Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Petrušová priamo do finále. Štvorkajak sa len rozcvičoval

Zvykne sa hovoriť, že prvý krok býva najťažší. Pri štvorkajaku to tak celkom neplatí. Z trinástich slovenských reprezentantov, ktorí naplno zarezávajú na majstrovstvách sveta v Szegede, majú práve oni štyria najväčšiu šancu. Na cenný kov, čo vždy poteší. Obzvlášť na mieste, ktoré je pre maďarských priaznivcov akýmsi posvätným miestom rýchlostnej kanoistiky.

22.08.2019 14:21 , aktualizované: 21:37
Štvorkajak Foto: ,
Slovenský štvorkajak na 500 m postúpil suverénne do semifinále MS v Szegede.
debata

Tentokrát je však medailový lesk v tieni olympijských miesteniek. Vo štvrtok do boja o ne vstúpil aj slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek na päťstometrovej tra­ti.

Začal tak, ako si priaznivci pod Tatrami za ostatnú viac ako dekádu zvykli. Na jednotku. Vyhral tretiu rozjazdu pred loďami Bieloruska a Ukrajiny.

„Bola to povinná jazda. Možno to z brehu vyzeralo ľahko, ale nebolo. Celkom nám to sadlo. Čakali sme, že nás Bielorusi budú chcieť potrápiť. Rátali sme s tým, že sú rýchli, ale zvládli sme to,“ tešil sa po víťaznej rozjazde Adam Botek.

Slováci s prehľadom vyhrali v čase 1:18,63 minúty. Len Maďari, Španieli a Nemci boli rýchlejší ako trojica mladíkov vedená najskúsenejším borcom Erikom Vlčekom.

Adam Botek: Bola to povinná jazda.

„Nebola to povinná jazda,“ nesúhlasil hneď na úvod s Botekom. Vo zvyšných otázkach sa však už zhodli. „Mali sme tam dobrých Portugalčanov aj Bielorusov, s ktorými sme na Európskych hrách v Minsku išli veľmi tesné preteky. Podarilo sa nám ich udržať na uzde, čo ma príjemne prekvapilo. Som rád, zvládli sme to super.“

Všetci štyria vedia, že rozjazdy boli len akýmsi predkrmom pred víkendovým hlavným programom. Ten bude pre K4 neúprosný. Szeged im ponúka jedinú šancu dostať sa na budúcoročnú olympiádu. Účasť v Tokiu si vybojuje desať lodí, no musia v nich byť zastúpené minimálne štyri kontinenty.

Slovenská káštvorka potrebuje skončiť do šiesteho miesta. Ak sa teda vo svojom sobotňajšom semifinále nedostane do finále, jej šance na zisk miestenky do Tokia sa posunú do teoretickej roviny.

„Semifinále – to bude iná káva. Postupujú po tri lode z troch semifinále. Musíme si počkať na vyžrebovanie, snáď bude priaznivé. Určite by som si neželal Nemcov a možno Rusov, ktorí sú nepríjemní,“ doplnil 37-ročný rodák z Komárna.

Vlčekovi sa prianie splnilo. V zajtrajšom semifinále (17.30) však budú čeliť Maďarom, Čechom, Talianom, Srbom či Lotyšom. Ani cez nich to však nebude rozcvička, ale iná káva…

Mariana Petrušová (v strede) v úvodnej rozjazde... Foto: TASR/AP, Tamas Kovacs
Petrušová Mariana Petrušová (v strede) v úvodnej rozjazde finišovala na druhom mieste.

Petrušová postúpila do finále

Slovenská reprezentantka Mariana Petrušová postúpila do finále v disciplíne K1 na 1000 m na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v maďarskom Szegede.

Petrušová výkonom 3:55,61 min skončila druhá v prvej rozjazde vo štvrtok predpoludním, nad jej sily bola len Poľka Justyna Iskrzycká (3:54,84). Finálovú účasť si priamo vybojovali tri najrýchlejšie kajakárky v cieli. O medaily sa bude bojovať v sobotu 24. augusta od 12.25 h.

Vo štvrtok predpoludním bol zo Slovákov v Szegede na trati aj Peter Gelle a v rovnakej disciplíne ako Petrušová dopádloval vo svojej rozjazde do cieľa na treťom mieste. Skúsený kajakár bude pokračovať v semifinále na „tisícke“ v piatok o 18.07 h.

V prvom štvrtkovom bloku rozjázd sa predstavila aj kanoistka Gabriela Ladičová v C1 na 200 m a kanoista Matej Rusnák v C1 na 500 m. Obaja si vybojovali postup do semifinále.

Ladičová finišovala vo svojej rozjazde ako štvrtá a na olympijskej „dvojstovke“ bude pokračovať v semifinále v piatok o 16.58 h. Skúsený Rusnák bol vo štvrtej rozjazde tretí a o postup do finále sa pokúsi v piatok o 12.03 h.

Ladičová bola v akcii aj vo štvrtok popoludní, v druhom semifinále v C1 na 500 m skončila na 4. pozícii a neprenikla do A-finále. Predstaví sa tak v „béčkovom“ finále, ktoré sa uskutoční v piatok o 14.35 h.

Gabriela Ladičová. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Gabriela Ladičová Gabriela Ladičová.

„Päťstovka bola veľmi komplikovaná, štart mi vyšiel, ale na trati som spravila pár chýb. Keď som prišla do cieľa, videla som, že som nepostúpila, takže prišlo sklamanie. Na Svetovom pohári sa mi podaril pekný výsledok, tu sa mi však nepreteká dobre, neviem prečo, možno som trochu unavená a chýba mi forma,“ povedala Ladičová.

V Szegede je 13-členná výprava slovenských rýchlostných kanoistov a desiati z nich majú šancu zabojovať o olympijské miestenky. Do Tokia 2020 sa môžu dostať Peter Gelle (K1 1000 m), Ákos Gacsal s Gáborom Jakubíkom (K2 1000 m), Adam Botek, Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka (všetci K4 500 m), Matej Rusnák (C1 1000 m), Ivana Mládková (K1 500 a 200 m) a Gabriela Ladičová (C1 200 m).

Trojica Mariana Petrušová (K1 1000 a 5000 m), Juraj Tarr a Denis Myšák (obaja K4 1000 m) bude štartovať výlučne v neolympijských disciplínach.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v rýchlostnej kanoistike