Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Phelps prišiel o ďalší svetový rekord, maximum prekonala aj 17-ročná znakárka

Tri svetové rekordy padli v dnešnom finálovom bloku majstrovstvách sveta v plávaní. Titul z prekonania historického maxima vyťažil len Anton Čupkov na 200 metrov prsia, ktorý obhájil zlato z Budapešti.

26.07.2019 15:00 , aktualizované: 15:26
Caeleb Dressel Foto: ,
Caeleb Dressel.
debata

V semifinále na 100 metrov motýlik blysol Američan Caeleb Dressel, ktorý časom 49,50 vylepšil o 32 stotín desať rokov starý výkon Michaela Phelpsa z majstrovstiev sveta v Ríme.

Rovnako v semifinále dvestovky zažiarila sedemnásťročná znakárka Regan Smithová, ktorá výkonom 2:03,35 prekonala o 71 stotín maximum Missy Franklinovej z OH 2012 v Londýne.

Celkovo tak na šampionáte v kórejskom Gwandžu bolo doteraz padlo sedem svetových rekordov.

Čupkov sa v nabitom finále na poslednej päťdesiatke posunul z piateho miesta na prvé a časom 2:06,12 prekonal o 55 stotín rekordný čas, ktorý zaplávali v roku 2017 Ippei Watanabe a vo štvrtkovom semifinále Austrálčan Matthew Wilson.

Wilson dnes za svojím rekordným výkonom zaostal o stotinu, napriek tomu sa musel uspokojiť so striebrom. Bronz vybojoval ďalší z bývalých svetových spolurekordmanov Watanabe.

Regan Smithová po prekonaní svetového rekordu. Foto: Reuters, KIM HONG-JI
Regan Smithová Regan Smithová po prekonaní svetového rekordu.

Legendárny Phelps prišiel v priebehu troch dní už o druhý svetový rekord. V stredu ho Maďar Kristóf Milák predčil na motýľkarskej dvojstovke a dnes mu krajan Dressel zobral historické maximum na polovičnej vzdialenosti.

Dvadsaťdvaročný Američan semifinále ovládol úplne suverénne a v sobotu bude útočiť na štvrtý titul na tomto šampionáte. Pred dvoma rokmi v Budapešti bol Dressel so siedmimi zlatými najúspešnejším plavcom šampionátu a vyrovnal Phelpsovu rekordnú bilanciu titulov na jednom majstrovstvách.

Juniorka Smithová si osobné maximum zlepšila už v predpoludňajšej rozplavbe, keď posunula vlastný juniorský svetový rekord na 2:06,01. V se­mifinále z neho ubrala 2,66 sekundy a ako prvá znakárka zaplávala dvojstovku pod 2:04. Súperkám nadelila viac ako tri sekundy.

Svetový titul na 100 metrov voľným spôsobom obhájila Američanka Simone Manuelová a stala sa len druhou ženou, ktorá v tejto disciplíne získala aspoň dva tituly. Pred ňou sa to podarilo len v 70. rokoch minulého storočia Kornelii Enderovej z bývalej NDR.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Phelps #Caeleb Remel Dressel #Regan Smithová