Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úplatkárstvo, vydieranie, heroín... Šéf amatérskeho boxu definitívne končí

Uzbek Gafur Rachimov v pondelok definitívne opustil pozíciu prezidenta Medzinárodnej boxerskej asociácie (AIBA).

15.07.2019 21:06
Box, olympiáda, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Pôvodne sa postu vzdal už v polovici marca, no odvtedy až doteraz formálne viedol organizáciu pri preberaní jej vedenia novým dočasným prezidentom Mohamedom Moustahsanem. Nové voľby šéfa AIBA sú naplánované na november 2019.

Rachimov sa stal prezidentom AIBA začiatkom novembra 2018, predtým bol dočasným prezidentom desať mesiacov. Podľa viacerých zdrojov, vrátane agentúry AP, figuruje na zozname najväčších uzbeckých kriminálnikov a okrem iného sa mal podieľať na pašovaní heroínu.

Ministerstvo financií USA ho zasa viní z úplatkárstva, vydierania či legalizácie príjmov z trestnej činnosti a v rámci svojej jurisdikcie mu zmrazila všetky aktíva. Uzbek plánuje očistiť svoje meno.

„Tento proces si vyžaduje veľa času a pozornosti, musím sa totiž zbaviť falošných obvinení,“ uviedol Rachimov prostredníctvom stanoviska na webe AIBA.

Medzičasom, presnejšie v závere júna, Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odňal AIBA olympijský status. V praxi to znamená, že box síce zostáva v programe OH 2020 v japonskom Tokiu, ale kvalifikáciu či samotnú olympijskú súťaž bude zabezpečovať MOV.

Gafur Rachimov. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Gafur Rachimov Gafur Rachimov.

Organizovanie podujatí prevzal Japonec Morinari Watanabe, prezident Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG). Predstavitelia MOV tvrdia, že vylúčenie boxu z rodiny olympijských športov neprichádzalo reálne do úvahy.

Tento šport je súčasťou OH od roku 1904 a s 203 národnými zväzmi je AIBA tretia najväčšia športová organizácia na svete. Aktuálne však nemá dôveru MOV a musí prejsť rozsiahlou rekonštrukciou vo svojom vnútri, MOV vidí veľký problém aj v pochybnom financovaní AIBA.

V Tokiu by malo súťažiť 286 boxerov v ôsmich mužských a piatich ženských kategóriách. Oproti počtom z nedávnej minulosti by sa teda nemalo nič zmeniť. Toto rozhodnutie MOV vychádza zo záverov vyšetrovacej komisie MOV.

Tá už skôr odporučila, aby finančnými a etickými problémami zmietaná organizácia AIBA nebola gestorom olympijských kvalifikačných turnajov v boxe. Kvalifikačné turnaje sa budú konať od januára do mája 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #box #Gafur Rachimov #AIBA