Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčšie nádeje vkladajú do strelcov. Slováci vraj získajú v Tokiu štyri medaily

Ak by sa konali olympijské hry v Tokiu v týchto dňoch, najúspešnejšou krajinou z hľadiska celkového počtu medailí aj cenných kovov so zlatým odleskom by boli Spojené štáty americké.

23.07.2019 16:40
Zuzana Rehák Štefečeková Foto: ,
Zuzana Rehák Štefečeková.
debata (2)

Reprezentanti USA by podľa predpovede analytickej spoločnosti Gracenote Sports získali dovedna 126 medailí s bilanciou 51 – 34 – 41. Na druhom mieste by skončili Číňania s 81 medailistami (z toho 38 zlatých), tretí Japonci by stáli na stupňoch víťazov spolu 67-krát (29).

Do elitnej desiatky by sa prebojovali aj Rusko (65 medailí), Veľká Británia, Austrália (po 43), Francúzsko (41), Nemecko (38), Holandsko (34) a Taliansko (32).

Rebríček medailovej bilancie krajín zostavil už piaty raz v histórií olympiád vedúci športových analýz v spoločnosti Gracenote Simon Gleave, ktorý v minulosti ukázal, že má správny odhad.

Pred troma rokmi v Riu de Janeiro trafil v presnom poradí tri najlepšie krajiny, z najlepších desiatich mal správne až osem. Vlani v Pjongčangu sa nepomýlil pri prvom až štvrtom mieste, do elitnej desiatky umiestnil správne sedem krajín.

„Niekedy niektoré reprezentácie prekvapia svojimi výkonmi a niekedy zase sklamú. To sa však prostredníctvom nášho modelu nedá ovplyvniť. Je to jednoducho šport,“ uviedol.

V druhej desiatke medailovej bilancie podľa Gracenote Sports sa nachádzajú aj traja slovenskí susedia – Maďarsko (12. miesto a 27 medailí), Ukrajina (17. a 16) a Poľsko (19. a 14). Slovensko v poradí nefiguruje, ale portál olympicmedalspre­diction.com ho eviduje. Podľa spomenutého webu získa krajina spod Tatier štyri cenné kovy v dvoch rôznych športoch.

V streľbe by mala Zuzana Rehák-Štefečeková vybojovať zlato v trape aj v tímovom trape, kde sa očakáva jej účasť po boku Erika Vargu. Skúsený rodák zo Šale získa vzhľadom na predikciu aj striebro v individuálnom trape. Medailu rovnakej hodnoty prisúdili taktiež Matejovi Tóthovi v chôdzi na 50 km.

Na základe prognózy olympicmedalspre­dictions.com bude Slovensko v medailovej bilancii krajín vo štvrtej desiatke poradia po boku Rumunska, Kazachstanu, Švajčiarska, Azerbajdžanu alebo Taiwanu.

Matej Tóth so zlatou medailou z Ria. Foto: Ivan Majerský, Pravda
matej tóth, Matej Tóth so zlatou medailou z Ria.

Pred troma rokmi v Brazílii získala slovenská výprava štyri cenné kovy s bilanciou 2–2–0. Zlato si odniesli Matej Tóth (chôdza na 50 km) a Ladislav a Peter Škantárovci (vodný slalom, C2). Striebro pribudlo do zbierky Matejovi Beňušovi (vodný slalom, C1) a štvorkajaku rýchlostných kanoistov v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr, Denis Myšák a Tibor Linka.

V ére samostatnosti je slovenská bilancia na letných edíciách olympijských hier 9 – 12 – 7.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Varga #Zuzana Rehák Štefečeková #Tokio 2020