Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiáda v Tokiu je ohrozená. Starosti organizátorom spôsobujú klimatické podmienky

Usporiadatelia olympijských hier 2020, ktoré začnú o rok a týždeň v Tokiu, sa chystajú nielen na horúčavu, ale aj na tajfún a náhle prívalové dažde.

17.07.2019 19:03
Japonsko OH 2020 Foto: ,
Pohľad na Národný štadión počas novinárskej prehliadky 3. júla 2019 v Tokiu. Na štadióne sa uskutoční v roku 2020 otvárací a zatvárací ceremoniál letných olympijských hier v Tokiu.
debata

Vlani v auguste totiž Japonsko zasiahli dva tajfúny, aj keď ani jeden nebol priamo v Tokiu. Meteorologická firma Weathernews, ktorej služby využíva organizačný výbor hier v Tokiu, preto v spolupráci s jednou z miestnych univerzít vyvíja oveľa podrobnejší predikatívny model.

Zástupca spoločnosti Weathernews Kacuo Asada považuje riziko tajfúnu pri olympiáde za pomerne nízke. "Je pomerne jednoduché predvídať postup búrky. Niektorá sa drží na mieste, ale priemerný tajfún by prešiel za šesť hodín.

Sme presvedčení, že by sme boli schopní predpovedať, ako veľmi búrka naruší olympijskú súťaž. Veríme, že táto informácia by športovcom pomohla," uviedol na webe nippon.com.

Japonsko má skúsenosti aj s prívalovými dažďami. Koncom minulého augusta sa nad Tokiom prehnala búrka, pri ktorej bolo vidno desaťtisíce bleskov. Meteorológovia chcú pri OH poskytovať predpovede počasia s presnosťou na metre, teraz je to maximálne kilometer.

„Naším cieľom je poskytnúť športovcom a divákom do bodky presné a detailné informácie v reálnom čase o situácii na športoviskách v okolí Tokia,“ uviedol Asada.

Najväčším problémom však bude zrejme veľké teplo, ktoré sa dostalo do centra záujmu po minuloročnej augustovej vlne horúčav v Tokiu. Kvôli rekordným teplotám okolo 40 stupňom Celzia skončilo v nemocnici vyše 2700 ľudí.

Organizátori preto posunuli začiatok maratónov na šiestu hodinu rannú a chodecká päťdesiatka odštartuje ešte o 30 minút skôr. „Športovci vedia, ako sa majú chrániť pred infarktom. Máme starosť skôr o divákov a dobrovoľníkmi,“ poznamenal Asada.

Vedenie tokijskej radnice zvažuje rôzne spôsoby ochrany divákov pred horúčavou. Inštalovanie rozprašovačov vodnej hmly alebo rozdávanie pokrývok hlavy. Organizačný výbor tiež premýšľa o tom, že by divákom povolil nosiť si do hľadiska vodu vo fľašiach, aj keď to býva zakázané. Na boj s horúčavou chcú usporiadatelia využiť moderné technológie aj tradičné postupy, ako napríklad ochladzovanie ciest vodou.

Olympijské hry v Tokiu sa uskutočnia od 24. júla do 9. augusta 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 v Tokiu