Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jány si vystrieľal pódium a olympijskú miestenku. Tužinského sen sa rozplynul

Drámu s nešťastným koncom pre slovenského reprezentanta Juraja Tužinského priniesli preteky mužov vo vzduchovej pištoli 60 na Svetovom pohári v streľbe z guľových a vzduchových zbraní v brazílskom Riu de Janeiro. Člen Dukly Banská Bystrica zostal tesne pred bránami finále, čo ho zároveň stálo zisk olympijskej miestenky do Tokia 2020.

30.08.2019 17:34 , aktualizované: 19:44
Juraj Tužinský Foto: ,
Juraj Tužinský.
debata

Tužinský opäť potvrdil, že prostredie v Riu mu sedí. Pred dvoma rokmi tu na predolympijskom teste získal v rámci SP bronz a potom o pár mesiacov neskôr skončil na OH 2016 na 4. mieste, v oboch prípadoch vo vzduchovej pištoli.

Zverenec trénera Miroslava Marka predviedol výkon 580 bodov (96–96–98–94–97–99), rovnaký dosiahol aj pri 3. priečke na SP 2016 v tomto brazílskom dejisku, čo mu tentoraz vyšlo na 9. priečku. Bola to preňho o to väčšia smola, že na zisk olympijskej miestenky stačilo len postúpiť z kvalifikácie.

Hranica postupu medzi finálovú osmičku bola práve na úrovni 580 bodov, ale Yusuf Dikec mal na konte o jednu stredovú desiatku viac (22:21) ako Tužinský, a to ho posunulo nielen do finále, ale i na olympijské hry na úkor Tužinského, ktorý má doteraz na konte dve účasti pod piatimi kruhmi.

Okrem Dikeca sa miestenku na OH vybojoval aj jeho krajan Ismail Keles, čiže 7. a 8. pištoliari v poradí kvalifikácie.

"Bola to posledná možnosť na na pretekoch Svetového pohára kvalifikovať na olympijské hry v Tokiu. Myslím si, že dnes som opäť podal fantastický výkon, ale, bohužiaľ, bolo to v môj neprospech najtesnejšie, ako sa len dalo.

O centrovú desiatku viac na konte a mám miestenku vo vrecku. Aj tak ďakujem všetkým, ktorí mi verili a držali palce," poznamenal na svojom facebookovom profile J. Tužinský.

V Riu sa vo veľmi dobrom svetle predviedol aj Patrik Jány, ktorý bol len tri body od postupu do finále ľubovoľnej malokalibrovky 3×40. V kráľovskej mužskej puškárskej disciplíne nastrieľal 1172 bodov (390–393–389) a obsadil 18. miesto.

Dvadsaťdvaročný Slovák si svojím umiestnením výrazne zlepšil svoje maximum v tejto súťaži na úrovni SP, bola ním 38. priečka z tohtoročného SP v indickom Dillí.

Jány sa kvalifikoval do Tokia

Slovenský reprezentant v streľbe Patrik Jány obsadil tretie miesto vo vzduchovej puške 60 na podujatí Svetového pohára v Rio de Janeiro a vybojoval si miestenku na budúcoročné olympijské hry v Tokiu.

Dvadsaťdvaročný mladík si tak splnil veľký cieľ a zároveň dosiahol životný úspech. Doteraz sa len dvakrát prebojoval medzi najlepšiu osmičku na veľkých podujatiach medzi seniormi. Dokázal to vlani na SP v Mníchove, kde obsadil finálovú ôsmu priečku a potom v júni na II. európskych hrách v Minsku, na ktorých si svoje maximum o jednu pozíciu vylepšil. Dva týždne po EH navyše získal na 30. Svetovej letnej univerziáde v Neapole zlato.

Jány predvádzal v Riu už v kvalifikácii veľmi dobré výkony, keď v nej obsadil druhú priečku s nástrelom 629,7 b. Predbehol ho len Číňan Sung Pu-chan (632,1). Vo finále neodštartoval najlepšie, no postupne sa prepracoval na druhú priečku.

Keď zostali v hre už len traja, Jány sa dostal do rozstrelu s Chorvátom Petarom Goršom, ktorý prehral a obsadil tretie miesto. Z triumfu sa nakoniec tešil Číňan Jü Chao-nan s nástrelom 252,8 bodov, čím vytvoril nový svetový rekord.

Jány sa ešte predtým predstavil v ľubovoľnej malokalibrovky 3×40, v ktorej obsadil 18. miesto výkonom v kvalifikácii 1172 bodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Tužinský #Tokio 2020