Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štvrté zlato za sebou. Slováci kraľujú svetovému hokejbalu

Hokejbalisti Slovenska zdolali vo finále domácich MS Fínsko 4:3 a získali celkovo piaty titul majstrov sveta.

22.06.2019 18:30 , aktualizované: 20:52
Hokejbal MS Slovensko tím Foto: ,
Slovenskí hokejbalisti sa tešia po zisku zlatej medaily na majstrovstvách sveta v hokejbale mužov v Košiciach.
debata (6)

Domáci titul v Košiciach je zároveň štvrtý v sérii. Slováci tak zopakovali výkon Kanaďanov, ktorí dovtedy ako jediní získali štyri tituly po sebe v rokoch 2001, 2003, 2005 a 2007.

Navyše, Slováci sú v počte medailí najúspešnejším mužstvom v dejinách svetových šampionátov. Cenný kov získali na všetkých doterajších trinástich podujatiach, aktuálne majú bilanciu 5–2–6.

Fíni si vybojovali vôbec prvú medailu z pôdy MS, podarilo sa im to na piaty pokus. Do tohto roka bolo ich najlepším výsledkom siedme miesto.

Slováci sú opäť majstri sveta Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Jeden z lídrov Slovenska Jaroslav Martinusík...

Slováci išli v Steel aréne zásluhou Martinusíka a Božíka do vedenia 2:0, ale Fíni ešte pred druhou prestávkou skorigovali počas presilovky na 1:2. Zverenci trénera Mojmíra Hojera prežili v úvode tretej tretiny oslabenie a vzápätí Oravec odčinil svoje vylúčenie gólom na 3:1.

Severania sa však vzápätí opäť dotiahli na kontaktný gól, Teplický však v 42. min spečatil vydretý slovenský triumf nad prekvapením turnaja.

Nič na tom nezmenilo ani fínske skorigovanie 41 sekúnd pred koncom na 3:4. Fíni ani na druhý pokus na šampionáte nenašli recept na domáci tím, v jeho úvode prehrali so Slovákmi 1:2.

MS hokejbalistov – finále

SLOVENSKO – FÍNSKO 4:3 (0:0, 2:1, 2:2)
Góly: 16. Martinusík, 26. Božík (Lipták, Cibík), 36. Oravec (Teplický), 42. Teplický (Oravec, Bujdák) – 29. Vuorenmaa (Pietsalo, Nieminen), 38. Lampo (Nieminen, Kangas), 45. Viitanen
Zostava SR: Polc – Blahút, Bujdák, Doskočil, Gajdoš, L. Horváth, Tomka, Minárik, Salajka – P. Svitana, Cibík, Božík, Lipták, Martinusík, L. Olejník, B. Oravec, Poliaček, Rampáček, J. Rufati, Teplický, Vozár, Piják

Marián Gregorík, tréner SR: „Fínom sme viackrát odskočili na dva góly, ale oni stále doťahovali a naďalej sme boli v napätí. Nedalo sa hrať iba "zanďoura“ a brániť to. Museli sme hrať až do konca. Od začiatku turnaja sme verili, že je možné získať štvrtý titul v sérii. Išli sme za tým. Teší nás to o to viac, že sa potvrdil dobrý výber hráčov do tímu."

Jaroslav Martinusík, útočník, najužitočnejší hráč turnaja: „Toto je pre mňa najkrajší deň v živote. Štvrtý titul v rade, triumf na domácom šampionáte a zásnuby k tomu. Nič viac si nemôžem priať, lepšie mi to vyjsť nemohlo. Tento titul chutí špeciálne, keďže vo finále bola fantastická atmosféra, ktorú som si veľmi užíval.“

Boris Oravec, útočník SR: „Človek si povie, že štvrtý titul je už rutina. Je to však úžasný, ťažko opísateľný pocit. Som nesmierne šťastný, že sa nám to podarilo na domácej pôde. Fantastická kulisa nás však hnala vpred a my sme nemohli sklamať skvelých divákov.“

Milan Rampáček zo Slovenska a Juuso Nieminen z... Foto: SITA, Ivan Fleischer
HOKEJBAL: Slovensko - Fínsko Milan Rampáček zo Slovenska a Juuso Nieminen z Fínska v akcii počas finále MS.

Prehľad majstrov sveta v hokejbale ISBHF

1996: Kanada
1998: Česko
1999: Slovensko
2001: Kanada
2003: Kanada
2005: Kanada
2007: Kanada
2009: Česko
2011: Česko
2013: Slovensko
2015: Slovensko
2017: Slovensko
2019: Slovensko

Prehľad slovenských medailí z MS v hokejbale
Zlato (5): 1999, 2013, 2015, 2017, 2019
Striebro (2): 1998, 2005
Bronz (6): 1996, 2001, 2003, 2007, 2009, 2011

ZÁPAS SME SLEDOVALI ONLINE

KONIEC Fíni už ďalší gól nepridali. Slováci vyhrali 4:3 a získali titul majstrov sveta.

45. min GÓL: Fíni využívajú power play a 41 sekúnd pred záverom tretej tretiny znižujú na rozdiel jediného gólu – 4:3.

44. min Johannes Pukema vystrelil do prilby Patrika Polca, ktorá spadla. Rozhodcovia si to nevšimli, takže sa chvíľu hralo, no náš gólman bol ochotný hrať aj bez nej. Nakoniec sa pískalo. Fíni hrajú bez brankára.

43. min Fínsko sa nevie dostať do nášho pásma, alebo sa tam neudrží. Naši predvádzajú fantastické bránenie. Steel Arena je na nohách.

42. min GÓL: Výborná práca dvojice Oravec, Teplický. Boris Oravec potiahol akciu dvoch proti jednému. Vystrelil, Kuusamo vyrazil pred seba a Libor Teplický strieľa možno rozhodujúci gól.

40. min Do konca III. tretiny zostáva päť minút. Slováci si zobrali oddychový čas.

38. min GÓL: Patrik Polc vybehol z vlastnej brány v snahe rozohrať, no o loptičku prišiel. Prvú strelu síce ešte vyrazil, nakoniec dorazil až do siete Toni Lampo – 3:2.

36. min GÓL: Boris Oravec odčinil svoju chybu, keďže sme inkasovali pri jeho vylúčení. Teraz bol na konci krásnej akcie s Teplickým. Ten poslal prihrávku pred bránu a Oravec z prvej prestrelil Kuusama – 3:1.

32. min Mikko Hyvönen sa dostal cez dvoch našich hráčov do veľkej šance, Polc však skvele zasiahol. Naši vyhodili na icing.

31. min Slováci ubránili presilovku súpera, od zlata ich delí 15 minút hracieho času.

Začala sa III. tretina

30. min Druhá tretina sa skončila. Slováci budú hrať v oslabení ešte 39 sekúnd v úvode tretej tretiny.

29. min GÓL: Fíni využívajú presilovku, presadil sa Vuorenmaa – 2:1

28. min Zbytočný faul Oravca, ktorý dostáva 2+2 min.

27. min Fíni sa dostali do krásnej kombinačnej akcie. Razom bol pred Polcom sám Mikko Hyvönen, no náš gólman vytiahol parádny zákrok. Ešte tam bol aj Salajka.

26. min GÓL: Slováci navyšujú náskok, ich druhý gól pridal Božík – 2:0.

23. min Ďalší voľný hráč pred našou bránou. Polc si vystúpil, nakoniec nezasahoval, pretože tento pokus išiel tesne vedľa troch žrdí.

Jedným z lídrov tímu je aj hokejový... Foto: TASR, Milan Kapusta
SR Košice hokejbal MS muži Slovensko Kanada KEX Jedným z lídrov tímu je aj hokejový reprezentant Patrik Svitana (v popredí).

20. min Juuso Nieminen bol úplne sám medzi kruhmi, teraz sme výrazne prepadli. Fantasticky nás ale podržal Polc. Slováci si koledujú o gól.

17. min Patrik Polc podržal náš tím. Prvú strelu vyrazil pred seba, potom prišiel backhand, ktorý poslal Johannes Pukema. Bola to dobrá šanca.

