Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FINA chce šport, nie politiku. Plavcom môže za protesty odobrať medaily

Po kontroverzných udalostiach na stupňoch víťazov po triumfoch čínskeho plavca Jang Suna na majstrovstvách sveta v Kórei sprísnila medzinárodná federácia FINA svoje pravidlá a hrozí protestujúcim pretekárom trestami.

27.07.2019 09:05
Duncan Scott, Jang Sun Foto: ,
Aj Brit Duncan Scott odmietol ísť na pódium k Jang Sunovi.
debata

Ak sa odteraz nebudú správať na stupňoch víťazov podľa nových regulí, hrozí im dokonca až odobratie medailí.

„Chceme sa starať o šport, nie o politiku,“ povedal agentúre AFP generálny riaditeľ FINA Cornel Marculescu. Nový bod v pravidlách teraz ukladá medailistom povinnosť „aktívne sa zúčastňovať na celom priebehu súťaže vrátane vyhlásenia víťazov.“ V prípade porušenia tohto pravidla môžu plavcov suspendovať či zbaviť medailí.

Nová klauzula je reakciou na správanie Austrálčana Macka Hortona a Brita Duncana Scotta. Tí si po pretekoch na 400 a 200 m kraul odmietli podať ruku a spoločne sa odfotiť s Jang Sunom, ktorého štart na MS väčšina plavcov kvôli jeho dopingovým prehreškom kritizuje.

Olympijský šampión Horton zostal demonštratívne stáť pod stupňami víťazov, na Scotta zase Jang Sun z najvyššieho stupienka nahnevane kričal. Všetci traja dostali od FINA napomenutie.

Jang Sun si už v roku 2014 odpykal trojmesačný trest za doping a o ďalší škandál sa postaral vlani, keď kvôli údajne nevhodnému správaniu komisárov rozmlátil bezprostredne po kontrole vzorky svojej krvi kladivom.

Od FINA dostal len napomenutie, ale Svetová antidopingová agentúra WADA sa proti tomu odvolala a v septembri bude jeho prípad prejednávať arbitráž CAS.

debata chyba
Viac na túto tému: #FINA #Jang Sun #Mack Horton #Duncan Scott #MS v plávaní 2019