Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako svastika pre Európanov. Kórejčania nechcú na OH japonskú vlajku z vojny

Kórejská republika vyzvala Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby počas olympijských hier v Tokiu 2020 zakázal používanie japonskej vlajky s vychádzajúcim slnkom z vojnového obdobia.

13.09.2019 08:05
debata
Juhokórejčania chcú na OH dosiahnuť zákaz... Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Vlajka, Japonsko, protest Juhokórejčania chcú na OH dosiahnuť zákaz používania japonskej vlajky z vojnového obdobia.

Tá je v Kórei a niektorých ďalších ázijských krajinách vnímaná ako symbol japonského „imperializmu a militarizmu“ z prvej polovice minulého storočia.

Kórejskí olympijskí funkcionári vyzvali organizátorov tokijských OH k zákazu vlajky na štadiónoch a športoviskách už v auguste.

Usporiadatelia Hier to odmietli s tým, že vlajka s červeným slnkom a 16 lúčmi nepredstavuje politický symbol a nie je zakázaná.

Pre Kórejčanov, ale napríklad aj Číňanov a iné ázijské krajiny však môže byť táto zástava pripomienkou vojnovej minulosti japonského cisárstva, ktoré v rokoch 1910–1945 vládlo Kórejskému polostrovu.

Preto sa teraz predstavitelia kórejského ministerstva kultúry, športu a turizmu obrátili listom na prezidenta MOV Thomasa Bacha. Podľa nich vlajka otvára rany a jazvy z minulosti a pre Ázijčanov je tým, čím je pre Európanov svastika zneužitá nacistami.

Kórejská strana tiež pripomenula, že vlajku na reprezentačných zápasoch zakázala aj futbalová federácia FIFA.

„Zdôraznili sme, že používanie vlajky s vychádzajúcim slnkom počas olympijských hier v Tokiu by bolo zneuctením olympijských ideálov, ktoré presadzujú svetový mier a humanitu. Chceme, aby MOV presvedčil tokijských organizátorov k zmene súčasného postoja a aby boli zavedené prísne pravidlá, ktoré by zabránili noseniu vlajky na štadióny,“ uviedlo kórejské ministerstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vlajka #Tokio 2020 #Kórejská republika