Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trump, rasizmus i imigranti. Športovci spoznali trest za politické gestá

Šermiar Race Imboden a atlétka Gwen Berryová dostali od Amerického olympijského výboru ročnú podmienku za gestá na stupňoch víťazov na nedávnych Panamerických hrách v Lime.

12.08.2019 11:01 , aktualizované: 21.08.2019 11:24
debata
Race Imboden protestne pokľakol na pódiu. Foto: SITA/AP, Jose Sotomayor
Race Imboden Race Imboden protestne pokľakol na pódiu.

Jeden z najlepších svetových fleretistov Imboden počas americkej hymny pokľakol na jedno koleno, kladivárka Berryová zase v známom protestnom geste zdvihla ruku so zaťatou päsťou.

Obaja politickými vyjadreniami podľa agentúry Reuters porušili zmluvu, ktorú americkí športovci podpisujú pred medzinárodnými akciami. Imboden aj Berryová sa vyhli bezprostrednému trestu, dostali ale podmienku na 12 mesiacov.

„To znamená, že by vám hrozili oveľa prísnejšie tresty, ak by ste sa dopustili ďalšieho porušenia našich pravidiel správania,“ napísala v liste obom športovcom šéfka Amerického olympijského a paralympijského výboru USA Sarah Hirshlandová.

Znenie listu získali americké médiá. Tie ho interpretujú ako jasné varovanie ostatným športovcom, aby sa vyvarovali aj s výhľadom na olympijské hry v Tokiu politicky motivovaných gest.

Bronzový olympijský medailista a majster sveta v družstvách Imboden po vyhlásení víťazov v Lime uviedol, že protestoval okrem iného proti „rasizmu, držaniu zbraní, krutému zaobchádzaniu s imigrantmi a prezidentovi, ktorý rozsieva nenávisť“. Americká rekordérka v hode kladivom Berryová chcela upozorniť na „bezprávie a prezidenta, ktorý to len zhoršuje“.

Pokľaknutie pri hymne ako protest proti sociálnemu bezpráviu a policajnej brutalitu preslávil v roku 2016 vtedajší quarterback tímu San Francisco 49ers Colin Kaepernick.

Zaťatá päsť Berryovej zase pripomenula zrejme najslávnejšie politické gesto v olympijskej histórii, ktoré urobili americkí šprintéri Tommie Smith a John Carlos na stupňoch víťazov po pretekoch na 200 m v Mexiku v roku 1968.

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Panamerické hry #Race Imboden #Gwen Berryová