Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský bez medaily, no vybojoval miestenku na OH. Hochschornerovci štvrtí

Slovenský singlista Alexander Slafkovský obsadil na MS vo vodnom slalome v španielskom Seu d'Urgell 4. miesto. V sobotnom finále zaostal za víťazným Francúzom Cedricom Jolym o 1,81 sekundy.

28.09.2019 10:19 , aktualizované: 14:11
Alexander Slafkovský Foto: ,
Alexander Slafkovský.
debata

Striebro získal domáci Ander Elosegi (+0,51 s) a bronzový bol Slovinec Luka Božič. Tomu vyšiel spodok trate a Slafkovského zdolal o 73 stotín.

Tridsaťšesťročný Slafkovský sa medzi elitnou desiatkou predstavil ako jediný Slovák. Matej Beňuš aj Michal Martikán nezvládli semifinále a nepostúpili.

Slafkovský predviedol vo finále čistú jazdu, trať zvládol bez výraznejších zaváhaní, rýchlostne však zaostal za najlepšou trojicou.

„Je to taký úsmev cez slzy. Chcel som spraviť radosť divákom, aj tým, ktorí sem prišli. Dopustil som sa viacerých chybičiek, ktoré sú však v Seu drahé a napokon mi to stačilo až na 4. miesto. Som rád, že som mohol reprezentovať Slovensko vo finále, ale ešte je na čom pracovať,“ povedal Slafkovský pre RTVS.

Napriek neúčasti na stupňoch víťazov však Slováci splnili základný cieľ a vybojovali miestenku na budúcoročné olympijské hry v Tokiu. V Seu pokračovala interná kvalifikácia o OH, Slafkovský bol pred šampionátom na treťom mieste v minitabuľke, vďaka úspešnému výsledku v Seu sa dostal na prvé miesto, definitívne sa rozhodne na ME 2020 v Londýne.

„Miestenka bola dôležitá, bol to základ. Nejaké body v kvalifikácii vôbec neriešim, ani neviem akú mám pozíciu v tabuľke, počkám si na koniec, keď mi povedia, či pôjdem do Tokia alebo nie,“ dodal Slafkovský.

Martikán, štyridsaťročný dvojnásobný olympijský víťaz, mal veľkú smolu, keď ho o postup obrala 50-sekundová penalizácia na predposlednej bránke a napokon obsadil až 28. miesto. Beňuš síce spravil iba dva ťuky, problémy mal však v hornej časti trate a klasifikovali až na 16. pozícii.

„Sú to majstrovstvá sveta, snažil som sa ísť čo najrýchlejšie. Bohužiaľ, už v hornej časti sa mi špička lode dotkla jednej z bránok. S dvojsekundovou penalizáciou som vedel, že musím ešte trochu pritlačiť. Potom však prišiel druhý ‚ťuk'a ten ma už stál finále. Vedel som, že do finále bude strašne ťažké postúpiť, lebo je tu 'ľahká‘ voda. S jazdou som však spokojný, škoda len tých dvoch ‚ťukov‘, ale nemám sa za čo hanbiť. Hranica medzi úspechom a neúspechom je strašne tenká,“ uviedol Matej Beňuš.

Matej Beňuš. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Matej Beňuš Matej Beňuš.

V semifinále K1 ženy neuspela ani jedna zo Sloveniek, desaťčlenné finále bolo bez Elišky Mintálovej aj Jany Dukátovej. Iba 20-ročná Mintálová urobila počas svojej semifinálovej jazdy dve chyby a so 4 trestnými sekundami skončila na 22. mieste. Ak by predviedla čistú jazdu, tešila by sa z postupu do finále.

Skúsená Dukátová síce „nenaťukala“, ale jej príliš opatrná jazda ju do desiatky postupujúcich nevyniesla. Majsterka sveta spred 13 rokov skončila dokonca za Mintálovou na 24. pozícii. Najrýchlejšia spomedzi tridsiatky semifinalistiek bola Nemka Ricarda Funková. Mintálová za ňou zaostala o 7,91 s, Dukátová až o 9,21 s.

„Jazda bola celkom fajn, ale nerozumiem tým dvom ‚ťukom‘. Čas nebol ani veľmi rýchly, čakala som viac od seba. Je to veľké sklamanie, chcela som sa dostať do finále,“ uviedla Eliška Mintálová v reakcii po svojej semifinálovej jaz­de.

Slovenská kajakárka Eliška Mintálová. Foto: Pravda, Ivan Majersky
Eliška Mintálová Slovenská kajakárka Eliška Mintálová.

„Nebola to ideálna jazda. Na trati boli miesta, kde som časovo zaostala. Bola to možno moja prvá čistá jazda v sezóne, stratila som však čas v niektorých úsekoch. Dúfala som, že ešte bude šanca zabojovať o olympiádu v budúcom roku. Čas je pre mňa strašná devíza, mám pred sebou ďalší polrok, keď sa môžem pripravovať. Trénovala som oveľa viac ako v minulých rokoch pred materstvom, ale nie je to dosť na to, aby som bola s najlepšími v popredí výsledkovej listiny,“ zhodnotila Jana Dukátová.

Výsledky z MS:

C1 muži – finále: 1. Cedric Joly (Fr.) 90,84 (0), 2. Ander Elosegi (Šp.) 91,35 (0), 3. Luka Božič (Slovin.) 91,92 (2), 4. Alexander SLAFKOVSKÝ (SR) 92,65 (0), 5. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 94,28 (2), 6. David Florence (V. Brit.) 95,86 (0), 7. Thomas Koechlin (Švaj.) 96,83 (0), 8. Martin Thomas (Fr.) 97,41 (2), 9. Cameron Smedley (Kan.) 102,39 (6), 10. Gregorz Hedwig (Poľ.) 145,08 (50), … v semifinále 16. Matej BEŇUŠ 95,99 (4), 29. Michal MARTIKÁN (obaja SR) 143,56 (52)

K1 ženy – finále: 1. Eva Terčeljová (Slovin.) 94,27 s (0), 2. Jessica Foxová (Aus.) 94,69 (0), 3. Luuka Jonesová (N. Zél.) 94,77 (0), 4. Kateřina Kudějová (ČR) 95,76 (0), 5. Ricarda Funková (Nem.) 97,21 (2), 6. Kimberley Woodsová (V. Brit.) 99,04 (2), 7. Stefnie Hornová (Tal.) 100,63 (2), 8. Elena Apelová (Nem.) 104,63 (2), 9. Ana Satilová (Braz.) 145,78 (50), 10. Maialen Chourrautová (Šp.) 148,11 (50), … v semifinále 22. Eliška MINTÁLOVÁ 104,30 (4), 24. Jana DUKÁTOVÁ (obe SR) 105,60 (0)

Hochschornerovci na 4. mieste v C2

Súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci nezískali medailu na majstrovstvách sveta vo vodnom zjazde v španielskom Seu d'Urgell. Víťazi kvalifikácie sa vo finále zjazdu zaradili na 4. miesto a za bronzovými Francúzmi Stéphanem Santamariom, a Quentinom Dazeurom zaostali o 1,07 s.

Zlato si na úpätí Pyrenejí vypádlovali ďalší francúzski zjazdári Louis Lapointe a Tony Debray. Okrem trojnásobných olympijských šampiónov vo vodnom slalome dvojičiek Hochschornerovcov malo Slovensko vo finále aj duo Juraj Skákala – Matúš Gewissler. Skončili na šiestom mieste.

Peter a Pavol Hochschornerovci na archívnej... Foto: SITA/AP, Simon Cooper
Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner Peter a Pavol Hochschornerovci na archívnej snímke.

„Už v prvej zákrute sme urobili chybu, keď som zabral o kameň. Vyklopilo nás na pravú stranu, Paľo to tam musel zachraňovať. Zvyšok jazdy bol celkom fajn, udržali sme dobrú stopu. Nemôžeme sa porovnávať so súpermi, ktorí to robia celý život. Štvrté miesto na majstrovstvách sveta? Pre niekoho je to málo, ale ja som rád, že sme potvrdili, že výkonnostne na to máme. Ak doladíme nejakú techniku, mohlo by to byť lepšie,“ uviedol Peter Hochschorner.

„Od tej chyby, keď sme sa takmer prevrátili, sme išli naplno. Ani si necítim ruky, bolo to veľmi namáhavé,“ doplnil Pavol Hochschorner.

V sobotu večer sa dvakrát vo finále predstavila aj slovenská zjazdárka Katarína Kopúnová. V kategórii C2 spoločne s Viktóriou Scholczovou skončili na siedmom mieste, v C1 bola deviata. Titul si vybojovala Češka Martina Satková.

MS vo vodnom zjazde

C2 muži: 1. Louis Lapointe, Tony Debray (Fr.) 57,56 s, 2. Marek Rygl, Petr Veselý (ČR) 57,97, 3. Stéphane Santamaria, Quentin Dazeur (Fr.) 57,99, 4. Pavol a Peter Hochschornerovci 58,92,… 6. Juraj Skákala, Matúš Gewissler (všetci SR) 1:01,32
C2 ženy: 1. Elsa Gaubertová, Margot Beziatová (Fr.) 1:05,80,… 7. Katarína Kopúnová, Viktória Scholczová (SR) 1:10,00
C1 ženy: 1. Martina Satková (ČR) 1:06,18,… 9. Katarína Kopúnová (SR) 1:09,14

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #Alexander Slafkovský #Michal Martikán #MS 2019 vo vodnom slalome