Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prehral si, ja som vyhral. Kontroverznému Sunovi odmietli podať ruku

Kórea opäť zažíva vojnu, ktorá rozdeľuje svet. Našťastie nejde o to najcennejšie, ale reputáciu jedného z najsledovanejších športov histórie.

22.07.2019 09:58 , aktualizované: 24.07.2019 09:32
debata (2)

Dva nezmieriteľné tábory rozdeľuje najúspešnejší čínsky plavec histórie Jang Sun. Obrovský talent s pošramotenou minulosťou a náhlymi zmenami nálad.

Britský bronzový medalista Duncan Scott (vľavo)... Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
Plávanie Sun Yang Britský bronzový medalista Duncan Scott (vľavo) odmietol podať ruku držiteľovi zlatej medaily Číňanovi Jang Sunovi (v strede).

Prvé finálové rozuzlenie v podvečernom bloku v dejisku šampionátu malo kontroverzné vyvrcholenie. Pôvodne zlatého Litovca Danasa Rapsysa totiž pre uliaty štart napokon diskvalifikovali.

Striebro získal Japonec Kacuhiro Macumoto, bronz si podelili Brit Duncan Scott a Rus Martin Maľutin. Diváci tak mohli vidieť kuriózny obrázok dvoch tešiacich sa plavcov zo zlatej medaily.

Sun síce najprv vyzeral prekvapene, potom však už zdvíhal ruky nad hlavu na znak víťazstva. Z obecenstva sa mu dostali ovácie aj piskot, keďže má reputáciu dopingového hriešnika, na čo v nedeľu pri medailovom ceremoniáli protestom upozornil aj Mack Horton z Austrálie.

Horton, ktorý už pri triumfe na OH 2016 označil Jang Suna za dopujúceho podvodníka, stál pri preberaní striebra za 400 metrov kraul na zemi za stupienkom. Jang Sun bol na tom najvyššom, pretože túto disciplínu vyhral na MS štvrtýkrát za sebou.

Sun je úradujúci olympijský víťaz na 200 m voľný spôsob a v Gwandžu získal v treťom finále tretiu medailu, z toho druhú zlatú za sebou. Je najúspešnejší čínsky plavec histórie, ale jeho reputácia trpí podozreniami z porušenia antidopingových pravidiel.

V roku 2014 si odpykal trojmesačný dištanc a začiatkom tohto roka sa objavili nové obvinenia, podľa ktorých kladivom zničil krvné vzorky. Medzinárodná plavecká federácia (FINA) rozhodla v jeho prospech, ale Svetová antidopingová agentúra (WADA) s tým nesúhlasí a obrátila sa na Športový arbitrážny súd (CAS).

Scott odmietol Sunovi podať ruku na pódiu rovnako ako Horton a nevystúpil ani na najvyšší stupienok na tradičné fotenie. „Prehral si, ja som vyhral,“ kričal Sun po Scottovi, ale Brita sa zastal krajan Adam Peaty: „Konal správne, Sun by sa mal zamyslieť, či by mal vôbec súťažiť. Ja by som ani nešiel na pódium.“

Ku kritike sa pridal aj Chad le Clos z Juhoafrickej republiky, ktorý skončil druhý za Číňanom na 200 m voľný spôsob na OH 2016. „Je dobré, že ľudia dávajú najavo svoj názor. Chcem moju zlatú medailu z Ria de Janeiro a James Guy, ktorý bol štvrtý, by mal dostať bronz. Nemali by sme dovoliť, aby sa v športe podvádzalo,“ citovala Le Closa agentúra AFP.

„Toto je moja najšťastnejšia zlatá medaila. Ale šťastie odmeňuje tých, ktorí tvrdo pracujú. Ja som sa na to nadrel,“ hájil sa Sun.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Jang Sun #Mack Horton #Duncan Scott