Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemá konkurenciu, preto získala Oscara. S Djokovičom a Vonnovou

Ocitla sa v spoločnosti Novaka Djokoviča, Simony Bilesovej, Lindsey Vonnovej, Naomi Osakovej či Tigera Woodsa.

19.02.2019 14:54
Henrieta Farkašová Foto: ,
Henrieta Farkašová.
debata

Úspešná slovenská zrakovo znevýhodnená zjazdárka Henrieta Farkašová získala prestížneho „športového Oscara“. Stala sa držiteľkou ocenenia Laureus World Sports Awards 2018 v kategórii športovcov so zdravotným znevýhodnením.

Pocta a privilégium

Deväťnásobná olympijská víťazka prevzala cennú sošku od legendárneho skoka o žrdi Sergeja Bubku. Jej víťazstvo v ankete nie je žiadne veľké prekvapenie. Na vlaňajších paralympijských hrách v Pjongčangu sa so štyrmi zlatými a jednou striebornou medailou stala najúspešnejšou športovkyňou podujatia.

„Som nadšená a rozklepaná. Ďakujem vám za krásne standing ovations. Som poctená. Ďakujem akadémii, že sme sa mohli zaradiť medzi najlepších športovcov sveta. Samozrejme, ďakujem aj svojej navádzačke Natálii Šubrtovej, že to so mnou ťahá už jedenásť rokov. Jubilejná desiata sezóna bola naozaj výnimočná, za čo ďakujem aj trénerovi a celému môjmu tímu,“ uviedla Farkašová na pódiu pri preberaní ceny.

Všetky olympijské medaily i veľké úspechy dosiahla spoločne so Šubrtovou, ktorá ju sprevádzala aj v Monaku.

„Musím sa priznať, že sme toto ocenenie nečakali. Najmä, keď prichádzame z krajiny, kde náš šport nie je úplne profesionálny. Berie sa skôr ako hobby. Musíme chodiť do práce a športu sa venovať vo voľnom čase, preto si ocenenie veľmi vážime a považujeme ho za veľké privilégium. Znamená pre nás veľmi veľa,“ cituje Farkašovú stránka paralympic.org.

Henrieta Farkašová so vzácnou cenou. Foto: SITA/AP, Claude Paris
Henrieta Farkašová Henrieta Farkašová so vzácnou cenou.

Víťazmi hlavných kategórii sa stali tenista Djokovič, gymnastka Bilesová a futbalisti Francúzska. Lyžiarku Vonnovú ocenili v kategórii „duch športu“, Tenistka Osaková sa stala skokanom roka a golfista Woods predviedol návrat roka. Za výnimočný výkon bol označený nový svetový rekord v maratóne Keňana Eliuda Kipchogea.

Najlepšia sezóna

Farkašová spolu so Šubertovou majú za sebou naozaj výnimočný rok. Iba kúsok ich delil od zisku unikátnej bilancie päť zlatých medailí.

„Mohli sme mať o jedno zlato viac. No aj tak bol rok 2018 skvelý, najlepší v našej kariére. Všetko vyšlo presne tak, ako sme si po zraneniach a trápeniach priali,“ vravela Šubrtová koncom uplynulého roka.

Sna o úplnom ovládnutí paralympiády sa nevzdali. Pokúsia sa ho naplniť o tri roky v Pekingu. „Máme pred sebou ešte dve veľké výzvy. Konečne vyhrať na paralympiáde slalom a tá menej skromná je znova sa pokúsiť o päť zlatých. Pracujeme na tom, aby bola táto méta reálna,“ doplnila Farkašová.

Uznania za svoje výnimočné výkony sa dočkali aj doma na Slovensku. Okrem pozície najlepšej paralympioničky sa Farkašová dostala aj do najlepšej desiatky v ankete Športovec roka. Desiatu pozíciu si obe lyžiarky veľmi vážia.

„Najradšej by som bola, keby nešlo len o jednorazovú záležitosť. Radi by sme takýto trend nastavili aj do budúcnosti. Chceme búrať bariéry a fámy. Športovci by sa mali spájať, aj my robíme vrcholový šport. kto neverí, mal by sa niekedy prísť pozrieť na náš tréning. Prehodnotil by postoj,“ hovorila Šubrtová.

Nový rok začali slovenské reprezentantky dvoma zlatými medailami na MS v Kranjskej Gore – v slalome a obrovskom slalome.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Henrieta Farkašová