Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ďalší problém pre Tokio. Športovcov okrem horúčav ohrozujú aj baktérie

Organizátori budúcoročnej letnej olympiády v japonskom Tokiu museli riešiť v priebehu tohto týždňa už druhý problém spojený s testovacími pretekmi triatlonistov.

17.08.2019 13:12
debata
Hendikepovaní triatlonisti počas bežeckej časti... Foto: TASR/AP, Takuya Inaba
Tokio Hendikepovaní triatlonisti počas bežeckej časti predparalympijských testovacích pretekov v Tokiu.

Okrem vysokých teplôt najnovšie ohrozuje športovcov aj nadmerné množstvo baktérií, ktoré sa nachádzajú vo vodnej ploche určenej pre súťaže v triatlone.

Vzhľadom na túto hrozbu musela Medzinárodná triatlonová únia (ITU) zrušiť plaveckú časť sobotňajších pretekov zdravotne znevýhodnených športovcov. V stanovisku ITU sa uvádza, že hodnoty baktérie E.coli dvojnásobne prekročili povolenú hranicu.

Kvalita vody preto dosiahla úroveň číslo 4, ktorá predstavuje najväčšie riziko pre športovcov. Problémy s vodou museli riešiť pred troma rokmi aj organizátori OH v Riu de Janeiro, kde sa borili s vysokými hodnotami baktérií a vírusov na športoviskách určených pre jachting, veslovanie a diaľkové plávanie.

Vody v Odaibe, časti Tokijskeho zálivu, v... Foto: TASR/AP, Takuya Inaba
Tokio, Tokijský záliv, baktérie Vody v Odaibe, časti Tokijskeho zálivu, v ktorej hendikepovaní triatlonisti mali absolvovať plaveckú časť predparalympijských testovacích pretekov v Tokiu.

Čistota vody v Odaibe, časti Tokijskeho zálivu, je jedným z hlavných problémov organizátorov olympijských i paralympijských hier v roku 2020. Vyriešiť by ho mala trojvrstvová filtračná sieť, ktorá by mala zabezpečiť bezproblémový priebeh súťaží v centrálnej časti japonskej metropoly.

Testovacie preteky triatlonistov sprevádzali problémy už počas štvrtkového programu. Vtedy ITU skrátila bežecký úsek v mužských pretekoch z 10 na 5 kilometrov, keďže v Tokiu panovali horúčavy v spojení s vysokou vlhkosťou. Práve tieto dva faktory spôsobujú vrásky na čele organizátorom budúcoročného športového sviatku.

debata chyba
Viac na túto tému: #E. coli #triatlon #Tokio 2020