Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O 50 miliárd lacnejšie ako Soči. Hry 2026 usporiada Miláno

Zimné olympijské hry v roku 2026 bude hostiť talianske Miláno. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) o tom rozhodol na svojom pondelkovom zasadnutí v centrále vo švajčiarskom Lausanne.

24.06.2019 18:28 , aktualizované: 20:13
Thomas Bach Foto: ,
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach prezrádza organizátora ZOH 2026.
debata (40)

Neúspešným protikandidátom bol švédsky Štokholm. ZOH sa uskutočnia od 6. do 22. februára 2026, zimné paralympijské hry od 6. do 15. marca 2026.

V úvode procesu sa o organizáciu ZOH 2026 zaujímali aj kanadské Calgary, japonské Sapporo, rakúsky Graz, švajčiarsky Sion či turecký Erzurum. Spomenuté lokality však z rôznych dôvodov odstúpili od úsilia získať toto podujatie.

Napokon sa z organizovania najväčšieho športového sviatku teší Miláno, ktoré získalo v hlasovaní 47 hlasov, Štokholm 34. Švédsko tak pokračuje v neúspešných olympijských kandidatúrach. Predtým neuspelo v rokoch 1984, 1988, 1992, 1994, 1998, 2002 a 2004.

„Sme hrdí na tento obrovský úspech. Taliansko vyhralo – celá krajina, ktorá spolupracovala s ambíciou zrealizovať a ponúknuť svetu nezabudnuteľnú športovú udalosť,“ napísal na sociálnej sieti twitter taliansky premiér Giuseppe Conte.

„Verím, že kandidatúra bola úspešná vďaka veľmi vysokému stupňu podpory, ktorú prejavila miestna komunita. Chcel by som zablahoželať ľuďom v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

Hry sa opäť uskutočnia v krajine s dlhoročnou tradíciou zimných športov a som presvedčený, že mnohí fanúšikovia s hlbokým a vášnivým porozumením týchto športov privítajú športovcov na veľkom javisku," vyjadril sa šéf organizačného výboru OH 2020 Joširo Mori.

Miláno pripravilo kandidatúru s Cortinou d'Ampezzo. V Miláne sa podľa návrhu uskutočnia súťaže v halových športoch s výnimkou curlingu a rýchlokorčuľovania. Rýchlokorčuliari sa spolu so skokanmi na lyžiach, združenármi a bežcami na lyžiach predstavia v lokalite Val di Fiemme.

Bormio spolu s Cortinou privíta špičku v zjazdovom lyžovaní, v Livignu sa predstavia snoubordisti a akrobatickí lyžiari a v Cortine sa uskutočnia aj súťaže v biatlone a všetky tri športy v ľadovom koryte (boby, sane, skeleton).

Zaujímavosťou je, že Taliani chcú otvárací ceremoniál umiestniť do Milána, ale záverečný do Verony. Cortina d'Ampezzo bola v roku 1956 dejiskom ZOH. V Taliansku sa ZOH konali naposledy v roku 2006 v Turíne, predtým aj OH v roku 1960 v Ríme.

Švédska kandidatúra rátala s umiestnením väčšiny športov priamo v Štokholme.

Zjazdové lyžovanie, snoubording a akrobatické lyžovanie by sa v prípade úspechu konali v stredisku Aare, skoky na lyžiach a severská kombinácia vo Falune a súťaže v boboch, na saniach a skeletone chceli Švédi organizovať v lotyšskej Sigulde.

Štokholm v minulosti hostil OH v roku 1912. Švédi stavili v kampani na udržateľnosť – plán bol zorganizovať hry s najnižším rozpočtom za ostatné tri dekády.

„Je to víťazstvo pre celé Taliansko aj budúcnosť športu. Ďakujeme všetkým, ktorí nám verili, špeciálne regiónom Milána a Cortiny,“ citovala talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho agentúra DPA.

Miláno s Cortinou sú od seba vzdialené približne 400 kilometrov, pričom jednotlivé disciplíny sú rozdelené aj do ďalších miest v regiónoch severného Talianska.

"Celý proces dokázal, že Agenda 2020 funguje. Podarilo sa nám znížiť náklady, predpokladáme, že v 2026 sa použije 93 percent už existujúcich športovísk.

Taktiež chcem poďakovať Štokholmu a Aare za perfektnú prezentáciu svojej kandidatúry," uviedol na pondelkovom ceremoniáli prezident MOV Thomas Bach.

Taliansky olympijský výbor počíta s rozpočtom 1,5 miliardy eur, pre porovnanie, predchádzajúce ZOH v Európe v Soči 2014 stáli 50 miliárd.

Zimné olympijské hry sa v uplynulom období borili s nedôverou verejnosti. Miestne referendum stoplo snahy Calgary, Grazu, Krakova, a ďalších, neskôr odstúpili turecký Erzurum či japonské Saporo.

Práve veľká podpora verejnosti napokon presvedčila delegátov hlasovať za Miláno. Švédi boli k hrám skeptickejší, keď sa „za“ vyslovilo iba 55 percent.

„Pre mnohých to bol jasný signál. Verejná podpora ide ruka s rukou s politickou. Myslím si, že práve toto bol rozdielový fakt. Štokholm asi zatiaľ nie je pripravený hostiť olympiádu,“ uviedol Bach ktorý dodal, že MOV poskytne organizátorom takmer miliardu eur, čo sú dve tretiny plánovaného rozpočtu.

Napriek obavám z astronomických nákladov Salvini považuje konanie ZOH za veľkú príležitosť s pozitívnym efektom na ekonomiku. Podľa talianskeho premiéra vygenerujú zisk 5 miliárd eur, prinesú 20-tisíc pracovných miest a investície do športovísk a dopravy.

Otvárací ceremoniál sa uskutoční v Miláne, pravdepodobne na novom futbalovom štadióne, ktorý plánujú spoločne postaviť kluby AC a Inter Miláno.

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video
40 debata chyba
Viac na túto tému: #organizátor #olympijské hry 2026 #olympiáda 2026 #zimná olympiáda 2026