Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

EH: Rehák Štefečeková siaha na medailu. Po prvom dni je štvrtá

Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková figuruje na po prvom dni kvalifikácie trapu žien na II. európskych hrách v Minsku na 4. mieste.

22.06.2019 16:10
Bielorusko EH19 Slovensko Streľba Trap Rehák... Foto: ,
Zuzana Rehák-Štefečeková na II. Európskych hrách v Minsku.
debata

Úradujúca majsterka sveta zaznamenala nástrel 67 bodov, jej krajanka Jana Špotáková je so 60 bodmi priebežne na 25. pozícii z 29 účastníčok.

Vedie Španielka Fatima Galvezová so 70 bodmi, na ďalších dvoch pozíciách sú Talianky – Silvana Stancová so 69 a Jessica Rossiová so 68 bodmi. Rehák Štefečeková mala sériu 21 – 24 – 22, Špotáková 21 – 22 – 17, informoval oficiálny web Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Po prvom dni kvalifikácie súťaže trapistov sa slovenská dvojica bývalých majstrov sveta Marián Kovačócy, Erik Varga so zhodným výkonom 70 bodov zo 75 možných v 32-člennom štartovom poli zoradila hneď za sebou – na 14., resp. 15. miesto.

Kovačócy začal slabšou prvou položkou (22), v druhej dosiahol maximum 25 bodov, v tretej 23. Obhajca striebornej medaily z EH 2015 v Baku Varga v prvej položke zostrelil všetkých „holubov“, potom 22 a napokon 23. Po prvom dni kvalifikácie vedie Čech Jiří Lipták so 74 bodmi.

Erik Varga na EH 2019. Foto: TASR, Michal Svítok
Bielorusko EH19 Slovensko Streľba Trap Varga Erik Varga na EH 2019.

Cyklistka Bačíková: Bojovala som sama so sebou

Úvodný z piatich štartov na II. európskych hrách v Minsku nevyšiel Alžbete Bačíkovej podľa predstáv. Na trati pretekov s hromadným štartom sa poriadne vytrápila a nakoniec prišla do cieľa na 57. miesto. Nenaplnila tak svoj cieľ pretaviť do úspešného výsledku výkony zo začiatku sezóny.

Už po príchode do stanu slovenského tímu bolo vidieť, že preteky jej zobrali nesmierne veľa síl. Ťažko chodila i dýchala a pred novinárov predstúpila až po niekoľkých minútach odpočinku v tieni a vyjazdení sa.

„Čakala som od seba viac, ale bohužiaľ som si pretrpela asi najhoršie preteky v živote. Som šťastná, že som ich vôbec dokončila, pretože som mala zajačie úmysly,“ priznala. „Išlo sa mi naozaj otrasne, párkrát som cez preteky aj vracala. Navyše som chytila kŕč do lýtka. Nebojovala som so súperkami, ale sama so sebou.“

Napriek všetkým problémom sa dlho držala v hlavnom pelotóne, vypadla z neho až v záverečnom okruhu pred kopcom. „Prvé štyri kolá boli celkom fajn, aj ten kopec som išla v prednej časti pelotónu. Aj som zo seba mala dobrý pocit, no potom to bolo len horšie a horšie. Je to škoda, pretože takýto dobrý profil už asi len tak nebude.“

Dvadsaťdeväťročná Bačíková musí po nevydarených pretekoch čo najrýchlejšie zregenerovať, keďže do Minsku si pripravila náročnú kombináciu cestnej cyklistiky a dráhy. V utorok ju čaká časovka, v piatok až nedeľu tri disciplíny na velodróme.

„Program je nabitý, ale som za to vďačná. Začiatok sezóny sa mi vydaril na ceste a chcela som zužitkovať svoje výsledky, ktoré som si odmakala. Bolo to také prirodzené vyvrcholenie. Na dráhe ma čaká scratch, omnium a madison, je to rovnaký program ako na SP a je tam aj čas na regeneráciu,“ dodala.

Boxer Csemez postúpil do osemfinále

Slovenský boxer Andrej Csemez zdolal vo svojom prvom súboji na II. európskych hrách v Minsku v hmotnostnej kategórii do 75 kg Nemca Arthura Becka 3:2 na body a postúpil do osemfinále. V ňom v nedeľu nastúpi proti Victorovi Carapcevschiimu z Moldavska.

Czemez sa postaral o prvé slovenské víťazstvo v boxe na EH 2019. V piatok Dávid Michálek prehral v kategórii do 91 kg v boji o osemfinále s Talianom Azizom Mouhiidinom 0:5.

V sobotu Tomáš Zöld nestačil v kategórii do 69 kg na Monačana Huga Micaleffa (0:5) a rovnakým skóre prehral aj Viliam Tankó (do 60 kg) s domácim Bielorusom Dmitrijom Azanovom.

V sobotu bol v Športovom paláci Uručie v akcii ešte Matúš Strnisko v kategórii do 81 kg, ktorého čakal súboj proti Srbovi Sandrovi Poletanovi. Posledný zo Slovákov Michal Takács v boji o osemfinále v kategórii do 64 kg nastúpi až v nedeľu proti Írovi Jamesovi McGivernovi.

Slovenský reprezentant v boxe Viliam Tankó (do... Foto: Reuters, Michal Svítok
Bielorusko EH19 Slovensko Box Tankó Slovenský reprezentant v boxe Viliam Tankó (do 60 kg) po zápase na II. Európskych hrách v Minsku.

Džudista Poliak prehral v 1. kole

Slovenský džudista Matej Poliak podľahol v sobotu v prvom kole kategórie do 66 kg o postup do najlepšej šestnástky na II. európskych hrách v Minsku Izraelčanovi Yarinovi Menagedovi v predĺžení 3:10. Súper bol v predĺžení aktívnejší a získal zlatý bod.

Pre Poliaka sa skončilo súťažné účinkovanie v bieloruskej metropole:

„Nevedel som sa presadiť do môjho úchopu, jeden moment tam bol, aj som ho ohrozil, ale predbehol ma. On ma príliš nevedel ohroziť, ale počíta sa aj aktivita a vyhral vďaka nej. Džudo je o stotinkách, o momentálnom stave, keď tam chvíľku nie je koncentrácia, tak je hotovo. V tom je ten šport nevďačný, no na druhej strane sa darí niekedy zdolať aj súperov, ktorí sú na úplne inej úrovni.“

Súťažiť mala aj Viktória Majorošová v kategórii do 57 kg, ale nenastúpila vzhľadom na tréningové zranenie z piatka:

„Ešte sme trochu zhadzovali váhu, tak sme boli v kimonách na žinenke a počas zápasu s jedným chalanom od nás sa mi vyhodilo koleno do strany. Myslela som si, že to ešte pôjde, tak som si to ľadovala, obviazala a zobrala som nejaké lieky na bolesť. Ráno sme prišli na turnaj, no už pri behu to pobolievalo a pri sparingu mi koleno nedržalo. Neviem, čo s tým mám a dúfam, že to nebude nič vážne. Na Slovensku ma čaká magnetická rezonancia.“

Stolný tenista Jang Wang suverénne do 3. kola dvojhry

Slovenskí stolní tenisti Ľubomír Pištej a Jang Wang postúpili na II. európskych hrách v Minsku do 3. kola dvojhry.

Pištej vo svojom úvodnom dueli ako 22. nasadený hráč zdolal v sobotu Rumuna Hunora Szőcsa po dramatickom priebehu 4:3 na sety. V boji o postup do osemfinále narazí v nedeľu na 11. nasadeného Portugalčana Marcosa Freitasa.

Suverénne si počínal Jang Wang, ktorý v 2. kole zvíťazil ako osemnástka „pavúka“ nad Holanďanom Ewoutom Oostwouderom hladko 4:0. V nedeľu ho čaká takisto reprezentant Portugalska Tiago Apolonia (13.).

Vstup do turnaja nevyšiel Tatiane Kukuľkovej, ktorá prehrala v 2. kole dvojhry žien s Luxemburčankou Sarah de Nutteovou 3:4. Pritom viedla nádejne 2:0 i 3:1, ale ďalšie tri sety potom získala jej súperka a duel otočila. Barbora Balážová nastúpi na svoj prvý duel vo dvojhre až v nedeľu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Varga #športová streľba #Zuzana Rehák Štefečeková