Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pre legendu sa šampionát skončil. Ostatní zabojujú o finále

Všetci traja slovenskí reprezentanti Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán bez problémov zvládli prvú kvalifikáciu súťaže kanoistov na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v španielskom Seu d'Urgell a postúpili do sobotňajšieho semifinále.

26.09.2019 19:04
Elena Kaliská Foto: ,
Legenda ženskej kanoistiky Elena Kaliská vypadla už v kvalifikácii.
debata

Spomedzi 81 štartujúcich v prvom kvalifikačnom kole si prienik ďalej vyjazdilo 20 pretekárov – Slafkovský obsadil 7. miesto, Beňuš 9. pozíciu a Martikán 16. priečku. Prvú jazdu vyhral Brit David Florence.

„Podstatné bolo postúpiť z prvej jazdy. V sobotu bude úplne iná trať a verím, že ‚tyčky‘ nebudú rovnako nízko ako dnes. Nemal som z toho ideálny pocit, ale šiel som zodpovedne,“ priznal najlepší zo Slovákov Alexander Slafkovský, ktorý ako jediný zo slovenského tria ešte nebol na olympiáde.

„Prvý cieľ bol postúpiť zo semifinále a najmä z prvej jazdy. Podarilo sa, aj keď s výkonom nie som spokojný. Našťastie to stačilo. Jazdilo sa mi mizerne. So súpermi sme sa v cieli zhodli, že ‚tyčky‘ boli veľmi nízko a počas celej trate sme museli kontrolovať loď, nech nie je zbytočný dotyk,“ doplnil strieborný olympijský medailista z Ria de Janeiro 2016 Matej Beňuš.

Slovenské trio sa vyhlo boju o postup v opravách, ktoré boli na programe od 12.30 h. Môžu sa v pokoji pripravovať na sobotu, kde okrem medailí budú bojovať o olympijskú miestenku pre Slovensko na OH 2020 do japonského Tokia. Zároveň medzi sebou zvádzajú boj v internej nominácii o to, kto z nich sa predstaví na vrcholnej súťaži pod piatimi kruhmi. Martikán má z nej päť medailí vrátane dvoch zlatých, Beňuš jedno striebro.

Medzi kajakárkami sa skvelou prvou jazdou prezentovala Eliška Mintálová, v prvom kvalifikačnom kole obsadila solídne 8. miesto a bez problémov postúpila do sobotňajšieho semifinále. Za víťaznou Francúzkou Marie-Zeliou Lafontovou zaostala o 5,48 sekundy.

Slovenská kajakárka Eliška Mintálová postúpila... Foto: Pravda, Ivan Majersky
Eliška Mintálová Slovenská kajakárka Eliška Mintálová postúpila do semifinále MS.

„Som spokojná s postupom z prvej jazdy, ale nie s výkonom. Pod každú protivodnú bránu som sa chytala veľmi nízko, keďže boli veľmi nízko a musela som si dávať pozor. Pomohli mi informácie od singlkanoistov, ktorí mi poradili, kde si mám dávať pozor,“ zhodnotila Eliška Mintálová.

Menej sa darilo ďalším dvom Slovenkám. Jana Dukátová ani Elena Kaliská neprenikli medzi elitnú dvadsiatku, preto ich popoludní čakala opravná jazda. Dukátovú v 1. kvalifikačnom kole klasifikovali na 28. mieste, Elena Kaliská minula tri bránky a skončila až na 76. priečke.

V oprave skončila Jana Dukátová ôsma a rovnako ako Mintálová sa predstaví v sobotňajšom semifinále, Elena Kaliská bola až sedemnásta a ďalej pokračuje len desať najlepších. Pre mimoriadne skúsenú pretekárku sa tak svetový šampionát už skončil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Elena Kaliská #Eliška Mintálová