Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iránec neuhol pred Izraelčanom. Teraz sa bojí ísť domov a žiada o azyl

Iránsky judista Sajid Mollají minulý týždeň na majstrovstvách sveta v Tokiu odmietol poslúchnuť príkaz odstúpiť zo súťaže do 81 kg, aby sa nestretol s izraelským súperom. Minuloročný majster sveta sa teraz kvôli obavám o život nechce vrátiť do vlasti a požiadal o azyl v Nemecku.

03.09.2019 10:12
Sajíd Mollají Foto: ,
Iránsky džudista Sajíd Mollají (v bielom).
debata (18)

„Potrebujem pomoc. Aj keď mi úrady v mojej krajine povedali, že sa môžem vrátiť domov bez akýchkoľvek problémov, mám strach. Mám strach, že sa môže niečo stať mojej rodine a mne samotnému,“ uviedol Mollají na webe Medzinárodnej džudistickej federácie (IJF), ktorá o prípade informovala.

Podľa IJF chceli iránski funkcionári zabrániť tomu, aby sa Mollají stretol s izraelským spolufavoritov Sagim Mukim. Irán štátť Izrael neuznáva a tieto krajiny sú nezmieriteľnými nepriateľmi. Aby sa však Irán vyhol ako v minulosti medzinárodnej kritike za to, že jeho športovec odmietne nastúpiť proti Izraelčanovi, nútil vraj Mollajího k odstúpeniu už pred štvrťfinále a potom pred semifinále.

Avšak obhajca zlata odmietol, v súťaži pokračoval a skončil bez medaily. Muki naopak získal zlato.

„Niekoľko minút pred štvrťfinále iránskemu trénerovi zavolal prvý námestník ministra športu a nariadil mu, aby Mollajího stiahol zo súťaže,“ uviedla IJF. To sa potom opakovalo pred semifinále, kedy džuudistu s rovnakou výzvou kontaktoval šéf národného olympijského výboru. Ten navyše Mollajího upozornil, že k domu jeho rodičov boli poslané bezpečnostné zložky.

„Som bojovník. Chcem bojovať, kedykoľvek mám príležitosť, ale žijem v krajine, ktorá mi to neumožňuje. Nemáme na vyber, musíme počúvať. Ale to, že som nastúpil, som urobil pre svoj život, pre svoj nový život,“ uviedol Mollají, ktorý ešte v Tokiu požiadal o pomoc prezidenta IJF Mariusa Vizera. Do Iránu sa slávny judista vrátiť nemieni a v súčasnosti je v Nemecku, kde požiadal o azyl.

O prípade už bol informovaný aj Medzinárodný olympijský výbor, ktorý by mohol teoreticky umožniť Mollajímu štart na olympijských hrách v Tokiu 2020 so štatútom utečenca.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #džudo #Sajíd Mollají