Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ste pokrytci, odkázal kritikom tréner zlého muža z bazénov. Tresty ich neumlčia

Austrálsky kouč kontroverzného plavca Jang Suna Denis Cotterell obhajuje svojho zverenca. Súperov, ktorí proti Číňanovi protestovali na stupňoch víťazov, označil za pokrytcov.

25.07.2019 09:31
Jang Sun, Duncan Scott Foto: ,
Jang Sun (vpravo) v slovnej výmene s Duncanom Scottom.
debata

Medzinárodná federácia FINA v snahe o zabránenie ďalším incidentom doplnila do svojich regulí ďalšie ustanovenia o zákaze nevhodného správania voči iným plavcom v celom priebehu súťaže, čo kritizoval britský prsiarsky svetový rekordér Adam Peat.

Zdôraznil, že to plavcom nezabráni v slobodnom prejave.

Trojnásobný olympijský šampión Jang Sun v Kórei rozšíril svoju zbierku svetových titulov o zlata na 400 a 200 metrov kraul. Pri oboch medailových ceremóniách ho jeden zo súperov ignoroval, nepodal mu ruku a pri fotografovaní stál obďaleč. Najskôr to bol Austrálčan Mack Horton a po ňom Brit Duncan Scott, na ktorého sa rozladený Sun Jang slovne oboril.

Dôvodom kritiky sú Číňanove problémy s dopingom. Vlani údajne kvôli nevhodnému správaniu komisárov rozmlátil bezprostredne po kontrole vzorky svojej krvi kladivom. Od svetovej federácie FINA dostal len napomenutie, ale Svetová antidopingová agentúra WADA sa proti tomu odvolala a v septembri bude Jang Sunov prípad prejednávať CAS.

Austrálčan Cotterell, ktorý sa Sun Jang s prestávkami spolupracuje 11 rokov, považuje označenie svojho zverenca dopingovým podvodníkom za urážku.

„Aká je definícia dopujúceho podvodníka? Je to niekto, kto neprešiel testom? To by sme takých podvodníkov mali aj v austrálskom tíme. Mal som v tíme ľudí, ktorí neprešli kontrolou nedopatrením a bez vlastného zavinenia. Nikdy by som ich nenazval podvodníkom. To mi pripadá pokrytecké,“ uviedol v rozhovore pre austrálske médiá.

Jang Sun si v roku 2014 odpykal trojmesačný trest. Obhajoval sa, že zakázanú látku obsahoval liek na srdce. Keď vlani rozmlátil odobraté vzorky kladivom, tvrdil, že komisári nemali príslušné oprávnenie.

Protest Macka Hortona (vľavo) pri pódiovom... Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
Mack Horton Protest Macka Hortona (vľavo) pri pódiovom ceremoniáli.

„Po stovkách a stovkách kontrol poznáte protokol. Oni ho nedodržali a sú na to dôkazy. Keď to neprebieha správne, tak by ste dali krv neznámym ľuďom, ktorí nemajú poverenie?“ komentoval to kouč.

Horton aj Duncan dostali za svoje protesty pri ceremóniách napomenutie od svetovej federácie FINA, ale majú podporu väčšiny plaveckých kolegov. A podľa hviezdneho britského prsiara Peatyho sa plavci hodlajú ďalej vyjadrovať, či už FINA dopĺňa do svojich regulí čokoľvek.

„Športovci majú slobodu prejavu, a keď zistíme, že niečo je zle a že sa podvádza, tak prečo by nás nemalo byť počuť?“ vyhlásil.

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Jang Sun #Denis Cotterell