Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Len 9,5 hodiny spánku za 8 dní a halucinácie. Cyklistický extrém má rekord

Hrdia sa prívlastkom najťažšie cyklistické preteky na svete. Extrém s názvom Race across America (RAAM) má štart v kalifornskom Oceanside a cieľ po 4940 km a 35 000 výškových metroch v Annapolise v štáte Maryland na východnom pobreží USA.

20.06.2019 23:08
debata

Tí najlepší to všetko zvládajú pod 9 dní, v cieli však potom vyzerajú ako ľudské trosky.

„Chvíľu mi potrvá, kým sa vôbec postavím na nohy a dokážem urobiť pár krokov. Cestou ma zmáhal hustý kašeľ, ale ten som nejako prekonal. Najhoršie však boli dažde v posledných troch dňoch. Po nich mám pocit, že moje nohy sa zmenili na nádrže na vodu,“ uviedol v cieli celkový víťaz Christoph Strasser.

Tento 36-ročný Rakúšan vyhral ultranáročné cyklistické preteky už po šiesty raz a stal sa rekordérom podujatia. Jeho dodnes platný rekordný výkon z roku 2014 má hodnotu 7 dní, 15 hodín a 56 minút.

Jeho aktuálny víťazný čas bol 8 dní, 6 hodín a 51 minút. Keď Strasser preťal cieľovú métu v Annapolise, vtedy mal neskôr druhý v celkovom poradí Slovinec Marko Baloh pred sebou ešte približne 500 km.

Pre poriadok treba dodať, že preteky v roku 2014 merali o 80 km menej ako tie práve skončené v edícii 2019. Hoci trasa je zakaždým približne rovnaká, presná dĺžka sa nedá vždy zabezpečiť.

Pretekári prekonávajú tri veľké americké horské systémy (Sierra Nevada, Skalnaté vrchy a Apalačské vrchy) a tiež štyri najväčšie americké rieky (Colorado, Mississippi, Missouri a Ohio). Celkovo prejdú na bicykli cez 12 štátov združených v USA.

„Či mám chuť oslavovať? Pôjdem ešte na dopingovú kontrolu a potom sa zo všetkého najviac teším na posteľ. Moja obrovská vďaka však patrí obetavému tímu, ktorý sa o mňa počas pretekov staral. Bez nich by som nedošiel do cieľa,“ cituje Strassera portál ORF.

Šéf 12-členného podporného tímu Michael Kogler spomenul len niekoľko faktov, ktoré sprevádzali Strasserovu púť za rekordným šiestym triumfom na RAAM.

„Počas pretekov si doprial iba päť prestávok na spanie s celkovou dĺžkou spánku 9,5 hodiny. Okrem toho sedemkrát dobíjal energiu jedlom. Najťažší bol posledný deň, keď musel prekonať Apalačské vrchy. Vtedy mal už takú krízu, že sa u neho objavili aj výpadky pamäte a halucinácie. Všetci sme už vtedy mali toho plné zuby,“ skonštatoval Kogler.

Nový rekordér RAAM-u Strasser ešte na záver uviedol:

„Môj základný cieľ bol prísť zdravý do cieľa, čo sa mi podarilo tak spolovice. Ďalšie už menej skromné ciele boli víťazstvo a výsledný čas pod osem dní. To sa však napokon ukázalo ako nereálne vzhľadom na vrtochy počasia. Počas prvých dvoch dní to boli obrovské horúčavy. Neskôr prišli na rad búrky a silné dažde. Na trase sa vyskytli aj nejaké neplánované obchádzky.“

TV Pravda: Ďalší ročník atletického mítingu P-T-S priniesol množstvo zaujímavých okamihov. V tradičnej relácii Týždeň v športe vám ich ponúkame vo videozostrihu.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Race across America #Christoph Strasser