Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Horolezec Hámor si zbalil do Himalájí dvadsať kíl slaniny a klobás

Peter Hámor začína ďalšie veľké dobrodružstvo v Himalájach. Slovenský horozelec v pondelok priletel do Káthmandu.

11.03.2019 19:00
Peter Hámor Foto: ,
Horolezec Peter Hámor pred expedíciou do Nepálu.
debata (6)

Jeho tohtoročným cieľom je obávaná osemtisícovka Dhaulágirí (8167 m). Na siedmy najvyšší vrch planéty chce podniknúť prvovýstup. Znamená to, že sa naň vyberie doteraz neprelezenou, novou cestou – severozápadným hrebeňom.

„V prvých dvoch dňoch ma čakajú najmä organizačné záležitosti v Káthmandu, v agentúre musíme skontrolovať, či máme k dispozícii všetky povolenia, papiere. Potom absolvujeme nejaké posledné nákupy a vo štvrtok vyrážame. Všetko sa nám ľahšie plánuje, keďže už presne vieme, čo treba urobiť. Menej času trávime povinnými úkonmi,“ približuje Hámor.

Prvé aklimatizačné dni strávi v oblasti Manaslu a po dvoch týždňoch zamieri do Solo Khumbu neďaleko Everestu, kde býva na začiatku marca ešte studené počasie. Pod Dhaulágirí vyrazí na začiatku apríla.

Nevie presne povedať, koľký raz sa vybral na cestu do najvyššieho horstva. Prvá osemtisícovka, na ktorú vystúpil, bol Mount Everest (8848 m) pred vyše dvadsiatimi rokmi. Veľa potrebných vecí má uložených priamo v Káthmandu, preto mu balenie na dlhú cestu netrvalo až tak dlho.

„Najťažšou súčasťou batožiny bolo aj tentoraz jedlo. Najmä slanina a klobásky, dokopy vážili dvadsať kilogramov. To sú zásoby, ktoré mi vystačia na celú expedíciu,“ vysvetľuje 54-ročný Popradčan, ktorý ako jediný Slovák vystúpil na všetkých štrnásť osemtisícoviek a získal takzvanú Korunu Himalájí.

Posledná bola práve Dhaulágirí pred necelými dvoma rokmi. S Michalom Sabovčíkom vtedy síce stáli na vrchole, ale zlé počasie im znemožnilo uskutočniť pôvodný plán o prvovýstup. Museli zvoliť klasickú cestu.

Peter Hámor vlani na vrchole Dhaulágirí,... Foto: (archív PH)
Hámor Peter Hámor vlani na vrchole Dhaulágirí, poslednej osemtisícovke, ktorá mu chýbala ku Korune Himalájí.

Teraz sa pokúsi zvládnuť to, čo mu vtedy nevyšlo. „Kým nebude istota, že dobré počasie vydrží aspoň niekoľko dní, tak nemôžeme vyraziť na vrchol. Bolo by veľmi nepríjemné, keby nás zlé počasie zavrelo na hrebeni. Na úspešný výstup potrebujeme aspoň tri-štyri dni, ak by sme mali k dispozícii päť, tak pánboh zaplať, to by bolo ideálne.“

Hámor pripomína, že keď sa otvorili hranice v roku 1950 a Francúzi dostali povolenie na výstup, vyrazil hneď pod Dhaulágirí.

„Ale tam nič nenasvedčovalo, že sa dá kopec úspešne zvládnuť. Zmenili plán a vybrali sa na Annapurnu. Dhaulágirí bola od začiatku považovaná za nevyleziteľnú horu. Neskôr sa to, samozrejme, podarilo, prvý raz v roku 1960 medzinárodnej výprave. Je to úžasná hora, viditeľná zďaleka, veľmi výrazná, má obrovské steny, strmé hrebene. Nie je rozťahaná do veľkého hrebeňa ako napríklad Annapurna. Navyše tam skoro stále fúka vetrisko, ale podmienky sú v posledných rokoch zlé skoro všade,“ zdôrazňuje.

Spoločnosť mu bude robiť osvedčený spolulezec z posledných expedícií, Rumun Horia Colibasanu a k nim sa má pridať tentoraz aj ďalší Rumun Marius Gane. „Poznáme sa už dlho, ale spolu sme ešte neliezli. Má za sebou dosť výstupov. Nedávno sme sa stretli v Tatrách a dohodli sme sa na spoločnej expedícii,“ dodal Hámor. N ajmä na konci apríla budú horolezci čakať na dobré správy od portugalského meteorológa Vitora Baia, ktorý im už neraz poskytol presnú predpoveď. Prvá šanca na výstup by mohla prísť na začiatku mája.

TV Pravda: Ukončí niekto nadvládu Mercedesu? Kto bude čiernym koňom šampionátu? Ako dopadne návrat Roberta Kubicu? Komentátor F1 Štefan Eisele a automobilový pretekár Richard Gonda prognózujú novú sezónu formuly 1 v relácii Týždeň v športe – formulový špeciál:

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #horolezectvo