Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dadašev nezomrel kvôli boxu, tvrdia Rusi. Zraneniam z ringu podľahol ďalší pästiar

Predstavitelia ruského boxu chcú dať prešetriť úmrtie pästiara Maxima Dadaševa. Rodák z Petrohradu skonal v utorok na následky zranení, ktoré utrpel v minulotýždňovom piatkovom zápase organizácie Top Rank proti Portoričanovi Subrielovi Matíasovi. Zomrel vo veku 28 rokov.

27.07.2019 10:32
Maxim Dadašev Foto: ,
Maxim Dadašev (vpravo) na archívnej snímke.
debata (8)

Vlastné vyšetrovanie tragédie potvrdil viceprezident tamojšej boxerskej federácie Umar Kremlev.

„Ráno sme vedeli, že jeho stav je vážny, ale bol nažive a nedostali sme žiadne zlé správy. Popoludní nám volali, že náhle zomrel. Budeme hľadať pravdu a najmeme si na to profesionálov. Musíme vedieť, či lekári urobili včas magnetickú rezonanciu a nechybovali. Nemyslíme si, že zomrel kvôli boxu,“ vyhlásil Kremlev.

Aj boxera Sergeja Kovaľova hlboko zasiahla správa o smrti krajana.

Podľa Kovaľova sa pod úmrtie Dadaševa podpísala chyba ringového rozhodcu Kennyho Chevaliera. „Myslím si, že urobil chybu. Nie je to predsa nejaký chlap, ktorého našli na ulici, ale profesionál vyškolený na zvládanie boxerských duelov,“ uviedol 36-ročný Kovaľov prostredníctvom instagramu.

Rozhodca mal podľa neho bezpodmienečne ukončiť zápas vo chvíľach, keď už bolo jasné, že Dadašev nepreklopí dej stretnutia na svoju stranu.

„Musel vidieť, že Dadašev mal po 8. kole nulovú šancu na triumf, pretože v tej chvíli prehrával kolo za kolom a nemal žiadne vyhliadky na to, aby súperovi uštedril ‚knockout‘. Ale rozhodca, nanešťastie, nezastavil duel, aby chránil Maximovo zdravie a život. Namiesto toho pre potešenie davu nechal pokračovať v zápase,“ doplnil rodák z Kopejska.

Kovaľov má v profiringu na konte 33 výhier, tri prehry a jednu remízu. Je známy devastačným účinkom svojich úderov, 28 duelov ukončil pred časovým limitom. V roku 2011 na následky súboja s ním zomrel jeho krajan Roman Simakov.

VIDEO: Posledné kolo duelu Dadašev – Matías:

Dadašev s Matíasom bojovali v piatok v americkom Marylande o to, kto vyzve Josha Taylora v titulovom zápase v rámci organizácie IBF. Portorický boxer v dueli jednoznačne dominoval, vyhrával tiež u všetkých troch rozhodcov, a tak tréner ruského pästiara hodením uteráka do ringu v 11. kole radšej požiadal o prerušenie stretnutia. Dadaševovi museli následne pomôcť, aby sa dostal do šatne, pretože začal zvracať a strácal vedomie.

Mladého Rusa previezli z haly do nemocnice, kde podstúpil akútnu operáciu, aby sa zabránilo krvácaniu do mozgu. Potom Dadaševa uviedli do umelého spánku pre prípad, že by jeho mozog opuchol. Z neho sa však už neprebral.

Zomrel ďalší profesionálny boxer

Profesionálny box postihlo druhé úmrtie v priebehu niekoľkých dní. Ako oznámila organizácia WBC, na následky zranení zo zápasu zomrel dvadsaťtriročný argentínsky boxer ľahkej váhy Hugo Alfredo Santillan.

Santillan boxoval v sobotu v Buenos Aires proti Eduardovi Javierovi Abreuovi z Uruguaja. Duel sa skončil remízou a po jeho skončení sa domáci boxer zrútil vo svojom rohu a bol hospitalizovaný. V nemocnici vo štvrtok zomrel.

Podľa agentúry SID Santillan absolvoval 15. júna duel s nemeckým súperom Artemom Harutyunom, v ktorom inkasoval tvrdé údery na hlavu, a nemal tak skoro nastúpiť na ďalší duel.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maxim Dadašev #Subriel Matias #Umar Kremlev