Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štvorkajak zažil bronzový extrém. Získal prvý cenný kov

V stredu suverénne vyhrali svoju rozjazdu. Postúpili priamo do finále majstrovstiev sveta v rýchlostnej kanoistike. A do hlavy sa im vkradla oprávnená otázka: môžeme získať zlato?

23.08.2019 17:02 , aktualizované: 18:33
Kanoistika Foto: ,
Slovenský štvorkajak v zložení, zľava: Denis Myšák, Ákos Gacsal, Gábor Jakubík, Juraj Tarr získal na MS v Szegede bronzovú medailu na neolympijskej 1000 m trati .
debata

Štvorkajak na neolympijskej tisícmetrovej trati včera potvrdil, že patrí k najlepším. Slovenská posádka v zložení Denis Myšák, Ákos Gacsal, Gábor Jakubík a Juraj Tarr však nenaplnila zlaté ambície. Hoci v prvej polovici trate viedla, nakoniec ju predstihli Nemci a v závere aj Rusi.

„Každá medaila poteší, aj keď sme potajomky dúfali v o kúsok lepší výsledok,“ netajil v cieli Jakubík. „Nebolo to ideálne, súperi to zvládli lepšie. Ešte 250 metrov pred cieľom som si hovoril, že máme rezervu a bude to aspoň striebro. Nemali sme však toľko síl.“

Priznal, že háčikovi Myšákovi prudký vietor do chrbta nevyhovoval. V mixzóne sa ukázalo, že Jakubík neklame. Myšák nebol schopný stáť na nohách ani odpovedať na otázky novinárov. „Bol som ho skontrolovať, lebo tam zomiera,“ vravel žartovne Jakubík.

O čosi zhovorčivejší bol najskúsenejší Slovák v Szegede Juraj Tarr. Rodák z Komárna taktiež veril, že by v maďarskom stredisku mohla zaznieť slovenská hymna.

„V kútiku duše som veril v zlato po rozjazde aj tréningoch. Nakoniec sme naň nemali. Cením si však každú medailu. Na to, že mám štyridsať rokov, je to skvelá správa. Chlapci sú z toho možno zlomení, ale ešte si môžu napraviť chuť. Čaká ich zopár rokov v kajaku,“ hodnotil preteky Tarr.

Na stupni víťazov K4 mužov je v popredí zlatá... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Kanoistika Na stupni víťazov K4 mužov je v popredí zlatá nemecká hliadka, vpravo bronzová slovenská štvorica a vľavo strieborná ruská posádka.

Podľa neho Slováci rozbehli preteky dobre. Niekoľko stoviek metrov viedli, postupne sa však súperi dostali do tempa. Príčinou bolo aj to, že Myšák v polovici trate vytuhol.

„O to ťažšie bolo sa v závere rozbehnúť. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách. Na to, že sme mali dovedna štyri tréningy, je to geniálny výsledok. Sadnúť si v priebehu šiestich týždňov trikrát do lode a získať bronz na majstrovstvách sveta je extrém,“ doplnil Tarr.

V piatok zaokrúhlil počet svojich cenných kovov na majstrovstvách sveta na desať. Tarr priznal, že toto číslo už s veľkou pravdepodobnosťou nerozšíri.

„Predčasne môžem povedať, že sa pomaly poberám do športového dôchodku. Snáď ešte nejaký cenný kov príde,“ zaželal si Tarr.

A-finále, mužov na 1000 m:

K4: 1. Nemecko (Reuschenbach, Frank, Thordsen, Schultz) 2:48,79 min, 2. Rusko (Pogreban, Vostrikov, Siniavin, Kalašnikov) 2:49,78, 3. Slovensko (Denis Myšák, Ákos Gacsal, Juraj Tarr, Gábor Jakubík) 2:50,44

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v kanoistike