Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzorná vojačka. Drží sa Vlčeka a raketovo sa zlepšuje

Miluje vodu i tvrdú prácu. Výkonnostne rastie vďaka tréningom s najlepšími slovenskými kajakármi v Komárne. A pomaly zbiera prvé ovocie poctivej roboty.

28.06.2019 18:47
Petrušová Foto: ,
Slovenská reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Mariana Petrušová získala bronz v K1 na 5000 m na II. európskych hrách v Minsku.
debata

Talentovaná rýchlostná kanoistka Mariana Petrušová získala na Európskych hrách v Minsku na 5-kilometrovej trati svoju prvú veľkú medailu – bronzovú.

Tvarovateľný materiál s pevným odhodlaním

„Pred mesiacom som bola tretia na 5000-ke aj na Svetovom pohári. Tá jazda mi dodala sebavedomie, ktoré som využila aj v Minsku. Chcela som ísť čo najlepšie, lebo viem, že mám dobre natrénované a vyšlo to. Veľmi sa teším,“ priznáva 19-ročná Komárňanka.

Kanoistike na hladkej vode sa venuje od jedenástich rokov. Od minulého leta sa pripravuje v tréningovej skupine Petra Likéra – s Erikom Vlčekom, Jurajom Tarrom či Adamom Botekom.

„Marianka je veľmi príjemná mladá baba, ktorá teraz doštudovala gymnázium v Komárne. Je jediná žena v našom kolektíve, ale výborne sa mu prispôsobila. Keď sa spýtala, či s nami môže trénovať, vysvetlil som jej, že prioritou sú pre mňa teraz olympijské miestenky mužov. Napriek tomu súhlasila s našimi tvrdými pravidlami a podľa nich aj pracuje,“ chváli Likér svoju zverenku.

Je natoľko oddaná tvrdej práci a cieľavedomá, že si nikdy nič nezľahčuje.

„Je ako vzorná vojačka. Výborne tvarovateľný materiál. Prvá chodí na tréningy, posledná odchádza. Keď vidím, že už pol hodinu pred tréningom čaká vonku, až mi to niekedy lezie na nervy. Ak aj nie som na tréningu, mám istotu, že nič neodflákne. Výborne zvláda bolesť aj tréning v laktáte,“ dodáva tréner.

Maximalistka spoznáva svoje limity

Petrušová si prácu v Likérovej skupine pochvaľuje. Má sa od koho učiť.

„Som typ maximalistky. Užívam si možnosť trénovať s veľkými profesionálmi, učia ma prekonávať samú seba. Zisťujem, že moje limity sa stále posúvajú, resp. vôbec neexistujú. V tejto sezóne som si uvedomila, že aj so súperkami v seniorskej kategórii sa dá súťažiť. Nie sú nezdolateľné, ako som si myslela pred rokom,“ naznačuje mladá pretekárka.

Likér prezradil, že keď sa zatne, majú s ňou čo robiť aj špičkoví mužskí kajakári.

„Keď ide Erik Vlček na 90 percent, aj on má problém striasť sa jej. Je veľmi súťaživá,“ prezrádza.

Šikovná slovenská reprezentantka mohla byť na tom výkonnostne i lepšie. Pribrzdili ju však zdravotné problémy.

„V osemnástich musela vynechať časť sezóny aj preteky. Návrat však zvláda veľmi dobre. Po päťtisícovke mi povedala, že sa cítila fajn, lebo už zažila náročnejšie tréningy, ako boli tieto preteky,“ vraví Likér.

Slovenská reprezentantka v rýchlostnej... Foto: TASR, Michal Svítok
Bielorusko EH19 Slovensko Kanoistika K1 5000 Petrušová Slovenská reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Mariana Petrušová získala bronz v K1 na 5000 m na II. európskych hrách v Minsku.

Olympijské vyhliadky na Paríž

Momentálne sa Petrušová sústreďuje najmä na 1000 a 5000-metrové trate. Do budúcna sa však plánuje postupne preorientovať na kratšie. Olympijské.

„Ideme krok za krokom. Najprv pracujeme na vytrvalosti a potom postupne prejdeme aj na výbušnosť. Chcem sa zrýchliť na päťstovke, lebo tisícka nie je olympijská disciplína,“ prezradí.

Tréner vysvetľuje, že pracujú s vyhliadkou na olympijské hry 2024 v Paríži.

„Marianka nie je bombardérka na krátke trate. Musí najprv natrénovať objemy. Chcem, aby bola v roku 2024 tip-top. Dostať sa už do Tokia sa javí ako veľmi ťažké. Ivana Mládková je veľmi kvalitná pretekárka a zatiaľ má určite vyššie šance dosiahnuť dobrý výsledok. Ale uvidíme, čo bude o rok,“ usmeje sa Likér.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Európske hry 2019 v Minsku #Mariana Petrušová