Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Minsk víta elitu. Aj Slováci si idú po medaily

Panamerické aj Ázijské hry majú takmer 70-ročnú tradíciu, aj v Afrike sa v auguste uskutoční už dvanáste pokračovanie veľkého multišportového sviatku. Len Európa dlhé roky váhala a k usporiadaniu "malej olympiády" sa odhodlala len nedávno.

21.06.2019 07:37
Minsk, Európske hry Foto:
V Minsku sa uskutočnia len historicky druhé Európske hry.
debata

Pred štyrmi rokmi si dala európska športová smotánka rande v Baku a dnes štartujú druhé Európske hry v Minsku. Slovensko posiela do hlavného mesta Bieloruska 75 reprezentantov v 13 športoch. Oprávnené medailové ambície majú najmä elitní strelci, do špičky patria rýchlostní kanoisti a prekvapiť môžu boxeri, džudisti, stolní tenisti v mixe či zápasník Gulajev.

Ťažká pozícia nováčika

Keďže ide len o druhé Európske hry, pochopiteľne si ešte len hľadajú miesto v rámci športovej rodiny. Organizátori musia zvádzať s veľkými športovými federáciami boj o sponzorov i diváka.

Aj preto v Minsku absentuje plávanie, atletika sa predstaví len v netradičnej podobe zmiešaných tímov, o ktorej toho ešte pred pár dňami veľa nevedeli ani ľudia z atletického sveta. Chýba aj vodný slalom a minimálne zastúpenie majú kolektívne športy – v programe figuruje len plážový futbal a basketbal 3 proti 3.

Pre mnohých športovcov je však účasť na Európskych hrách veľké lákadlo. V Minsku môžu získať olympijské miestenky do Tokia, zbierať body do rebríčkov, overiť si výkonnosť pred ďalšími šampionátmi či nasimulovať letný vrchol sezóny, ktorým bude o rok práve olympiáda.

Trapista Erik Varga v dedine športovcov na... Foto: SOŠV/ANDREJ GALICA
Erik Varga Trapista Erik Varga v dedine športovcov na Európskych hrách v Minsku.

„Naše zväzy nominovali to najlepšie, čo majú. Najväčšiu časť výpravy tvoria atléti, potom rýchlostní kanoisti a strelci. Ale máme aj jednotlivcov v bedmintone či v neolympijskom bojovom umení sambo. V Baku sme získali vynikajúcich sedem medailí. Ak sa tejto bilancii aspoň trochu priblížime, budeme veľmi spokojní,“ tvrdí vedúci výpravy Roman Buček.

Štefečeková s bruškom, Vlček s mladíkmi

V Baku získali štyri medaily strelci (zlato trapisti Varga s Rehák Štefečekovou v mixe, striebro v individuálnom trape Varga, Kopp v ľubovoľnej pištoli a bronz Tužinský vo vzduchovej pištoli).

Aj teraz majú práve trapisti najvyššie ambície. Pre dvojnásobnú striebornú olympijskú medailistku Zuzanu Rehák Štefečekovú bude mať súťaž špeciálnu príchuť, je totiž v šiestom mesiaci tehotenstva.

„Preteky si chcem užiť. Som pokojnejšia, aj keď trochu viac unavená. Najprv som v Minsku štartovať nechcela, potom som sa rozhodla, že by som do toho šla, len sme museli vyriešiť, či je to vhodné. Fyzicky sa cítim dobre, ani lekár nenamietal. Keď som bola tehotná s Nathanom, skončila som vo finále Svetového pohára na Cypre druhá, takže sa mi v tomto stave celkom darí,“ vysvetľuje s tradičným úsmevom.

Slovenskí športovci sa zoznamujú z dejiskom... Foto: SOŠV/ANDREJ GALICA
Zuzana Rehák Štefečeková Slovenskí športovci sa zoznamujú z dejiskom Európskych hier v Minsku. Preteky si chcem užiť, tvrdí strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková (vľavo), ktorá je v šiestom mesiaci tehotenstva.

Pre rýchlostných kanoistov sú Európske hry vhodnou skúškou pred augustovými majstrovstvami sveta v Szegede, kde sa budú rozdávať olympijské miestenky. Tradičná vlajková loď – štvorkajak – sa v Minsku predstaví v zložení Baláž, Vlček, Zalka, Botek.

„Náš cieľ je držať sa v špičke, čo znamená umiestniť sa do šiestej priečky. V Szegede si práve šesť posádok vybojuje miestenky do Tokia. Na päťstometrovej trati sa oveľa ťažšie vopred odhaduje, či máte na medailu, než to bolo na kilometri,“ vysvetľuje už 37-ročný Erik Vlček.

Zo striebornej posádky z Ria ostal v lodi sám. Dopĺňajú ho mladíci – 20-roční Zalka s Balážom a o dva roky starší Botek. „Momentálne je to najlepšie možné zloženie a v lodi sa cítime veľmi dobre,“ približuje.

Koľko medailí by podľa neho mohli Slováci v Minsku získať?

„Očakávam, že strelci získajú dve. Pamätám si, že pred štyrmi rokmi bral medailu aj boxer Tankó. Neviem, či ho môže teraz niekto napodobniť. Možno niekto príjemne prekvapí. Zároveň verím, že aspoň jednu donesieme aj my kajakári,“ dodal.

TV Pravda: Ďalší ročník atletického mítingu P-T-S priniesol množstvo zaujímavých okamihov. V tradičnej relácii Týždeň v športe vám ich ponúkame vo videozostrihu.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Zuzana Rehák Štefečeková #Európske hry 2019 v Minsku