Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský šport má problém. Hrozí mu, že príde o ďalšiu úspešnú disciplínu

Po deblkanoe aj chodecká päťdesiatka. Zdá sa, že ďalšiu z najúspešnejších slovenských športových disciplín čaká zánik.

08.02.2019 15:36
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth na 50 km trati na ME v Berlíne.
debata (1)

V atletických kruhoch jej hovoria kráľovská disciplína. Viac ako trojhodinová očista, počas ktorej si chodec prejde celou škálou emócií a stavov. A niekedy aj viackrát. Jozef Pribilinec, Peter Korčok, Matej Tóth a aj mnohí ďalší ich kolegovia z reprezentácie by o tom vedeli hovoriť hodiny.

Zdá sa však, že čas na sentimentálne spomienky legendárnych slovenských chodcov na 50 kilometrov sa výrazne priblížil. Desiateho a jedenásteho marca sa na zasadnutí Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) bude rozhodovať o budúcnosti tejto disciplíny.

„Náš hlavný cieľ je zabezpečiť budúcnosť pre chôdzu aj po OH 2020 v Tokiu. Chceme generácii mladých chodcov ponúknuť ešte viac. Namiesto dvoch disciplín štyri – po dve ženské a mužské na OH aj MS. Rozumiem, že zmeny nie sú jednoduché, ale rozhodne sú potrebné, aby prilákali ďalšiu generáciu atlétov,“ priblížil šéf chodeckej komisie IAAF Talian Maurizio Damilano.

Bývalý olympijský víťaz a majster sveta na 20 km navrhne so svojimi koelgami rade IAAF viacero zmien. Najvážnejšie sa týkajú skrátenia dĺžok oboch seniorských tratí u mužov aj žien z 20 na 10 a z 50 na 30 kilometrov.

„Najväčšie úspechy som dosiahol práve na päťdesiatke. Nesmieme sa však báť a posunúť našu disciplínu dopredu. Zmena môže zabezpečiť, že chôdza bude aj naďalej súčasťou vrcholných podujatí,“ pridal sa k zástancom reforiem trojnásobný olympijský víťaz na 50 km Robert Korzeniowski.

Jeho niekdajší súperi Matej Tóth či Peter Korčok nie sú s týmito myšlienkami stotožnení.

„Rozumiem, že sa potrebujeme prispôsobovať trendom, ale nemyslím si, že skracovanie tratí je riešenie. Chôdza je vytrvalostný šport, jej fanúšikovia to rešpektujú. Tým, že skrátime trate, nepritiahneme nových divákov. Veď aj etapy na Tour de France trvajú hodiny a sleduje ich množstvo divákov…,“ prirovnával Tóth.

„Ak päťdesiatku nahradia tridsiatkou, bude mi to ľúto. Táto disciplína mi vždy imponovala, považujem ju za kráľovskú. Mal som ju rád ako športovec a práve na tejto trati som dosiahol najväčšie úspechy. Návrh na zmenu dĺžky tratí môže – no nemusí – byť motiváciou pre mladých chodcov,“ pridal sa Korčok.

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth