Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Počasie bolo proti. Hámor ide domov

Po vyše mesačnom čakaní na dobré počasie to Peter Hámor zabalil. Slovenský horolezec plánoval prvovýstup na obávanú osemtisícovku Dhaulágirí. Chcel sa dostať na jej vrchol neprelezenou cestou - severozápadnym hrebeňom.

22.05.2019 18:01
debata

O zdolanie siedmeho najvyššieho vrchu planéty (8167 m) sa pokúšal s Rumunmi Horiom Colibasanuom a Mariusom Ganem.

„Hora je tohto roku mimoriadne tichá a zatiaľ aj odmietavá. V základnom tábore pod severozápadným hrebeňom sme s naším kuchárom Gyalzenom a jeho pomocníkom Narisom dokopy piati,“ napísal na začiatku mája na svojej stránke.

Po aklimatizácii sa naplno venovali lezeniu v štítovej stene piliera. „Po troch lezeckých dňoch sa nám podarilo preliezť tri štvrtiny steny. V záverečnom komíne sme sa dostali do previsnutej časti približne v jeho polovici. Komín je asi posledná veľká prekážka pred vstupom na samotný hrebeň, ktorý by už nemal byť natoľko technicky náročný. Ale všetko sa uvidí, až keď tam budeme.“

Po niekoľkých dňoch zvládli prvú, technicky najnáročnejšiu časť prvovýstupu. „Preliezli sme stenu a komín vstupnej veže hrebeňa. Teraz sa pokúsime nájsť čo najbezpečnejšiu cestu ďalej. Sme síce doudieraní od večne padajúcich kameňov a ľadu, no žiadne vážnejšie zdravotné problémy nemáme. Verím, že ak sa trochu upraví počasie, tak sa nám v najbližších dňoch podarí doliezť k vytúženému hrebeňu,“ dúfal 54-ročný Popradčan.

Želanie sa nenaplnilo, zastavil ich silný vietor, museli sa vrátiť zo severozápadného hrebeňa do základného tábora. Nevyšli ani ďalšie pokusy a prvovýstupu na Dhaulágirí sa museli definitívne vzdať. Rozhodli sa vrátiť domov.

Popradčan ako jediný Slovák vystúpil na všetkých štrnásť osemtisícoviek. Poslednou bola práve Dhaulágirí pred dvoma rokmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor