Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dressel pridal na MS ďalšie tri zlaté medaily, prispel aj k svetovému rekordu

Plavec Caeleb Dressel vyhral na majstrovstvách sveta v Gwandžu krauliarsky šprint i motýľkarsku stovku a navyše pomohol americkej zmiešanej krauliarskej štafete k víťazstvu v novom svetovom rekorde.

27.07.2019 16:07
Caeleb Dressel Foto: ,
Caeleb Dressel.
debata

V Kórei získal Dressel šieste zlato, v súčte s predchádzajúcim šampionátom má už 13 titulov. Prvého zlata sa dočkali Švédka Sarah Sjöströmová a Američanka Katie Ledecká.

Dvadsaťdvaročný Dressel najprv ovládol 50 m voľný spôsob. Brazílčana Bruna Fratusa a Gréka Kristiana Golomejeva, ktorí sa podelili o druhé miesto, zdolal o viac ako štyri desatiny.

O pár minút neskôr bol jasne najrýchlejší aj na 100 m motýlik. Za vlastným svetovým rekordom, ktorý semifinálovým časom 49,50 zobral fenomenálnemu krajanovi Michaelovi Phelpsovi, zaostal o 16 stotín.

Svetové maximum vylepšil na záver programu ako prvý člen zmiešanej štafety na 4×100 m voľný spôsob, ktorá o dve desatiny prekonala doterajší rekord z predminulých MS v Budapešti. Tam bol Dressel so siedmimi zlatými najúspešnejším plavcom šampionátu a vyrovnal Phelpsovu rekordnú bilanciu titulov na jednom podujatí MS. Tento rok môže tento výkon vyrovnať v nedeľnej polohovej štafete. Zo zmiešaných polohových pretekov má navyše striebro.

Caeleb Dressel so zlatou medailou. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Caeleb Dressel Caeleb Dressel so zlatou medailou.

Dvadsaťpäťročná Sjöströmová ukončila čakanie na zlato z Gwandžu víťazstvom na motýľkarskej päťdesiatke. Doteraz v Kórei vybojovala striebro a dva bronzy, celkovo už má na konte osem svetových titulov.

Premiérového titulu sa dočkala aj Ledecká, ktorá vyhrala krauliarsku osemstovku a získala celkovo 15. zlato, čo je v bazéne maximum medzi ženami. Doteraz v Gwandžu získala dve striebra, tisícpäťstovku vynechala kvôli chorobe.

Sedemnásťročná znakárka Regan Smithová síce vo finále dvestovky zaostala o viac ako tri desatiny za svojím svetovým rekordom zo semifinále, napriek tomu jej to pohodlne stačilo na prvenstvo.

Zvíťazila o dve a pol sekundy a osemnásobnej majsterke sveta Maďarke Katinke Hosszúovej, ktoré doplavala posledná, nadelila dokonca vyše šesť sekúnd.

debata chyba
Viac na túto tému: #Caeleb Remel Dressel #MS v plávaní 2019