Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Málek po premiérovom triumfe vo SP: Neustále riskujem. Istota mi víťazstvá neprinesie

V 23-ročnej histórii Svetového pohára vo vodnom slalome sa nestalo, že by Slovák vyhral preteky kajakárov. Po nedeli to už neplatí.

24.06.2019 20:20
Andrej Málek Foto: ,
Andrej Málek: Potešíte sa z triumfu aj na druhej strane zemegule, ale vyhrať doma je krajšie.
debata

Do dejín najúspešnejšieho individuálneho športu pod Tatrami vstúpil premiérovým triumfom na domácej vode v Čunove Andrej Málek (24). „Toto víťazstvo prišlo po období, v ktorom sa mi nedarilo. Veľmi si cením, že mi to tak pekne vyšlo,“ vraví rodák zo Zvolena.

Ešte stále máte v sebe víťazné emócie?

Cítim sa veľmi dobre (smiech). Nejaké vo mne ešte zostali, ale nie sú silné.

Oslávili ste premiérový triumf vo Svetovom pohári?

Ani nie, s rodinou sme sa boli navečerať. Na veľké oslavy nie je čas. Veď už dnes cestujem do Slovinska – na tretie kolo Svetového pohára v Tacene.

Na čom ste si pochutili?

Boli rezne, takže paráda (smiech).

Považujete nedeľňajší triumf za najväčší v kariére?

Mám bronz z majstrovstiev Európy 2015, viacero cenných kovov z juniorských čias. Veľmi si ich cením. Toto víťazstvo prišlo po období, v ktorom sa mi nedarilo. Veľmi si cením, že mi to tak pekne vyšlo.

Myslíte v domácom prostredí?

Nielen to. Mal som tri dobré jazdy. V kvalifikácii, semifinále aj finále. Neboli tam väčšie chyby. Ak ich urobíte, v mužskom kajaku ste hneď v tretej či štvrtej desiatke.

Bol to bezchybný víkend?

Čo sa týka vyvrcholenia áno, z hľadiska jázd nie. V každej boli nejaké chyby. Trate sa teraz stavajú tak, že zakaždým sa nejaká pritrafí. Je to len o tom, kto svoju chybu najrýchlejšie napraví. Rozhoduje rýchla reakcia.

Vyhrali ste na domácom kanáli pred očami rodiny aj domácich priaznivcov. Mohlo dlhoročné čakanie na úspech vypáliť lepšie?

Sotva… To, že tam bola rodina, bolo fantastické. Podporuje ma dlhé roky finančne aj mentálne. Vyhrať doma je vždy skvelé. Potešíte sa z triumfu aj na druhej strane zemegule, ale nie je to rovnaké. Doma je to krajšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Pekny sú tieto tréningy vo francúzsku

Príspevok, ktorý zdieľa Andrej Malek (@andrej_malek),

Od tejto sezóny máte nového trénera. Čo Matúš Hujsa najviac zmenil?

Z hľadiska techniky či tréningov nič podstatné. Neprekopávali sme systém úplne, hoci aj to niekedy pomôže. Stále som verný veciam z minulosti, možno až na drobné detaily.

Máte však dobrú formu, najlepšiu zo slovenských kajakárov. Možno to pre vás bola mentálna vzpruha…

Možno mi tá zmena prospela a zohralo to nejakú rolu. Pridala mi na mentálnej pohode. Tá je dôležitá azda rovnako ako príprava na vode. Byť na štarte v pohode a neriešiť zbytočnosti je kľúčové.

Koncom týždňa vás čaká tretie kolo SP v Tacene. Nie ste z pozície spolufavorita nervózny?

Vôbec nie. To sú zbytočnosti, ktoré netreba riešiť na štarte. Budem v pohode a pôjdem najlepšie, ako viem.

Máte pocit, že v mužskom kajaku je najsilnejšia konkurencia z vodnoslalomár­skych disciplín?

To neviem posúdiť. Faktom však je, že nás je 20–30, ktorí môžu získať finálovú miestenku. Menoslov desiatich, ktorí zabojujú o víťazstvo, sa počas sezóny mení. Preto sú prejazdy brán veľmi tesné. Často do nich len vopcháte hlavu a idete ďalej.

Veľakrát sa ide aj na hranicu 50-sekundovej penalizácie (za minutie bránky) len preto, aby ste čo najrýchlejšie preleteli traťou. Nemám na výber. Musím neustále riskovať, lebo jazdou na istotu nič nedosiahnem. Veď nie je raritou, keď v dvoch sekundách je natlačených 10–20 kajakárov.

V záverečnej časti sezóny budete bojovať aj o olympijskú miestenku do Tokia 2020. Už premýšľate nad priamym súbojom s Jakubom Grigarom a Martinom Halčinom?

Nie, ešte je priskoro. Sústredím sa na Tacen. Potom bude dlhšia pauza a tvrdšia príprava. Ani neviem, ktoré preteky sú nominačné a aké kritéria sa zohľadnia. Naštudujem si to len tesne predtým (smiech).

Ani myšlienka na vrchol športovej kariéry vám doteraz nenapadla?

Klamal by som, keby som vyhlásil, že nie. Olympiáda je niečo, o čom snívam roky. Upínať sa k nej však nejdem. Je priskoro. Najskôr bude dôležitá kvalifikácia. Už tá do Ria 2016 bola veľmi tesná. Rozhodovali posledné preteky. A očakávam, že to bude podobne vyrovnané aj teraz. Keby mi to vyšlo, bola by to v Tokiu paráda.

TV Pravda: Andraž Šporar je najväčšou hviezdou slovenskej ligy. A od uplynulého víkendu aj spoludržiteľom rekordu v počte nastrieľaných gólov. Pozrite si video
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #víťazstvo #andrej málek #Svetový pohár vo vodnom slalome #kajakár