Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanoistkám má do Tokia pomôcť radikálne riešenie

Vodný slalom a Slovensko? To je dlhoročná láska a úspešný vzťah v jednom. Už od počiatkov samostatného štátu sa reprezentanti spod Tatier umiestňovali na popredných priečkach. Michalom Martikánom počnúc, bratrancami Ladislavom a Petrom Škantárovcami končiac.

10.10.2019 07:00
debata
Kanoistka Monika Škáchová patrí medzi... Foto: SITA, Martin Medňanský
Monika Škáchová Kanoistka Monika Škáchová patrí medzi nastupujúcu generáciu vodného slalomu.

Smutný koniec deblkanoe

Drina na divokej vode sa však za roky existencie poriadne zmenila. Posledná reforma ju zastihla po olympiáde v Riu de Janeiro. Matej Beňuš tam pri svojej premiére pod piatimi kruhmi vylovil striebro. Škantárovcom sa darilo ešte o čosi viac. Vstúpili do histórie. Ako zlatí debutanti aj nateraz poslední olympijskí šampióni v kategórii C2.

Kompetentní deblkanoe nezaradili do olympijského programu na najbližšie Hry v Tokiu. A tak sa medzinárodná kanoistická federácia rozhodla, že jej miesto v kalendári Svetového pohára zaujme C2 mix. Neujala sa.

„Je to obrovská škoda. Z vodnoslalomár­skeho kalendára zmizne najzaujímavejšia disciplína a je narýchlo nahradená novou, ktorá nemá budúcnosť. Je mi ľúto, že sme poslednými olympijskými víťazmi, lebo C2 má stále čo ponúknuť,“ lamentoval Ladislav Škantár.

Odvážny projekt s loďou zloženou z muža a ženy však narazil na nezáujem federácií. Jedným z hlavných faktorov bolo, že nemala punc olympijskej disciplíny. V rámci rodovej rovnosti, ktorej sa šéfovia Medzinárodného olympijského výboru držia, pripadla ženskej céjednotke.

Zlatá jazda Škantárovcov v Riu

Ani jedno finále

A tak pred vodnoslalomárskou veľmocou stála nová výzva. Vybojovať v nej olympijskú miestenku. Doterajšie šance Slovenky prepásli. Majú pred sebou poslednú – na budúcoročných majstrovstvách Európy v Londýne. Vedenie Slovenskej kanoistiky nechce strácať čas. A rozhodlo sa pre radikálny krok.

„Nebol splnený základný cieľ. Zrušíme celé toto družstvo a spôsob prípravy založený na individuálnych mikrotímoch. Budeme všetky tri dievčatá centralizovať a realizovať všetky aspekty športovej prípravy tak, aby boli dievčatá na ME v Londýne 2020 pripravené omnoho lepšie. Chceme získať miestenku na budúcoročné olympijské hry do Tokia v novovzniknutej disciplíne a urobíme pre to maximum,“ vravel predseda Sekcie divokých vôd Richard Galovič po majstrovstvách sveta v Seu d'Urgell pre RTVS. Na žiadosť Pravdy o dodatočnú reakciu nereagoval.

Monika Škáchová, Emanuela Luknárová a Soňa Stanovská sú nastupujúcou generáciou vodného slalomu. Ich vekový priemer je len 18,3 roka.

Emanuela Luknárová. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Luknárová Emanuela Luknárová.

„Urobila som viacero chýb v jednej aj druhej kvalifikačnej jazde. Nezostáva mi nič iné, len sa z toho poučiť,“ smútila po Seu Luknárová.

Faktom je, že v olympijskej sezóne sa ani jedna z nich nedostala do finále. Viackrát sa dokonca ich počínanie v pretekoch končilo už v kvalifikácii. V Seu sa ani jedna nedostala cez prvé – kvalifikačné sito.

„Posledné preteky boli obrazom výsledkov z celej sezóny. Tajne som dúfal, že dievčatá sa vzoprú a dostanú sa do semifinále s možnosťou zabojovať o olympijské miestenky. Bohužiaľ, nestalo sa tak. Dievčatá sú stále mladé, učia sa. Musíme si zanalyzovať celú sezónu. Zistiť, či sa nestali chyby v príprave,“ zhodnotil športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl pre web Slovenskej kanoistiky.

Grigar vidí pozitíva

Všetky tri tábory sa novinku v príprave pred ME v Londýne dozvedeli po pretekoch v Seu. Centralizovanie slovenskej trojice nie je ničím prevratným. Kajakár Jakub Grigar si myslí, že to môže byť na prospech veci.

„Spájanie prináša svoje ovocie. Ak sa traja pretekári s rovnakou výkonnosťou stretnú na spoločnom tréningu, potiahnu jeden druhého. Odsledujú od seba nejaké triky a skúšajú, či im nepomôžu. Veľakrát sme si zašli zopár tréningových jázd s kajakármi z iných krajín. Vidieť, čo robia inak, je skvelé poznanie. Vždy sa dá od niekoho niečo naučiť. Jediné negatívum vidím v tom, že všetky tri sú z iných miest,“ pripustil pre Pravdu jediný istý účastník budúcoročných Hier v Tokiu.

Kanoistka Soňa Stanovská. Foto: SITA, Martin Medňanský
Soňa Stanovská Kanoistka Soňa Stanovská.

Slovenské trio je od neho nateraz poriadne ďaleko. Aj preto väčšina z troch slovenských minidružstiev prijala centralizovanie prípravy pozitívne. A to aj napriek tomu, že Škáchová je Liptáčka, Stanovská pochádza z Oravy a Luknárová je rodená Bratislavčanka.

„Mohlo by to fungovať. Jedna sa potiahne za druhou a vzájomne si pomôžu,“ zamyslel sa tréner Moniky Škáchovej Tomáš Mráz. „Na jednej strane je to fajn. Každá je niečim výnimočná a iná. Na druhej strane si myslím, že individuálna príprava nesmie chýbať,“ doplnil Patrik Gajarský, kouč Luknárovej.

Radikálne riešenie Slovenskej kanoistiky sa však nepozdáva Soni Stanovskej a ani jej otcovi a trénerovi v jednej osobe Miroslavovi. A to hneď z viacerých dôvodov…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Soňa Stanovská #Monika Škáchová #Emanuela Luknárová