na olympijských hrách 2020 v Tokiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #RUSADA #ruský doping #Jurij Ganus