Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmanipulované dáta môžu vyjsť Rusov draho. Hrozí im aj vylúčenie z OH

Šéf Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Jurij Ganus očakáva veľká reštrikcie voči celému ruskému športu v súvislosti s odovzdaním pozmenených údajov z moskovského laboratória na prelome rokov 2018 a 2019 pre analytikov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

08.10.2019 17:51
RUSADA, sídlo Foto: ,
Sídlo RUSADA v Moskve.
debata (17)

Súčasný minister športu Pavel Kolobkov pritom má už len jeden deň na to, aby WADA vysvetlil, prečo sa do jej rúk dostali upravené údaje a isté kľúčové dáta boli dokonca vymazané.

„Aký bude verdikt WADA? Veľmi prísny. Ide o akt recidívy, opakované previnenie,“ zdôraznil Ganus.

Podľa šéfa RUSADA je to pre Rusko veľký problém a ak zodpovedné orgány nenájdu správne odpovede, pričom on sám si ich nedokáže predstaviť, v takom prípade Rusko čakajú veľmi striktné tresty.

Rusi v úvode roka odovzdali mnoho údajov zo svojich laboratórií, výmenou za to moskovské pracovisko opäť dostalo potrebnú akreditáciu, aj keď voči tomu protestovali viacerí zahraniční športovci.

Odhalená masívna manipulácia so vzorkami dostala ruskú stranu do náročnej situácie, keďže je priam nemožné vyhodnocovať údaje z moskovského laboratória aj tam, kde sa na prvý pohľad zdá, že dáta pozmenené neboli.

Verdikt voči Rusom sa zo strany WADA očakáva začiatkom novembra, keď v Poľsku zasadne výkonný výbor organizácie. Podľa Ganusa sa reštrikcie budú týkať všetkých športovcov a budú mať veľký vplyv aj na možnosť organizovať významné podujatia na území Ruska.

Šéf ruskej antidopingovej agentúry Jurij Ganus. Foto: Reuters, Maxim Shemetov
Jurij Ganus Šéf ruskej antidopingovej agentúry Jurij Ganus.

„Najhoršie na tom je, že celé to trvá už päť rokov a istý čas sa to ešte nezmení,“ poznamenal Ganus. Nevylúčil ani to, že ruskí športovci sa nebudú môcť predstaviť na olympiáde. Zatiaľ však nie je jasné, ako by sa k tomuto postupu postavil Medzinárodný olympijský výbor.

V lepšom prípade sa zopakuje situácia z februára 2018, keď sa na ZOH v kórejskom Pjongčangu predstavila malá skupina športovcov z Ruska, avšak ako neutrálny tím.

Ganus tiež pripomenul, že problém sa týka Ruska ako takého a priamo moskovského laboratória, ktoré nie je zariadením RUSADA. Ťahanice okolo štátom organizovaného dopingu športovcov v Rusku sa ťahá od jari 2014, škandál vypukol tesne po skončení ZOH 2014 v Soči.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #RUSADA #Jurij Ganus