16. min GÓL: Slováci potrebovali na prvý gól z druhej tretiny len deväť sekúnd. Martinusík sa vrátil z trestnej lavice, získal loptičku od obrancu Fínska a bekhendom nedal šancu Kuusamovi – 1:0.

Začala sa druhá tretina

15. min Prvá tretina sa skončila, Slováci budú hrať v oslabení ešte dve sekundy z druhej tretiny.

13. min Vylúčenie v tíme Slovensko (Jaroslav Martinusík).

12. min Slováci majú streleckú prevahu, na strely zatiaľ vyhrávajú 16:3. Gól však zatiaľ nepadol.

11. min Rampáček potiahol akciu do útočného pásme. Spomedzi dvoch obrancov Fínska zakončil backhandom Piják, Kuusamo zasiahol lapačkou.

9. min Božík sa dostal k prihrávke pred bránou súpera. Kuusamo už ležal, náš hráč zakončil tesne vedľa bránky.

7. min Rampáček strieľal takmer od modrej čiary. Kuusamo loptičku znova len vyrazil pred seba, pred Pijákom ju hneď aj pokryl.

Takto hokejbalisti SR oslavovali výhru nad... Foto: TASR, Milan Kapusta
SR Košice hokejbal MS muži Slovensko Kanada KEX Takto hokejbalisti SR oslavovali výhru nad Kanadou a postup do finále. Dočkajú sa dnes zlata?.

5. min Hostia mali prvú veľkú šancu, Slovákov podržal brankár Polc.

4. min Fínom zatiaľ nevychádzajú dlhé prihrávky, už trikrát sa dopustili zakázaného uvoľnenia.

3. min Veľké šance Slovákov mali Tomka a Poliaček. Fínov podržal brankár.

2. min Takmer úplne zaplnená Steel Arena od úvodu ženie našich chlapcov za víťazstvom.

1. min Milan Rampáček odohrá dnes posledný zápas v národnom tíme. Niekoľko slov mu chcel povedať spoluhráč a veľký kamarát Jaroslav Martinusík, ale namiesto toho si kľakol pred fotografku, ktorou bola jeho priateľka a požiadal ju o ruku. Povedala áno. Nádherný moment pred finále MS v hokejbale.

Zápas sa začal

ZOSTAVY

Slovensko: Polc (Buliš, Bolibruch) – Blahút, Bujdák, Doskočil, Gajdoš, L. Horváth, Tomka, Minárik, Salajka – P. Svitana, Cibík, Božík, Lipták, Martinusík, L. Olejník, B. Oravec, Poliaček, Rampáček, J. Rufati, Teplický, Vozár, Piják

Fínsko: Kuru (Kuusamo) – Lindfors, Koivisto, Ahola, Marjeta, L. Viitanen, Väänänen, Nieminen, J. Viitanen – Vuorenmaa, A. Viitanen, Sirkkala – Kariniemi, Jeskanen, Pohjola – Hukki, Hyvönen, Pukema – Pietsalo, Kangas, Lampo

Slovensko na MS 2019 obhajuje víťazstvo. Naši reprezentanti sa tešili z titulu majstrov sveta trikrát po sebe, celkovo štyrikrát a teraz môžu na domácej pôde, v košickej Steel Arene, zaknihovať aj štvrtý zlatý úspech po sebe.

Finále proti Fínsku sa začína o 19.00 h.

Zatiaľ sme ani raz na dvanástich šampionátoch neobišli bez medaily. K štyrom zlatám Slováci pridali dva striebra a šesť bronzov. Máme teda dvanásť medailí.

Česi vlastnia jedenásť (3–5–3) a Kanada desať (5–3–2), no najčastejšie získala zlato. Celkovo sa tešilo z cenného kovu iba šesť krajín. Okrem tejto trojice ešte India (jedno striebro), USA (jedno striebro) a Taliansko (jeden bronz).

TV Pravda: Miroslav Šatan oznámil, že sa bude uchádzať o pozíciu šéfa SZĽH. Popri tom naznačil aj svoje plány

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #finále #MS v hokejbale