Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Videokazetami prekonal Phelpsov rekord. Dieťa s krásnou technikou

Mal iba trinásť mesiacov, keď americký plavec Michael Phelps dosiahol svoj prvý svetový rekord na 200 m motýlik.

25.07.2019 13:24
Kristof Milak Foto: ,
Nový držiteľ svetového rekordu v disciplíne 200 m motýlik, Maďar Kristóf Milák.
debata

V rodnom Maďarsku počas svojho detstva sledoval na videokazetách výkony hviezdneho Američana a študoval jeho techniku. Reč je o dnes 19-ročnom Kristófovi Milákovi, ktorý v stredu na svetovom šampionáte v plavecký športoch v kórejskom Kwangdžu prekonal svoj idol a vytvoril nový svetový rekord v spomenutej disciplíne.

Historicky najlepší čas v motýlkárskej dvojstovke má aktuálne hodnotu 1:50,73 min. Milák „skresal“ výkon Phelpsa z MS 2009 v Ríme o 78 stotín sekundy a získal svoju prvú zlatú medailu z podujatia tohto rangu. Phelpsa spočiatku trošku mrzelo, že jeho maximum je minulosťou, ale vzápätí vyzdvihol svojho maďarského nástupcu.

„Nemôžem byť viac šťastnejší, keď som videl, ako prekonal môj rekord. Jeho posledných 100 metrov bolo neuveriteľných. Predviedol skvelý výkon od štartu až do cieľa,“ cituje Phelpsa americké periodikum The New York Times.

Vyjadrenie Michaela Pheplsa potvrdzujú aj dosiahnuté časy. Prvých sto metrov zaplával Milák v rovnakom čase ako Američan v roku 2009, ale v cieli bol napokon rýchlejší o takmer osem desatín.

V prvej polovici viedol Juhoafričan Chad le Clos, ale ten tempo prepálil a napokon obsadil s odstupom viac než troch sekúnd bronzovú pozíciu. „Sústredil som sa iba seba. Nemyslel som na nič iné, len na svoj rytmus, na ktorom pracujem počas tréningov,“ skonštatoval mladý držiteľ svetového rekordu.

Kristóf Milák trénuje v Budapešti spolu s majiteľkou troch zlatých medailí z OH 2016 Katinkou Hosszúovou. Podľa jeho slov nečakal, že sa mu podarí prekonať svetový rekord, no tiež vie, že teraz bude ešte ťažšie zlepšiť osobné maximum.

Michael Phelps naznačil aj dôvody úspechu maďarského plavca. „Stalo sa to preto, lebo tam bolo ‚dieťa‘, ktoré ma chcelo prekonať. Snívalo o tom, že sa mu to raz podarí a tvrdo pracovalo na svojej technike, až kým nebola taká krásna, ako je teraz. Klobúk dole pred ním,“ uviedol 28-násobný olympijský medailista.

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Michael Phelps #Kristof Milak