Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskému triatlonistovi udelili hlavnú cenu fair play. Zachránil život súpera

Slovensky triatlonista Michal Buček sa stal laureátom prestížneho individuálneho ocenenia Európskeho hnutia fair play.

13.09.2019 09:49
Michal Buček Foto:
Michal Buček.
debata (1)

Cenu si prevzal v Budapešti na galavečeri v rámci 25. kongresu tejto organizácie. Najvyššie ocenenie získal ako prvý slovenský športovec počas štvrťstoročnej existencie hnutia za odvahu a hrdinský čin pri záchrane života topiaceho sa triatlonistu počas pretekov v čínskom Žltom mori.

Pri plaveckej časti narazil do nehybného tela športovca, odtiahol ho k najbližšiemu záchrannému člnu a začal pomáhať pri resuscitácii. Keď sa postupne preberal k životu, skočil z člna do vody a pokračoval v pretekoch. V cieli finišoval na štvrtom mieste.

Buček obdržal hlavnú európsku cenu, ďalšie ocenenie získal nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö, ktorý po pretekoch SP informoval rozhodcu, že omylom vystrelil len štyri rany namiesto piatich. Sám sa tak vzdal štvrtého miesta a prémie.

Ocenili aj českú veslárku Martinu Součkovú, bývalú reprezentantku a bronzovú medailistku z majstrovstiev sveta do 23 rokov. Vlani v júni zachránila život dvom vyznávačom geocachingu, ktorých v pražskom podzemí spláchla do Vltavy prívalová vlna.

Európska cena mieri aj do Poľska kvartetu horolezcov za záchranu dvoch ľudí na Nanga Parbate v Himalájach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Michal Buček