Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor je pod Dhaulágirí. Čaká na okno v počasí

Slovenský horolezec Peter Hámor je už pod Dhaulágirí. Po aklimatizácii, ktorú absolvoval v oblasti Manaslu, sa chystá na výstup na siedmy najvyšší vrch planéty (8167 m).

24.04.2019 18:19
Peter Hámor Foto:
Peter Hámor (vpravo) so svojimi spolulezcami Horiom Colibasanuom (v strede) a Mariusom Ganem.
debata

„Užili sme si záľahy snehu a výdatné etapy, ale aj nádherné výhľady v okolí Manaslu a tak ako každý rok aj výstupy na osvedčené aklimatizačné vrcholy a sedlá v údolí Solo Khumbu a Gokyo. Po mimoriadnom februárovom snežení je všade veľa snehu. Populárny Annapurna Base Camp, kde bol Horia zapáliť sviečku pri pamätníčku nášho priateľa Iňakiho Ochou, jedna z obrovských lavín úplne zničila. Do základného tábora pod Manaslu sa kvôli snehu ešte stále nedá dostať,“ informoval na svojej stránke Hámor krátko predtým, ako sa vybral pod Dhaulágirí.

Pod severozápadný hrebeň obrovitého kopca dorazil spolu s rumunskými spolulezcami Horiom Colibasanuom a Mariusom Ganem po šesťdňovom pochode z Darbangu. Minulý týždeň na Veľký piatok sa zložili v Japanese Campe vo výške 4200 metrov n. m., ktorý sa stal ich základným táborom.

Prvý z rumunskej dvojice Colibasanu je jeho tradičný parťák z minulých sezón, s druhým Ganem je na expedícii prvý raz. „Poznáme sa už dlho, ale ešte sme spolu neliezli,“ pripomenul Hámor.

Spoločnosť im robí aj spoľahlivý domorodec Gyalzen, ktorého čakajú povinnosti v kuchynskom stane. „Bol tu s nami aj pred dvoma rokmi, keď sa nám spolu s Miškom Sabovčíkom podarilo vystúpiť na vrchol severovýchodným hrebeňom.“

Podľa Hámorových informácií počasie v nepálskych Himalájach zatiaľ nie je ideálne, búrky a sneh boli na dennom poriadku, ale horolezci dúfajú, že sa čoskoro umúdri.

Každý deň budú netrpezlivo čakať predpoveď počasia, o ktorú sa tradične stará ich portugalský horský meteorológ Vitor Baia v Lisabone. Už neraz v minulosti im poskytol presnú predpoveď.

Na obávanú osemtisícovku – ak to dovolí počasie a podmienky – plánujú podniknúť prvovýstup. To znamená vystúpiť na vrchol doteraz neprelezenou, novou cestou – severozápadnym hrebeňom.

Popradčan ako jediný Slovák vystúpil na všetkých štrnásť osemtisícoviek a získal takzvanú Korunu Himalájí. Poslednou osemtisícovkou bola práve Dhaulágirí pred dvoma rokmi. So Sabovčíkom stáli na vrchole, ale zlé počasie im vtedy znemožnilo uskutočniť pôvodný plán o prvovýstup. Museli zvoliť klasickú cestu.

Teraz sa Hámor so svojimi kamarátmi pokúsi zvládnuť to, čo mu vtedy nevyšlo.

„Kým nebude istota, že dobré počasie vydrží aspoň niekoľko dní, nemôžeme vyraziť na vrchol. Bolo by veľmi nepríjemné, keby nás zlé počasie zavrelo na hrebeni. Na úspešný výstup potrebujeme aspoň tri-štyri dni, ak by sme mali k dispozícii päť, tak pánboh zaplať, to by bolo ideálne,“ vyjadril sa v rozhovore pre Pravdu tesne pred marcovým odletom.

Podľa pôvodného plánu prvá šanca na výstup by mohla prísť na začiatku mája. Trojica čaká – ako vravia horolezci – na okno v počasí.

„Podarí sa nám vystúpiť na vrchol aj v tejto slovensko-rumunskej zostave? Bude k nám Dhaulágirí aj tentoraz rovnako milá a prívetivá? Klasické predexpedičné otázky, trocha neistoty a veľa odhodlania. Určite urobíme všetko pre to, aby sme mohli domov posielať samé dobré správy,“ odkázal z Himalájí 54-ročný Hámor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #horolezectvo