Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor sa opäť chystá vystúpiť na Dhaulágirí. Vybral si náročnejšiu cestu

Skúsený slovenský horolezec Peter Hámor sa opäť pokúsi vystúpiť na siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulágirí - "Bielu horu".

26.02.2019 13:59
Peter Hámor Foto: ,
Horolezec Peter Hámor pred expedíciou do Nepálu.
debata

Je to zároveň dosiaľ posledná osemtisícovka v Himalájach, na ktorej Hámor stál a výstupom na ňu v máji 2017 skompletizoval tzv. Korunu Himalájí – vrcholy všetkých štrnástich osemtisícoviek. Teraz by rád absolvoval prvovýstup severozápadným hrebeňom, o ktorý sa usiloval už vtedy, napokon však musel zmeniť plány.

„V roku 2017 sme spolu s Miškom Sabovčíkom vystúpili na vrchol Dhaulágirí severovýchodným hrebeňom, ale ďalších našich kamarátov, Tomáša Petríka a Michala Gabriža zastavili zdravotné problémy. Plánovaný prvovýstup sme tak museli odložiť na inokedy. Tohto roku sa chcem o výstup týmto nádherným severozápadným hrebeňom pokúsiť opäť a mojim spolulezcom bude tentoraz rumunský výškar Horia Colibasanu,“ uviedol Hámor na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Hámor sa tento rok vydá na cestu do Himalájí 10. marca. „Pred výstupom na Dhaulágirí, ktorý je hlavným cieľom tohtoročného projektu Himalayadventure MMXIX plánujem stráviť niekoľko týždňov v oblasti osemtisícovej hory Manaslu a v údolí Solo Khumbu s najvyššou horou sveta Mount Everest, kde by som chcel kvôli aklimatizácii vystúpiť na niekoľko ‚nižších‘ hôr,“ ozrejmil 54-ročný Popradčan, ktorý má naplánovaný návrat naspäť na 4. júna 2019.

Najznámejší súčasný slovenský horolezec bol v Himalájach aj pred rokom, ale skončil bez vrcholového výstupu. Dvojica Hámor – Colibasanu vtedy predčasne ukončila expedíciu Everest – Lhoce – Himalaya Adventure 2018. Najmä nepriaznivé počasie sa podpísalo pod to, že vzdali pokus o výstup na najvyššiu horu sveta Mount Everest (8848 m).

Pritom chceli aj pokračovať zostupom do južného sedla a potom vylezením na susednú osemtisícovku Lhoce (8516 m). Práve časová náročnosť expedície, ktorá si podľa plánu žiadala stráviť 4–5 dní v nadmorskej výške nad 8000 m a s tým súvisiace nepriaznivé snehové podmienky, mali za následok rozhodnutie neriskovať a vrátiť sa do základného tábora.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #horolezectvo #Dhaulágirí