Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanoistky si skomplikovali boj o OH, Hochschornerovci v zjazde víťazne do finále

Ani jedna slovenská singlistka nepostúpila do semifinále na MS vo vodnom slalome v španielskom Seu d'Urgell. Na šampionáte sa zároveň bojuje o miestenky na budúcoročné olympijské hry. Slovensko si tak skomplikovalo situáciu.

27.09.2019 12:41 , aktualizované: 18:34
Jakub Grigar Foto: ,
Jakub Grigar.
debata

Hoci v Seu už miestenku v C1 žien nezíska, v hre je ešte posledná možnosť na ME 2020 v Londýne. Tam si vybojuje miestenku najlepšia krajina v redukovanom poradí.

Emanuela Luknárová obsadila v piatkovej 2. rozjazde 17. miesto, o účasť medzi najlepšou tridsiatkou ju obrali dva „ťuky“. Za postupom zaostala takmer o tri sekundy.

Monika Škáchová síce dostala iba dve trestné sekundy, bola však výrazne pomalšia a obsadila 23. pozíciu, Soňa Stanovská bola so šesťsekundovou penalizáciou 24.

Pre všetky tri sa šampionát skončil. Na MS sa zároveň bojuje o miestenky na budúcoročné olympijské hry. Slovensko tak nebude mať v Tokiu zastúpenie v C1 žien.

„V prvej jazde som spravila dve vážnejšie chyby a špičkou lode som mala dva ‚ťuky‘, štyri trestné sekundy ma odsunuli zo zóny postupu. V oprave som sa nevyvarovala podobným chybám, aj keď som sa veľmi snažila. Sú to majstrovstvá sveta a nominácia na olympiádu, ale nevyšlo mi to tak, ako som chcela,“ povedala sklamaná Emanuela Luknárová po neúspešnej kvalifikácii.

Emanuela Luknárová. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Luknárová Emanuela Luknárová.

Medzi kajakármi stačila jedna jazda na prienik do semifinále Jakubovi Grigarovi, ktorý prešiel trať bez jediného dotyku a časom 86,93 sekundy vyhral celú prvú kvalifikáciu.

„Necítil som sa fyzicky najlepšie, ale loď som naviedol na správne miesta a kĺzalo mi to dobre aj bez toho, aby som použil veľa sily. Celkovo môžem byť spokojný. Mám rád tento kanál, je podobný tomu v Liptovskom Mikuláši. Tiež je tu veľmi pekné prostredie,“ poznamenal po svojej jazde Jakub Grigar, ktorý ak výrazne nepokazí nedeľňajšie semifinále, v internej nominácii získa právo štartu na OH 2020.

Dvojici Andrej Málek, Martin Halčin sa v piatok nedarilo. Málek bol v prvej jazde na 42. mieste a Halčin na 54. priečke, v opravách ich klasifikovali na 20. resp. 11. pozícii. Veľkú smolu mal Halčin v druhej kvalifikácii, pretože len o jeden stupienok a 19 stotín sekundy mu ušiel prienik do 40-členného semifinále.

Medzi kajakármi ešte nie je známe pridelenie osemnástich olympijských miesteniek pre jednotlivé krajiny, keďže do nedeľňajších bojov o medaily sa dostali reprezentanti z dvadsiatich krajín.

"Dnešný deň bol obrazom výsledkov z celej sezóny. Tajne som dúfal, že dievčatá sa vzoprú a dostanú sa do semifinále s možnosťou zabojovať o olympijské miestenky. Bohužiaľ, nestalo sa tak. V niektorých prípadoch to neboli zlé jazdy, ale prišli trestné body a zaváhania, ktoré ich odsunuli mimo postupové miesta. Preto sme zostali v C1 bez finálového zastúpenia.

Dievčatá sú stále mladé, učia sa. Musíme si zanalyzovať celú sezónu, či sa nestali chyby v príprave. V máji budúceho roka máme ešte možnosť získať olympijskú miestenku a urobíme všetko preto, aby sa to podarilo," zhodnotil športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl vystúpenie kanoistiek SR v piatkovej kvalifikácii.

Na margo kajakárov Giertl skonštatoval: „Kubo Grigar predviedol perfektnú jazdu, bol to on na tej vode. Bol uvoľnený a jeho výsledok je vynikajúci. Škoda Maťa Halčina, ktorý obsadil prvé nepostupové miesto s odstupom dvoch desatín sekundy. To bude ešte dlho mrzieť, ale taký je šport. Čo sa týka Andreja Máleka, nebolo to zlé, ale kajakári nemôžu ‚ťukať‘.“

Hochschornerovci vyhrali kvalifikáciu v C2

Súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci ovládli prvú kvalifikáciu v kategórii C2 na MS vo vodnom zjazde v Seu d'Urgell. Trojnásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome zvíťazili výsledným časom 57,78 s a o 45 stotín sekundy zdolali francúzske duo Stéphane Santamaria, Quntin Dazeur.

Ďalšie dve slovenské lode v C2 Juraj Skákala – Matúš Gewissler, resp. Ladislav a Peter Škantárovci sa nevošli do postupovej piatej pozície a mali šancu na opravu v druhej kvalifikačnej jazde. Reparát zložili iba Skákala s Gewisslerom, ktorí obsadili tretie miesto a rovnako nebudú chýbať medzi desiatimi loďami v sobotňajšom finále Neuspeli bratranci Škantárovci, ktorí z ôsmeho miesta nemali nárok na postup.

Peter a Pavol Hochschornerovci na archívnej... Foto: SITA/AP, Simon Cooper
Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner Peter a Pavol Hochschornerovci na archívnej snímke.

„Jazda nám celkom sadla, bol som prekvapený ako dobre sa nám išlo. Na štarte som necítil silu v rukách, bol som nejaký divný, ale napriek tomu sme dosiahli dobrý čas,“ uviedol Peter Hochschorner pre RTVS.

„Problémy neboli, aj keď v prvej zákrute sme sa cítili ‚rozhádzane‘. Mení sa tam voda a takmer nás to tam v hliadkach vynieslo na breh. Teraz sme sa toho vyvarovali. Loď je teraz točivejšia, ale išli sme naplno a na breh nás nevynieslo,“ skonštatoval Pavol Hochschorner.

Na margo sobotňajšieho finále Peter Hochschorner podotkol: „Nemyslím si, že sme teraz favoriti. Francúzi maj tri silné lode, jednej z nich to určite vyjde. My sa musíme koncentrovať na svoju jazdu a možno nám to potom vyjde na dobrý výsledok.“

V piatok popoludní odjazdili kvalifikáciu aj Slovenky v C2 Viktória Scholczová a Katarína Kopúnová. Obsadili štvrté miesto a v sobotňajšom finále nebudú chýbať. Do boja o medaily zasiahne všetkých sedem lodí z kvalifikácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Grigar #MS 2019 vo vodnom slalome