Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Říha o konci v reprezentácii nevedel: Od českého hokeja som dostal facku

Trénera českej reprezentácie Miloša Říhu zaskočilo minulý týždeň oznámenie hokejového zväzu, že ho od sezóny 2020/21 nahradí vo funkcii Filip Pešán.

20.06.2019 11:49
Miloš Říha Foto: ,
Miloš Říha s hráčmi na českej striedačke na MS 2019.
debata

Šesťdesiatročný kouč, ktorý vlani prevzal český národný tím po Josefovi Jandačovi a doviedol ho k štvrtému miestu na majstrovstvách sveta na Slovensku, to podľa jeho slov netušil. Uviedol to v rozhovore pre Lidové noviny. Dokonca zvažuje, či z reprezentácie neodíde už pred vypršaním zmluvy.

„Môže sa to stať. Prečo by nemohlo? Príde mi to naozaj zvláštne. Telefonoval som sa o tom s pánom Králom (prezidentom zväzu) a pánom Urbanom (generálny sekretár zväzu), ktorí mi to vysvetľovali svojim spôsobom,“ povedal Říha Lidovým novinám.

„Zatiaľ som nad tým toľko nepremýšľal, ale už by som asi mal, pretože sa blíži prvý prípravný kemp. Mal by som sa o tom porozprávať so svojimi asistentmi, pretože aj oni k tomu majú čo povedať. Musíme to vyriešiť čo najskôr,“ uviedol Říha.

Jeho asistentmi sú Robert Reichel, Karel Mlejnek a najnovšie aj syn Miloš Říha mladší, ktorého minulý týždeň schválil výkonný výbor. Už na konci uplynulej sezóny aj počas MS neoficiálne v reprezentácii vypomáhal.

Prezident Českého hokeja Tomáš Král o tom, že Říha po skončení dvojročnej zmluvy v pozícii hlavného kouča opustí a nahradí ho Pešán, informoval pred týždňom na tlačovej konferencii po rokovaní výkonného výboru.

„Vôbec som o tom nevedel, bolo to pre mňa obrovské prekvapenie, ktoré prišlo z ničoho nič. Nie je mi z toho dobre. Za to, čo sme do toho dali, sme dostali od českého hokeja takúto facku. Dosť ma to mrzí. Hlavne to prišlo po schôdzi, kde sa nič neriešilo a len sa ustanovil aktuálne realizačný tím,“ povedal Říha Lidovým novinám.

Miloš Říha. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Miloš Říha Miloš Říha.

„A zrazu prišli správy, že sa robí tlačovka, kde Filip Pešán hovorí, ako bude pracovať s hráčmi, novinári sa pýtajú hráčov, ako sa im to páči, a tak ďalej. To je celkom kruté pre trénera, ktorý tam ten rok bude. Či to budem ja, alebo niekto iný. Je to strašné, nedokážem si predstaviť, ako teraz budeme pracovať,“ uviedol.

Pešán na nedávnej tlačovej konferencii potvrdil, že opustil striedačku Liberca a zamieril do zväzových služieb aj s výhľadom toho, že bude trénerom reprezentácie.

O tom, že bude v nadchádzajúcej sezóne šéftrénerom zväzu a generálnym manažérom reprezentácie do 20 rokov, informoval Český hokej 7. mája tesne pred majstrovstvami sveta v Bratislave.

Říha ponúkal Pešánovi na MS úlohu skauta možných súperov, ktorí hrali v Košiciach. „On to odmietol s tým, že si chce oddýchnuť, čo som jednoznačne chápal. Odvtedy sme spolu nehovorili. Bavili sme sa akurát na tej schôdzi, z ktorej on potom odišiel na tlačovku,“ vyhlásil.

Král vysvetľoval dopredu oznámenú zmenu trénera ako krok, ktorý je napríklad vo Švédsku či Fínsku bežný.

„Akurát mi teraz pripadá, že som im zostal. Táto situácia mi príde dosť ťažká, keď už sme ten rok všetci zvládli. Keď tak to mali urobiť hneď. Ja mám zmluvu ešte na rok, ale to nič nerieši, mohli sa prípadne so mnou dohovoriť,“ povedal Říha.

„Toto mi príde naozaj zvláštne. Bolo mi povedané, že sa to tak robí napríklad vo Švédsku, ale podľa mňa sa to deje napríklad okolo Vianoc, kedy už vedia, že jeden tréner odstupuje a druhý po ňom nastupuje,“ uviedol Říha.

„Je to ich rozhodnutie, mne sa to nepáči, každému to poviem, ale čo bude a nebude, ako to bude pokračovať, to si musíme najprv vydiskutovať. Neviem si predstaviť, že ja budem trénovať hráčov a pozývať ich na majstrovstvách sveta, zatiaľ čo mi s nimi bude hovoriť niekto iný a pripravovať si ich na ďalší rok. Túto myšlienku nechápem,“ dodal.

TV Pravda: Miroslav Šatan oznámil, že sa bude uchádzať o pozíciu šéfa SZĽH. Popri tom naznačil aj svoje plány

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Říha #Českí hokejisti #Filip Pešán